Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στήνονται οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Δεύτερο συνεχόμενο limit down για την Τράπεζα Πειραιώς φέρνει στο προσκήνιο κρίσιμες στηρίξεις για δείκτες και μετοχές. Οι κινήσεις των traders, η διάχυση των πωλήσεων σε blue chips και mid caps και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Πού στήνονται οι «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Eπέστρεψαν οι πωλητές στη Wall Street, με απώλειες -τελικά- στα ευρωπαϊκά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει προηγηθεί.

Με αισθητή διόρθωση για τον ΓΔ στις 875,76 (-2,54%), κίνηση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς (κυρίως) traders, επενδυτές εκ προοιμίου πιθανολογούνταν πως θα «κλείδωναν» μέρος των κερδών τους.

Αφορμή η Πειραιώς, η επάνοδος στο χρηματιστηριακό ταμπλό της μετοχής με τιμή προσαρμοσμένη (μετά το reverse split), που με το limit down, από την προσυνεδρίαση κιόλας, στάθηκε το έναυσμα για τους traders να γυρίσουν short.

Εξαρχής είχαν δοθεί συντεταγμένες των στηρίξεων που κατά πάσα πιθανότητα θα δοκιμάζονταν, με την πρώτη (πέριξ των 875 μονάδων) να λειτουργεί ανασχετικά. Μένει να φανεί, σήμερα, εάν με τις διεθνείς αγορές σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση θα αποδειχθεί ανθεκτική ή θα πρέπει οι βραχυπρόθεσμοι να υποχωρήσουν χαμηλότερα, προς τη δεύτερη ζώνη άμυνας. Πέριξ των 850 μονάδων, για τον ΓΔ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που «εξαερώθηκε» κατά 5,63% στις 559,29 μονάδες, με την Πειραιώς στα 3,35 (-29,97%), τη Eurobank στο 0,73 (-4,58%), την Εθνική στα 2,565 (-5,70%) και την Alpha Bank στο 1,068 (-5,40%). Για τον ΔΤΡ, τεχνικά στηρίξεις έχουν διαμορφωθεί και χαμηλότερα, μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθούν ή όχι. Με γνώμονα πως για τον ΓΔ οι 890 μονάδες λειτουργούν πλέον ως αντίσταση.

Σήμερα πάντως η Πειραιώς ξεκίνησε με δεύτερο limit down στα 2,34 ευρώ.

Με τις τραπεζικές σε αισθητή διόρθωση, οι πωλητές θα επέστρεφαν και στα blue chips, με πιεστικότερες τις ρευστοποιήσεις σε μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, Viohalco, Mytilineos, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Κόντρα στη διόρθωση Coca Cola, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κατοχύρωση θέσεων και στα mid caps (Avax, Intracom, Intrakat, Attica Bank κ.α.), κόντρα κίνηση για Papoutsanis, Πλαστικά Θράκης, σταθερές BriQ, Πλαίσιο.

Πρακτικά σήμερα (το αργότερο αύριο) θα φανεί κατά πόσον η χθεσινή «εξαέρωση» θα ενεργοποιήσει -εκ νέου- αγορές, εάν οι χαμηλές τιμές θα θεωρηθούν επαρκείς για σημεία (επαν)εισόδου στην αγορά.

Συνεκτιμώντας πως η αμκ της Πειραιώς, αναπόφευκτα, θα αντλήσει ρευστότητα/κεφάλαια από επενδυτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια. Περισσότερο από άλλα τραπεζικά και αμοιβαία κεφάλαια.

Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα για Motor Oil και ΔΕΗ, ενώ αύριο είναι η σειρά του ΚΡΙ-ΚΡΙ και η έκτακτη γ.σ. της Εθνικής για την επικύρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μεθαύριο είναι η ημέρα/συνεδρίαση κρίσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και η παρουσίαση των Πλαστικών Θράκης στην Ενωση Θεσμικών.

Σημειωτέον πως στη Wall Street σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Johnson & Johnson, P&G κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v