Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 1.430 μονάδες

Συνέχεια στην ανοδική διαφυγή αποζητούν οι long, με σύμμαχο το διεθνές κλίμα, τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Κίνηση πάνω από τις 1.430 μονάδες

«Ανάσα» για τους long στη Wall Street, στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου και ΑΕΠ-πληθωρισμού στις ΗΠΑ η προσοχή των επενδυτών σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Σήμερα ανακοινώνονται μεγέθη Q1 της TESLA, αύριο της ΜΕΤΑ, Intell, Apple, Microsft την Πέμπτη. Την ίδια ημέρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ και την Παρασκευή ο πληθωρισμός. Αναπόφευκτα η μεταβλητότητα θα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή.

Από οριακά χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500, η διόρθωση σε πετρέλαιο και χρυσό συνδυαστικά με την υποχώρηση του VIX/CBOE δείχνουν πως -προσώρας- οι ανησυχίες για τα γεωπολιτικά μειώνονται. Αφορμή για ανοδική διαφυγή των long μετά τις αναταράξεις των προηγούμενων μίας-δύο εβδομάδων; Θα δείξει, συνεκτιμώντας την τεχνικότητα που διαμορφώνεται για τον S&P500.

Ημέρα αγοραστών η χθεσινή, από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Λονδίνο, με την ευκαιρία να αξιοποιείται από τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με εκ νέου υπεραπόδοση η υπέρβαση σημαντικών αντιστάσεων και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Με ικανοποιητικό τζίρο -105 εκατ.- για ακόμη μία φορά συγκέντρωση σε μόλις τρεις μετοχές -Πειραιώς (3,891), Mytilineos (37,84), Εθνική (7,224)- τα 37 εκατ., με -σχεδόν- καθολική υπεροπλία αγοραστών. Τόσο στις 24 από τις 25 μετοχές του FTSE25 όσο και στις 18 από τις 20 του FTSEMidCap.

Ουσιαστική η αλλαγή τάσης όσον αφορά στην τεχνικότητα, με τη διαδοχική υπέρβαση των 1.405 και 1.418 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Ενδεχόμενα «κλεισίματα» του ΓΔ πάνω από τις 1.420 μονάδες θα μπορούσε να ενεργοποιήσουν σχηματισμό προς τις 1.440-1.450 μονάδες, με συμμετοχή τόσο τραπεζικών όσο και blue chips. Στις 1.215 ο ΔΤΡ, στις 3.455 ο FTSE25, μία το πολύ δύο συνεδριάσεις απαιτούνται για να «γυρίσει» σε long η φορά (σε μέτρηση μηνός) για τον ΔΤΡ, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τη συνέχεια. Για τον κλάδο ακολουθούν εξελίξεις που μπορεί να ξαναβάλουν τις τράπεζες σε ρόλο οδηγού, καθώς θα «τρέξουν» ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών, αποφάσεις για χρηματικές διανομές, ανανέωση θητείας μελών διοικητικού συμβουλίου κ.α.

Δεδομένου ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική έχει μεταφερθεί για το φθινόπωρο (και βλέπουμε ανάλογα...), η προσοχή πέφτει στις μη συστημικές, κυρίως στη διαδικασία συνένωσης δυνάμεων Attica Bank - Παγκρήτιας. Η Αναστασία Παπαϊωάννου έχει τις λεπτομέρειες για αμκ, κατανομή σε μετόχους και Tier II.

Σε προεκλογικό ρυθμό και το ΧΑ, να κλείσει μέτωπα επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, με την πολιτική παράμετρο να προσμετράται από τους επενδυτές.

Πώς αλλάζει τα δεδομένα για Στερεά και Θεσσαλία ο Ε-65, σημαντικότατο έργο για την ευρύτερη περιφέρεια, με την Πέννυ Κούτρα να αναφέρεται σχετικά. Συμπληρώνεται έτσι το παζλ του αυτοκινητοδρόμου που κατασκευάζει και διαχειρίζεται μέσω της θυγατρικής «Κεντρική Οδός», ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, λειτουργικά κέρδη 44 εκατ. το 2023 για τα Πλαστικά Θράκης, διανέμει μέρισμα 0,23 ευρώ/μτχ., την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures ανακοίνωσε η Ideal, με το enterprise value του deal να διαμορφώνεται στα 136 εκατ. ευρώ. Tα λογιστικά κέρδη για την Ideal από το deal εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μαζί με τα υπάρχοντα διαθέσιμα της Ideal, αφήνεται μεγαλύτερο περιθώριο για υλοποίηση σημαντικών νέων εξαγορών στο μέλλον.

Αύριο ανακοινώνει μεγέθη 3μήνου 2024 η Sarantis, την Πέμπτη η Mytilineos, θετική η Eurobank Equities για την Quest -με την πληροφορική και πάλι σε μόχλευση-, στα 33,4 (από 31,2) ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo η ίδια χρηματιστηριακή.

Τεχνικά, «κλειδί» είναι ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, με τις 1.200 μονάδες στήριξη για τον ΔΤΡ. Ενεργό, εκ νέου, το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 1.240 μονάδες, θα φανεί πιθανότατα σήμερα εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v