Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζει το Χρηματιστήριο η αναβάθμιση που... δεν ήλθε

Εμφανές το πλεονέκτημα των πωλητών, απόρροια κυρίως της ετυμηγορίας του οίκου Moody's και έκθεσης της JP Morgan. Στο στόχαστρο τράπεζες και blue chips. Οι εξαιρέσεις.

Πιέζει το Χρηματιστήριο η αναβάθμιση που... δεν ήλθε

Διαδρομές αντίθετες για αγοραστές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με οριακή άνοδο 0,10% για τον DAX στις 17.955 και 0,26% για τον CAC στις 8.170 μονάδες. Με διευρυνόμενη διόρθωση για τον ΓΔ στις 1.196 (-0,96%) στο ΧΑ.

Από την αρχή εμφανές το πλεονέκτημα των πωλητών -απόρροια κυρίως της ετυμηγορίας του Moody's-, σταθερό στη συνέχεια, μέχρι που έγινε γνωστή η έκθεση της JP Morgan. Αρνητική η υποδοχή της από την κοινότητα, που ούτως ή άλλως είχε short προσανατολισμό και τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο.

Δύο φορές ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά αγοραστών με τη διεύρυνση της διόρθωσης έως τη σημαντική στήριξη των 1.407 μονάδων -περιοχή που σύμφωνα με χρηματιστές είναι «κυκλωμένη» από χειριστές δισκετών εντολών. Μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί και τρίτη φορά, καθώς μετά τις 14:25 εντάθηκαν ρευστοποιήσεις σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Στην εξέλιξη της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε (στις 13:45) ένα σημαντικό πακέτο για 3,02 εκατ. μετοχές της Aegean στα 12 ευρώ. Συνολικής αξίας 36,89 εκατ. ευρώ, με χρηματιστηριακούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι δεν αφορά στην εισηγμένη ούτε και στον βασικό μέτοχο -Ευτύχη Βασιλάκη-, πιθανολογώντας προσυμφωνημένη εντολή είτε μεταξύ μετόχων μειοψηφίας είτε μεταβίβαση υφιστάμενου μετόχου σε νέο.

Συνεκτιμούν δε πως από την αρχή του έτους η διοίκηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών, σχεδόν 10πλάσιες από ό,τι το σύνολο του 2023. Στα υπόψη της κοινότητας το ενδεχόμενο μετοχικών αλλαγών ή προοίμιο για πιθανολογούμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού. Προς περαιτέρω διερεύνηση, προσώρας μεταφέροντας τις πρώτες (μη επιβεβαιωμένες από τη διοίκηση) πληροφορίες.

Σε επιφυλακτική στάση η κοινότητα -μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody's-, με αποτέλεσμα η νέα παρέμβαση -αυτή την φορά από την JPMC- να αποτιμάται ως κατ' αρχήν αρνητική, κυρίως για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Σε μία συγκυρία που ο «βαρύς» τραπεζικός κλάδος κλίνει χαμηλότερα, εξελίξεις όπως αυτές από τους αμερικανικούς οίκους ενισχύουν περισσότερο τους πωλητές παρά το αντίθετο.

Ωστόσο, η για τρίτη φορά αντίδραση από τις 1.407 μονάδες -στις 14:45- ενισχύει όσους εκτιμούν ότι πωλητές και αγοραστές έχουν λόγους να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα, χωρίς να βαρύνει περισσότερο το κλίμα.

Επαναφορά για τον Δείκτη Τραπεζών πάνω από το όριο των 1.200 μονάδων, με νέο γύρο αγορών από τα χαμηλά σε Εθνική (7,274) και Eurobank (1,7875). Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η μετοχή της Πειραιώς, στο εύρος των 3,894-3,782 ευρώ.

Στην περιοχή των 3.395-3.400 ο FTSE25, με τη μετοχή της AEGEAN στα 12,42 (-1,58%), με πωλητές στην πλειονότητα των blue chips.

Εξαίρεση με τους long σε ΤΙΤΑΝ (25,65), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,52), ΕΥΔΑΠ (5,43), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,84).
Στις 29/69 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v