Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκαν αγοραστές οι ξένοι το Γενάρη

Οριακή πτώση σήμερα για τον Γενικό Δείκτη, αλλά τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα. Στα 112 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Εφτασαν το 15% τα κέρδη των τραπεζών από την αρχή της χρονιάς.

Χρηματιστήριο: Βγήκαν αγοραστές οι ξένοι το Γενάρη

Σε στενό εύρος, οριακά μεγαλύτερο των έντεκα μονάδων κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς έλλειψαν οι βοήθειες από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, με τους αγοραστές να κινούνται περισσότερο επιλεκτικά και τους εν δυνάμει πωλητές να παίρνουν κέρδη, χωρίς να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις.

Ήπιες μεταβολές και επιφυλακτικό κλίμα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να δείχνουν διστακτικοί, παρά τα νέα ρεκόρ σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ Dow Jones και S&P 500 έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά και σήμερα το πρωί ο Ιαπωνικός Nikkei έκλεισε σε νέο υψηλό 34 ετών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές σημειώνοντας ότι “τα υψηλά που γράφουν αρκετοί από τους διεθνείς δείκτες, σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Εγχώριες Εισηγμένες, θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον”.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα η εβδομάδα που ακολουθεί έχει αρκετά ενδιαφέρουσα ατζέντα:

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στην σύνθεση του ΓΔ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (-0,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση). Το βράδυ της Δευτέρας επίσης, αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Σήμερα στον MSCI Standard Greece μετέχουν δέκα μετοχές: Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, Μυτιληναίος με 14,08%, Alpha Bank με 12,67%, Εθνική Τράπεζα με 11,92%, Jumbo με 10,89%, ΟΠΑΠ με 10,09%, ΟΤΕ με 9,72%, ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, Motor Oil με 5,31% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 3,16%.

Οι μέτοχοι της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα κληθούν στις 13 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν για την Α.Μ.Κ. της Εταιρείας χωρίς δικαίωμα προτίμησης.

Στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του Δ.Α.Α. θα ενταχθούν στην σύνθεση του FTSE-Russel.

Τέλος την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

To Axia Numbers

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιανουαρίου 2024:

Δημιουργήθηκαν 5882 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2073 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,37 δισ. (2,79% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €67,06 εκατ. κατά το μήνα Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €67,06 εκατ. τον Ιανουάριο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,65% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,35% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 50,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιανουάριο 2024 (σε σχέση με το 55,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 49,2% των συναλλαγών (σε σχέση με το 44,9% τον προηγούμενο μήνα).

Η αγορά

Τεχνικά, παραμένει ανοιχτό το “gap” μεταξύ 1382 και 1376 μονάδων.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, σε νέα υψηλά 188 μηνών και σε τιμές Ιουνίου 2008, κινείται ο τίτλος της TITC (+1,39%), σε νέα υψηλά 5μηνου η Jumbo (+1,01%).

Συνεχίζουν να μην δείχνουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,48% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,18% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,38% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1412,53 (+0,54%) και 1400,93 μονάδων (-0,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1402,49 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1401,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,28%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, στα 112,8 εκατ., από τα οποία τα 16,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΕΚ, ΕΠΣΙΛ, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΔΑΑ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, CENER, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, OPTIMA), ενώ ΔΑΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 22% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 112,8 εκατ., τα 76,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,16%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε κέρδη 1,19%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 8,34% και ο ΔΤΡ κέρδη 15,4%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τρίτη εβδομάδα κερδών. Η Αγορά επιμένει στα υψηλά 13 ετών, αντανακλώντας την αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη και τις επιχειρηματικές προοπτικές, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον και το ‘rotation’ απορροφούν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Η επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό και τα ιστορικά υψηλά σε μεγάλες Αγορές θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Διατήρησε την επαφή με τα υψηλά του ο ΓΔΧΑ, ενώ παρατηρείται αύξηση του όγκου συναλλαγών τις τελευταίες συνεδριάσεις. Σε Ευρώπη και ΗΠΑ η γενική εικόνα είναι περίπου η ίδια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθωρισμός Ιανουαρίου στη Γερμανία, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ήταν επάνω στις εκτιμήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα η Αγορά της Κίνας παραμένει κλειστή”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Παρά την διαφαινόμενη κόπωση του ΓΔ η ‘επιστράτευση’ του ΟΤΕ και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων επιβεβαίωσε ότι οι αγοραστές διατηρούν τον πλήρη έλεγχο και οι στόχοι των πωλητών για κίνηση προς τις 1370 δεν είναι ρεαλιστικοί”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η εβδομάδα για την Αγορά, με αυξημένο όγκο συναλλαγών, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ΓΔ δείχνει να κινείται σταθερά πάνω από τις 1400 μονάδες, με αρκετά blue chips να σημειώνουν ιστορικά υψηλά, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και σε τίτλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, κάτι που φαίνεται από τους τζίρους που πραγματοποιούνται. Ιδιαίτερη θετική εντύπωση προκάλεσε η επιτυχία της Δημόσιας Εγγραφής του ΔΑΑ (η μεγαλύτερη IPO στο Χ.Α. εδώ και πολλά χρόνια), μια εξέλιξη που ‘αναβαθμίζει’ ολόκληρο το Χρηματιστήριο, καθώς και την Ελλάδα ως έναν υποσχόμενο επενδυτικό προορισμό. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον υπήρξε και στο senior preferred ομόλογο της Alpha Bank, που υπερκαλύφθηκε τρείς φορές από τις πρώτες ώρες της έκδοσης. Στο εξωτερικό τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται συντηρούν το καλό κλίμα, ενώ και η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Γερμανία κρίνετε θετική, αλλά απέχει αρκετά από τον στόχο του 2%. που έχει ορίσει η ΕΚΤ. Την Δευτέρα 12/2 συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ την Τρίτη 13/2 δημοσιεύεται η Έκθεση του OPEC, την ίδια μέρα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει συγκαλέσει Ε.Γ.Σ.. Τετάρτη 14/2 ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα έτους η Τρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ θα ανακοινωθεί και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2023. Την Παρασκευή 16/2 περιμένουμε τα στοιχεία για τον Δείκτη Παραγωγού (Ιαν) στις Η.Π.Α”, υπενθυμίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Γεγονότα θεαματικών ποσοτικών και ποιοτικών βελτιώσεων επεφύλαξε η Εγχώρια Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το Χ.Α. ευθυγραμμίστηκε με τις Ξένες Αγορές και εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό περιεχόμενο εγχώριας ειδησεογραφίας για να υπερβεί επίπεδα διαπραγμάτευσης και συναλλαγών που θυμίζουν άλλες εποχές.

Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97,7 δισ. ευρώ, την τελευταία φορά που το Χ.Α. ήταν εκεί ήταν το Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες Εισηγμένες Εταιρείες, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετους εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας:

Η είσοδος του “Ελ. Βενιζέλος” στο Χ.Α. υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα Χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη δημόσια εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την Ελληνική Αγορά στο στόχο της ένταξης της στο “κλαμπ” των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Η δυναμική πλέον της Αγοράς έχει το “πάθος” της συμμετοχής που έλλειπε όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπεραξίες μοιρασμένες σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, νέες εισροές και ρευστότητα που ανακυκλώνεται από τις κερδισμένες θέσεις.

Έχει και άγνοια κινδύνου, αλλά αυτό επί του παρόντος μπορεί να περιμένει, τουλάχιστον από το εσωτερικό δεν παρατηρούνται εστίες ρίσκου που θα χαλούσαν την αισιοδοξία των συμμετεχόντων.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι μια πιθανή αιτία σοβαρής διόρθωσης στο μέλλον, ωστόσο και στο εξωτερικό φαίνεται να υπερισχύουν άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την προσδοκία χαμηλότερων επιτοκίων, ή την εταιρική κερδοφορία.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό “τεστ επαφής με την πραγματικότητα”.

Την Τετάρτη η Coca Cola HBC, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023.

Και οι δύο Εταιρείες θα πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις με επικαιροποιημένες προβλέψεις για το 2024, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει πιο λεπτομερή περιγραφή του επιχειρηματικού πλάνου για την επόμενη διετία.

Στην Coca Cola το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην πορεία της νέας Θυγατρικής της στην Αίγυπτο, καθώς και στις αντίρροπες τάσεις που παρατηρούνται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής (Ηλεκτρισμός, Αλουμίνιο, Ζάχαρη) καθώς και στην εκτίμηση του μερίσματος για την περυσινή χρονιά, το οποίο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούν στα 0,89 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι.

Στην Τράπεζα Πειραιώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν κερδοφορία δ’ τριμήνου 220 εκατ. ευρώ, επηρεασμένη αρνητικά από το κόστος εθελουσίας ύψους 55 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει την ετήσια κερδοφορία στα 840 εκατ. ευρώ αμιγώς από λειτουργικές επιδόσεις.

Σε άλλα βασικά σημεία προσοχής, η Αγορά αναμένει αυξημένες προβλέψεις απομείωσης δανείων, που θα οδηγήσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 5% με κάλυψη πρόβλεψης 60%.

Τέλος δεν αποκλείεται η Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώσει και το μέρισμα χρήσης (εκτ. 7 λεπτά/μετοχή), μια σοβαρή αλλαγής πλεύσης στον κλάδο, που αφορά και τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες.

Όλα τα παραπάνω θα φτιάξουν κλίμα και διαθέσεις στην Εγχώρια Αγορά ανάλογα με τις υπερβάσεις, ή τις αστοχίες που θα σημειωθούν, δεδομένης και της εντυπωσιακής πορείας προεξόφλησης που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ταμπλώ.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών, σε ότι αφορά τους ταλαντωτές, ενώ τα υψηλά 13 ετών αφορούν πρακτικά με αχαρτογράφητες περιοχές, λόγω της ασυμφωνίας που παρατηρείται στις προβολές των κεφαλαιοποιήσεων του 2011.

Σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχουν εισέλθει πλέον τόσο τα εβδομαδιαία, όσο και τα μηνιαία διαγράμματα, ενώ και ο MACD έχει εισέλθει σε υπερτιμημένες περιοχές.

Ακόμα δεν έχουμε δει τις σφοδρές υπερτιμήσεις του περυσινού Φεβρουαρίου, ωστόσο η σθεναρή άρνηση διόρθωσης της Αγοράς δείχνει την υπεροχή των αγοραστών, παρά τα απαιτητικά σε όγκους συναλλαγών επίπεδα διαπραγμάτευσης.

Και σε αυτό το πεδίο ωστόσο οι αισιόδοξοι δεν τα έχουν πάει καθόλου άσχημα, η ένταση των συναλλαγών ακολουθεί την Αγορά, ο Φεβρουάριος ως τώρα τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 163 εκατ. ευρώ χτίζοντας καθημερινά νέες βάσεις, απλώνοντας το βάθος της Αγοράς σε περισσότερες μετοχές.

Προς το παρόν οι διορθώσεις περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακές ελεγχόμενες κινήσεις, χωρίς να απειλούν καίρια σημεία της τάσης, οι κινητοί μέσοι κρατάνε τα αγοραστικά τους σήματα με άνεση από τα μέσα του περυσινού Νοεμβρίου.

Το κομβικό σημείο αλλαγής τάσης πλέον βρίσκεται στις 1350 μονάδες με ανερχόμενη κλίση και με όριο ανοχής τις 1322 μονάδες.

Όσο η Αγορά βρίσκεται πάνω από αυτές τις στηρίξεις δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, ενώ το πιθανό πέρας της κίνησης σε αυτή την φάση εκτιμάται κοντά στις 1468 μονάδες”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΠΕΙΡ (+0,68%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+0,58%), ΕΤΕ (-1,25%) και ΕΥΡΩΒ (-1,14%).

Μεταξύ 1237,33 (+0,49%) και 1223,38 μονάδων (-0,64%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1225,32 (-0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1225,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1020 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1003 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την 26η Φεβρουαρίου 2024. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, είναι να αποχωρήσει μέσω του προγράμματος περίπου το 10% των εργαζομένων, τουλάχιστον 400 άτομα. Η ισχύς της εθελουσίας για όσους εργαζόμενους την επιλέξουν θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η εφάπαξ αποζημίωση είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 160.000 ευρώ και το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους εργαζόμενους της τράπεζας έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1972 και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση”.

Πλεονέκτημα στους τίτλους με αρνητική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΚΟΥΕΣ (+3,40%), ΜΠΕΛΑ (+1,01%), TITC (+1,39%), ΕΥΔΑΠ (+0,86%), ΜΥΤΙΛ (+0,05%), ΟΠΑΠ (+0,61%) και CENER (+0,55%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΣΑΡ.

Δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της ΕΕΕ (-0,62%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου, όταν μάλιστα επίκεινται και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2023. Ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 27,60 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 26,56 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών. Η επόμενη στήριξη στα 25,95 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Quest (+3,40%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αυξάνοντας, σχετικά, τον όγκο συναλλαγών. Αν συνεχιστεί η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, οι επόμενες αντιστάσεις στα 5,53 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,56 (ημερήσιο “stop short”) και 5,74 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη, σημαντική, στήριξη στα 4,98 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+117,58%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+87,47%), ΚΟΥΑΛ (+57,24%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,42%), ΣΑΤΟΚ (+47,46%), ΓΚΜΕΖΖ (+47,41%), MONTA (+38,22%), ΔΟΜΙΚ (+36,20%), ΦΡΙΓΟ (+35,34%) και ΜΙΝ (+33,02%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+12,50%), ΑΚΡΙΤ (+9,43%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,68%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+3,57%), ΜΟΝΤΑ (+1,54%), ΠΛΑΚΡ (+2,55%), ΦΛΕΞΟ (+3,11%), ΛΑΝΑΚ (+2,83%) και ΞΥΛΠ (+2,11%).

Έχει και άλλη σημαντική επιχειρηματική είδηση, καθ΄ οδόν, η Mevaco (-1,51%), αλλά παραμένει συναλλακτικά απονευρωμένη.

Επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+6,65%), Δρομέα (+3,59%), Optima (+1,05%) και Ελλάδος (+2,17%).

Με το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 157 μηνών, στο σημερινό +1,43% της Εβροφάρμα, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι το +10%.

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασαν ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,52%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,91%).

Βγήκε “bid” στην Βιοκαρπέτ (+3,26%).

Εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+0,21%), πέντε για Έλτον (+6,80%) και τρεις για Unibios (+5,75%).

Νέα υψηλά 20ετιας για Δομική Κρήτης.

Σε νέα υψηλά 17 μηνών η Lavipharm (+0,67%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε ο Fourlis (+0,26%).

Επέστρεψαν οι πωλητές στην Ιντρακάτ (-0,52%).

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η ΕΚΤΕΡ (-4,83%) αναρριχόμενη μέχρι τα 4,47 ευρώ (+2,76%), όμως κάπου εκεί βγήκε “μηχανάκι” πωλήσεων.

Και σήμερα έδειξε να “ζαλίζεται” στα 10,00 ευρώ ο Πετρόπουλος (+0,40%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1259 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1237 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3060 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3007 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ταϊβάν, Κίνα, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ.

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0784 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $2035 ο Χρυσός, προς τα $22,45 υποχωρεί το Ασήμι.

Προ τα $47200 ανηφορίζει το Bitcoin, προς τα $2485 το Ethereum.

Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη Γερμανία σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,2%.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια το 2024, καθώς ο ρυθμός του πληθωρισμού κατηφορίζει στο 2% έως το επόμενο έτος. Η Χώρα θα αποφύγει την ύφεση, με επέκταση περίπου 0,9% φέτος”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει σήμα στις Εμπορικές Τράπεζες ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αν δεν διαχειριστούν κατάλληλα τα ρίσκα από τα Εμπορικά Ακίνητα”, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

O δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEO των Αμερικανικών Εταιρειών γύρισε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το Conference Board. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δείκτης αυξήθηκε στις 53 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 46 το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι Αμερικανικές Εταιρείες ανακοίνωσαν προγραμματισμένες επαναγορές μετοχών $105 δισ. το πρώτο επταήμερο του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας τον συνολικό απολογισμό του Ιανουαρίου. Είναι το πιο δυνατό ξεκίνημα Φεβρουαρίου που έχει ανακοινωθεί ποτέ για επαναγορές και το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα έτους, μετά το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Birinyi Associates.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 97,3 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Cenergy και στο χαμηλό οι Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελ. Πετρέλαια και Σαράντης.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.316 συμβόλαια).

Στα 6.271 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.197 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.521 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 170 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 388, 332 για τον Φεβρουάριο και 56 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.415), κινήθηκε μεταξύ 3.411,25 και 3.443 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.239,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 60, 30 για τον Φεβρουάριο και 30 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.534,25), κινήθηκε μεταξύ 5.534,25 και 5.534,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (719), Πειραιώς (3.240), Εθνική (681), ΔΕΗ (861), Alpha Bank (4.538), Ιντρακόμ (443), ΓΕΚ (301), ΑΔΜΗΕ (458), Αεροπορία Αιγαίου (148), Ελλάκτωρα (243), Ελ. Πετρέλαια (393), ΕΧΑΕ (265), ΕΛΧΑ (292), Τέρνα Ενεργειακή (489), Lamda Development (133), Jumbo (108), ΟΤΕ (493).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.797, Πειραιώς 87.382, Eurobank 29.788, Εθνική 17.549, ΑΔΜΗΕ 32.719. ΔΕΗ 30.390, Τέρνα Ενεργειακή 18.884, ΕΧΑΕ 10.920, ΓΕΚ 11.322, Ιντρακόμ 10.080.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.003.151 τεμ., (από 57.787.040 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.034.461 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.639.728 τεμ. (14.702.765), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 1.153.407 τεμ. (1.280.502), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer              NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v