Χρηματιστήριο: Μεταξύ stock picking και… profit taking

Η Εθνική εξασφάλισε το οριακά θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη σε συνεδρίαση ήπιων συναλλαγών. Πωλητές σε Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Quest. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Μεταξύ stock picking και… profit taking

Ασυγκίνητοι στο επικείμενο νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P500 στην Wall Street οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά.

Σε μία περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απομείναντες επενδυτές προτίμησαν να κάνουν ακόμη ένα πέρασμα από το "ταμείο" παρά να επιχειρήσουν την υπέρβαση των 1.300 μονάδων.

Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία πράξη οι εντολές δίνονταν από τις 1.098,43 μέχρι το πολύ 8 μονάδες χαμηλότερα, και αυτό ήταν όλο.

Με τις πρώτες εντολές να ξεκινούν από τις 1.092,41 να φθάνουν έως τις 1.098,43 μονάδες ήταν φανερό πως στην πλειονότητα τους θα περιορίζονταν σε αυτά τα στενά όρια και θα αφορούσαν κυρίως μερικό "κλείδωμα" υπεραξιών. Οι 3 φορές που ο ΓΔ αντέδρασε προς τα υψηλά ημέρας και οι ισάριθμες που ακολούθησε διόρθωση ενισχύουν την εκτίμηση χρηματιστών πως, κυρίως θεσμικοί ήταν ενεργοί και σήμερα.

Κοινός τόπος πως, από την προηγούμενη Δευτέρα εντάθηκαν οι κινήσεις διαχειριστών να "κλείσουν βιβλία" με διψήφιες αποδόσεις, τακτική που δικαιολογείται από τους "αμοιβαιάδες" στην επιδίωξη τους να διασφαλίσουν τα κεκτημένα μίας χρονιάς- ρεκόρ (για τον θεσμό των ΟΣΕΚΑ).

Ετσι, με τους ξένους εκτός παιδιάς- στην πλειονότητά τους από τα τέλη Νοεμβρίου- και δίχως ουσιαστικές εξελίξεις οι εγχώριοι δύσκολα θα μπορούσε να ακολουθήσουν διαφορετική πρακτική, από αυτή της διασφάλισης των κεκτημένων.

Με τον ΓΔ στις 1.293,19 μονάδες, σήμερα με θετικό πρόσημο 0,18%, το 2023 είναι έτος ισχυρής διψήφιας απόδοσης. Το συν 39,08% μόνο αμελητέο δεν είναι, πολύ δε περισσότερο όταν για τον ΔΤΡ στις 1.068,97 μονάδες φτάνει το 66,88% που μαζί με το συν 38,60% του FTSE25 αποτελούν ένα αποδοτικότατο επενδυτικό "καλάθι" για ξένους και έλληνες θεσμικούς, διαχειριστές και ιδιώτες επενδυτές.

Σε μάλλον ικανοποιητικά, για την ημέρα, επίπεδα η αξία συναλλαγών, με 3,27 εκατ. να πραγματοποιούνται μέσω προσυμφωνημένων εντολών και περί τα 33,8 εκατ. να αλλάζουν χέρια σε μετοχές με άνοδο έναντι 16,9 εκατ. σε τίτλους με διόρθωση. Σχέση που αποτυπώνει την υπεροπλία των αγοραστών σε μία συνεδρίαση που κύλησε χωρίς εκπλήξεις. Ωστόσο, είχε την επιβεβαίωση ορισμένων επί μέρους-πιθανότατα- χρήσιμων για τη συνέχεια, από Τρίτη και μετά.

Σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Mytilineos, Intralot, Motor Oil, Helleniq Energy, Eurobank το κύριο μέρος των εντολών από την πλευρά των αγοραστών, σε ΔΕΗ, Jumbo, OTE, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών.

Συνεδρίαση με περαιτέρω ισχυροποίηση της Εθνικής, στα 6,30-6,484 ευρώ οι εντολές, με μεταβολή 3,08% σε διάστημα εβδομάδας.

Μεγαλύτερη εβδομαδιαία από τις συστημικές, σε διάστημα συνεδριάσεων που για την Alpha Bank ήταν κατά 1,79% αρνητική.

Αυξημένες-συγκριτικά- συναλλαγές σε Πειραιώς (3,236), Eurobank (1,624).

Συνεδρίαση με μέτριες συναλλαγές σε blue chips, απλά προς επιβεβαίωση της εξαιρετικής χρονιάς με τη Mytilineos, ΔΕΗ, Cenergy Holdings ή κατοχύρωσης θέσεων λ.χ. σε Jumbo, TITAN ή της αρνητικής επίδοσης με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ.

Συνεδρίαση με σχετική κινητικότητα σε συγκεκριμένα mid & small caps: Πετρόπουλος, Intracom Properties/ΚΛΜ, Ευρωσύμβουλοι, Intrakat, Intracom Holdings, Μπλε Κέδρος και Moda Bagno σε νέα ιστορικά υψηλά και "τοπικά 52 εβδομάδων".

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v