Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά 13 ετών, περιμένοντας deals

Εκτινάχθηκε στις 1.447 ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές 161 εκατ. ευρώ. Εθνική – Eurobank ξεχώρισαν από τις τράπεζες. Μεγάλα κέρδη για Titan, Viohalco, Mytilineos. Πωλητές σε Lamda, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά 13 ετών, περιμένοντας deals

Ακόμα μία συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,67% και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 13 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 15/4/2011 (1469,03 μονάδες).

Εννοείται ότι με το τελευταίο ανοδικό ντεμαράζ, η Εγχώρια Αγορά κάλυψε παραπάνω από το σύνολο των απωλειών από την πρόσφατη διόρθωση, στον απόηχο της αναβάθμισης – έκπληξης των προοπτικών του Ελληνικού αξιόχρεου από την Standard and Poor’s, αλλά και της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιτρέπουν στους εν δυνάμει αγοραστές να επαναφέρουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη των Εισηγμένων, στις χρηματικές διανομές που ανακοινώνονται και στα πιθανολογούμενα deals, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρουν πως “οι ζυμώσεις συνεχίζονται και δεν θα είναι έκπληξη η ανακοίνωση κι άλλων επιχειρηματικών συμφωνιών, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας”.

Από την άλλη, ασφαλώς και δεν μπορούν να αποκλειστούν και κινήσεις “profit taking” καθώς δεν είναι αμελητέα τα κέρδη όσων “παράτολμων” τοποθετήθηκαν στα πρόσφατα χαμηλά, ενώ μερίδα αναλυτών συστήνει αυξημένη προσοχή, τονίζοντας ότι το Χ.Α. μπαίνει σε “υπεραγορασμένα επίπεδα”.

Να σημειωθεί ότι και στη σημερινή ανοδική κίνηση, στην θέση του οδηγού βρέθηκε ο Βαρύδεικτος Τραπεζικός κλάδος, σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, τα οποία, όμως, ηγήθηκαν της αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά, ενώ αρχίζουν να επαναδραστηριοποιούνται “δυνάμεις” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε θετικό βηματισμό δείχνουν να παραμένουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές με τον Βρετανικό FTSE 100 να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αν αυτός συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1431 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1450 - 1470 μονάδες, βοηθούμενη και από το συνεχιζόμενο κλείσιμο “short” θέσεων.

Η προσοχή στις συνεδριάσεις που απομένουν και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα).

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της 14ης Μαΐου 2024, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2024, με τους επενδυτές να λαμβάνουν τις θέσεις τους έως τις 31/5.

Σε πλάγια κίνηση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,99% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,64% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,441% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Παραμένοντας στους Κρατικούς τίτλους, “η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή, φέτος, έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δάνεια διάσωσης που έλαβε από Χώρες της Ευρωζώνης”, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δυο Κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Από την άλλη, “στις Αγορές, με νέα έκδοση ομολόγου 30ετους διάρκειας βγαίνει η Ελλάδα. Ο ΟΔΔΗΧ έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο τίτλο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054. Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της Αγοράς”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1447,07 μονάδες (+1,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1445,94 (+1,80%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1447,82 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,93%.

Ο τζίρος στα 160,9 εκατ., από τα οποία τα 16 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΙΝΤΕΚ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΝΤΟΤΣΟΦΤ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, MED, ΠΛΑΘ, ΜΟΗ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 160,9 εκατ., τα 144 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στην εβδομαδιαία ανάλυση εικάσαμε ότι η Αγορά θα κινηθεί επιθετικά ανοδικά και θα αναγκάσει πολλούς να αγοράσουν. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να συγκρίνουν την Ελλάδα με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα χάσουν την τελευταία ανοδική κίνηση της Αγοράς. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε αυτή την διαδικασία. Σήμερα η Αγορά ενεργοποίησε σχηματισμό που στοχεύει στην ζώνη του 1500. Στο Intraday είμαστε σε ‘υπεραγορά και τις επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα να βρούμε καλύτερες τιμές εισόδου. Μέχρι προχτές υπήρχε γκρίνια για την συμπεριφορά της Ελληνικής Αγοράς. Σήμερα η Ελληνική Αγορά μας τίμησε με νέο 13 ετών. Η ‘παρεξηγημένη’ Viohalco ‘ξύπνησε’ και πάλι, αντιδρώντας από την κύρια στήριξη του 5,05. Το 6,02 επόμενος στόχος, με το 5,50 κοντινή στήριξη και στο βάθος το επίπεδο των 6,30 ευρώ. Όταν αποφασίσει να δώσει σοβαρά ποσοστά σε Θεσμικούς, θα δούμε μία άλλη μετοχή και σε τελείως διαφορετική αποτίμηση. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος δύσκολα μοιράζει ‘εύκολα’ κέρδη, μιας και έχει ‘ειδική συμπεριφορά’ στο ταμπλώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με τον αέρα της αναβάθμισης, αλλά και της αποκλιμάκωσης της έντασης στην Μ. Ανατολή, οι αγοραστές πέρασαν σε γενική αντεπίθεση, με αποτέλεσμα ΓΔ να καταφέρει να υπερβεί σωρεία σημαντικών αντιστάσεων που μετατρέπονται σε στηρίξεις, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την τεχνική του εικόνα”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πιθανή η συνέχιση της θετικής δυναμικής, λόγω της άμβλυνσης των ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή και της αισιοδοξίας για τις επικείμενες ανακοινώσεις κερδών”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει την ανοδική της τάση, λόγω θετικής ψυχολογίας στο εξωτερικό, ωστόσο κάποιες επιλεκτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν μετά το πρόσφατο ράλι”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ‘είναι στα χαρτιά’ σήμερα καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο τα θετικά νέα θα μπορούσαν να περιορίσουν το πτωτικό περιθώριο και να προσφέρουν καταλύτες για επιλεκτικές αγορές”, επισημαίνει η Beta Sec.

Στο επίκεντρο θα είναι σταθερά τα διεθνή, αλλά και εγχώρια αποτελέσματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τα 2/3 των ερωτηθέντων συγκλίνουν ότι τα εταιρικά κέρδη προς ανακοίνωση στις ΗΠΑ θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στις μετοχές. Αυτό αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο 2022, οπότε και ξεκίνησε η εν λόγω δημοσκόπηση”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εκτονώθηκε, καθώς τα μεταξύ τους κτυπήματα αποκάλυψαν την απροθυμία τους για περαιτέρω κλιμάκωση. Σαν αποτέλεσμα, η αναγγελθείσα επιδείνωση του σκηνικού στη Μ. Ανατολή με το Πετρέλαιο να οδεύει άμεσα στα $100 δολάρια ενεργοποιήθηκε. Προσώρας τουλάχιστον, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και η δρομολόγηση ειρηνευτικής διαδικασίας δεν επίκειται, παρά τις καταβαλλόμενες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και Άλλους. Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους $95 δισ. για την Ουκρανία και το Ισραήλ, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Αγορές ωστόσο, εκτίμησαν ότι η γεωπολιτική αναταραχή στην Περιοχή μειώνεται και ανακουφίστηκαν με τους δείκτες να κινούνται ανοδικά.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται το σκηνικό αβεβαιότητας αναφορικά με τις κινήσεις αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με τη Federal να πιθανολογείται ότι δεν θα τις δρομολογήσει στο εγγύς μέλλον.

Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αυτονομηθεί, ξεκινώντας τις μειώσεις τον Ιούνιο και αξιολογώντας τα δεδομένα του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για να αποφασίσει στη συνέχεια, με τους κεντρικούς τραπεζίτες των Χωρών της Ευρωζώνης να αναδεικνύουν τις διαφωνίες τους δημόσια.

Ταυτόχρονα, η έκθεση του πρώην Πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, ζητεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για να αποφευχθεί η συνεχής διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, σε σχέση με εκείνη των ΗΠΑ και της Κίνας, με το Βερολίνο ωστόσο να απορρίπτει ακόμη και την έκδοση Ευρωπαϊκού ομολόγου για τις αμυντικές δαπάνες, πολλώ μάλλον τον Ευρωπαϊκό επαναπροσδιορισμό !

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ευεργετήθηκε από τη βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος, καταγράφοντας 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον ΓΔ να καταγράφει νέα υψηλή επίδοση έτους, αποτέλεσμα της απόσυρσης των πωλητών κυρίως, καθώς οι συναλλαγές είναι λίγο πάνω από τα €100 εκατ.

Αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το συνεχιζόμενο χαμηλό βαθμό συμμετοχής των αγοραστών και τη μη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος πέραν των Δεικτοβαρών κυρίως τίτλων.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό είχε η ευνοϊκή έκθεση της S&P για τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης της περιόδου 2024 - 2027 θα διαμορφωθεί στο 2,4%, υιοθετώντας το αισιόδοξο σενάριο απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και συνακόλουθης αύξησης των επενδύσεων, Δημόσιων και Ιδιωτικών.

Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα €4 δισ. το 2023, ή στο 1,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,1%, μεταφέροντας το μήνυμα της ικανοποιητικής δημοσιονομικής πορείας της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, η Goldman Sachs είναι γενναιόδωρη στις νέες τιμές - στόχους για τις Τράπεζες, τα αποτελέσματα της Jumbo ήταν εξαιρετικά με το καθαρό περιθώριο κέρδους να φτάνει το 30% και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναγγέλλει επένδυση μαμούθ με συμμετοχή κεφαλαίων ύψους €350 εκατ. για να καλυφθούν οι ανάγκες σε Γάλλιο, Πρώτης Ύλης για τις μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας, ολόκληρης της Ε.Ε.!

Επιπλέον, πάνω από τις μισές Εισηγμένες Εταιρείες, πλην Τραπεζών, καταγράφουν αύξηση καθαρών κερδών πάνω από 20% για το 2023, με τις χρηματικές διανομές να εκτοξεύονται.

Τα εταιρικά δεδομένα επομένως, για το 2023, είναι ικανοποιητικά και όλες σχεδόν οι Διοικήσεις των Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης εκτιμούν ότι τα μεγέθη για το 2024 θα είναι ακόμη καλύτερα !

Είναι επομένως δικαιολογημένη τόσο η παρούσα ανοδική κίνηση του ΓΔ, όσο και η επάνοδος της συνολικής κεφαλαιοποίησης πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, στο 45,3 % δηλαδή του ύψους €220,3 δισ. ΑΕΠ για το 2023, σύμφωνα με την άποψη του κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (6,9), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (6), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,8), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), TITC (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank (+3,36%) και Πειραιώς (+2,80%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+3,64%) και Εθνική (+3,99%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1254,64 μονάδες (+3,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1253,07 (+3,14%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1257,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,48%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1253 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099 και 1082 - 1081 μονάδες (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Κατά δυο φορές καλύφθηκε η senior ομολογιακή έκδοση της Eurobank και η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 5%. Η Τράπεζα ζητούσε κεφάλαια έως 750 εκατ. ευρώ για επταετές ομόλογο έκδοσης κατηγορίας senior. Το αρχικό επιτόκιο κινήθηκε στο 5,25%, ωστόσο η ζήτηση έριξε το κουπόνι και η συνολική απόδοση κινήθηκε στο 5%. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ομολογιακή έκδοση με ωρίμανση στις 30 Απριλίου του 2031, που μπορεί να ανακληθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Σαφές πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,34%), ΛΑΜΔΑ (-0,71%) και ΟΤΟΕΛ (-0,77%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της TITC (+4,61%), συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 16 και πλέον ετών (αν συνυπολογιστεί το διάστημα από τότε που άλλαξε έδρα η Εισηγμένη, οι τρέχουσες τιμές παραπέμπουν σε νέα ιστορικά υψηλά). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική αντίσταση στα 28,86 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 25,90 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (+0,54%), καθώς εντείνονται οι φήμες και για νέες μετοχικές ανακατατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι για τους υφιστάμενους Μετόχους, το “lock up” ισχύει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2024. Οι στηρίξεις στα 8,015 (ημερήσιο “stop long”) και 7,71 – 7,67 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,64 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+134,54%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+92,31%), ΦΒΜΕΖΖ (+79,83%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), MONTA (+58,12%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,28%), ΓΚΜΕΖΖ (+53,98%), REALCONS (+47,91%), ΕΒΡΟΦ (+40,42%) και ΣΑΡ (+40,33%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΡΟΝΤΕΑ (+6,12%), ΝΑΥΠ (+6,85%), ΠΛΑΚΡ (+3,33%), ΑΚΡΙΤ (+2,82%), ΠΡΔ (+2,04%), ΞΥΛΠ (+1,83%), ΤΖΚΑ (+2,13%), ΙΛΥΔΑ (+1,23%), ΔΑΙΟΣ (+5,59%), ΕΠΙΛΚ (+10%).

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντεάλ (+2,07%, ανακοίνωσε την πώληση της Astir Vitogiannis στην Guala Closures, με το Enterprise value του deal να διαμορφώνεται στα 136 εκατ. ευρώ. Τα λογιστικά κέρδη για την Ideal από το deal εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μαζί με τα υπάρχοντα διαθέσιμα της Εισηγμένης, αφήνεται μεγαλύτερο περιθώριο για υλοποίηση σημαντικών νέων εξαγορών στο μέλλον. Ο κ. Στέλιος Βιτογιάννης θα συνεχίσει στον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος της Astir, θα αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο της Guala Closures και θα γίνει έμμεσος μέτοχος της Guala).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Τεχν. Ολυπιακή (+6,23%, για το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του Συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, η KPMG ενημέρωσε πως η εργασία της είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης και εκτιμά ότι θα στείλει την έκθεσή της, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα).

Δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+1,50%), ΔΑΑ (+1,17%) και Πετρόπουλο (+2,12%), τρεις για Realcons (+5,71%), Revoil (+2,85%), τέσσερις για ΓΚΜΕΖΖ (+1,05%), πέντε για Q&R (+1,28%), Intralot (+3,36%), Αλουμύλ (+5,66%), ΕΧΑΕ (+1,75%), Ιντρακόμ (+1,14%) και επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+0,83%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,23%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Performance (+0,33%).

“Πακέτο” 27000 τεμ. στα 3,96 ευρώ για ΝΤΟΤΣΟΦΤ (0%) και “πακέτο” 100000 τεμ. στα 1,00 ευρώ για MED (0%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/4 για Frigoglass (+8,28%).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίο 9μηνου για την Λανακάμ (+1,85%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1357 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1319, 1307 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1301 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1445 - 1455 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3296 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3280, 3200, 3180, 3172 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3157 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3550 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές προβάδισμα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, στο 1,0693 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2330 ο Χρυσός, προς τα $27,25 κινείται το Ασήμι.

Κάτω από $66500 το Bitcoin, χαμηλότερα των $3230 το Ethereum.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους σχεδόν, λαμβάνοντας ώθηση από τον τομέα των Υπηρεσιών και την ανάκαμψη της Γερμανίας. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες τον Απρίλιο, υψηλότερα από τις 50,7 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές.

“Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ καταρτίζει και αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ενδέχεται ακόμη και να αποκλείσουν κάποιες Κινεζικές Τράπεζες από το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κάτι που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ελπίζεται πως θα βάλει τέλος στην εμπορική υποστήριξη εκ μέρους της Κίνας της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία”, αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη ενημερωμένες πηγές.

Η Αμερικανική Οικονομία κατέβασε ταχύτητα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών των 49,9 μονάδων τον Απρίλιο, από 51,9 μονάδες τον Μάρτιο. Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών διολίσθησε στο χαμηλό πέντε μηνών των 50,9 μονάδων, από 54 τον Μάρτιο.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού, αν τα νέα στοιχεία για την Οικονομία επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

“Μελλοντικά, παραμένουμε σχετικά θετικοί όσον αφορά τις προοπτικές για τα Παγκόσμια κέρδη ανά μετοχή και στοχεύουμε σε άνοδο περίπου 5% για τον Παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World μέχρι το τέλος του έτους. Θα βλέπαμε την πρόσφατη υποχώρηση ως ευκαιρία αγοράς”, σημειώνει η Citigroup.

“Η αποτυχία ορισμένων Χωρών της Ευρωζώνης να επιδιορθώσουν τα δημόσια οικονομικά, θέτει σε κίνδυνο την πιστωτική κατάσταση”, σύμφωνα με τον Οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος ξεχωρίζει τη Γαλλία και το Βέλγιο για ιδιαίτερο έλεγχο. Επαινεί την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο για την επίτευξη αλλαγών, “ωστόσο άλλες Χώρες δεν χρησιμοποίησαν τόσο αποτελεσματικά τα χρόνια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής”, σημειώνει.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, “οι κινήσεις στην Αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να αυξήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια, τους επόμενους 12 μήνες”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ., στα 100,6 δισ. ευρώ.

Για το 2024, το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,1%, σε σταθερές τιμές, με αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των κινδύνων που απορρέουν από το διεθνές περιβάλλον. Ο μέσος πληθωρισμός για το 2024 αναμένεται ελαφρά υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, στην περιοχή του 3,0%, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, στην περιοχή του 10,3%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Quest, Jumbo, TITC, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 90 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---XΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.488 συμβόλαια).

Στα 3.488 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Στα 907 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 903 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.072, 994 για τον Μάιο και 78 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.530), κινήθηκε μεταξύ 3.469 και 3.536,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 33, 33 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.260), κινήθηκε μεταξύ 1.241 και 1.260 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Μάιο, 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.475,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (73.000 Πειραιώς, 7.500 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.443), Πειραιώς (8.133), Εθνική (2.106), ΔΕΗ (1.181), Alpha Bank (18.684), ΑΔΜΗΕ (340), Τέρνα Ενεργειακή (250), Ελλάκτωρα (188), Μυτιληναίο (775), Viohalco (1.192), Ιντρακόμ (532), ΕΧΑΕ (205), ΟΤΕ (201), ΕΛΧΑ (206), Ελ. Πετρέλαια (284), Ιντρακάτ (129).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 153.594, Πειραιώς 62.097, Eurobank 32.100, ΑΔΜΗΕ 26.663, ΓΕΚ 15.116, ΔΕΗ 29.795, Εθνική 12.978, Τέρνα Ενεργειακή 31.208.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.307.252 τεμ., (από 63.315.031 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.790.776 τεμ. (1.790.506), Εθνική 13.490.505 τεμ. (13.490.660), ΟΤΕ 1.882.660 τεμ. (1.926.923), Πειραιώς 11.161.176 τεμ. (9.313.938).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v