Χρηματιστηριο: Ποιες μετοχές στέλνουν σήμα «αγοράς»

Διαδικαστικού χαρακτήρα αναμένεται η συνεδρίαση λόγω των αργιών που ακολουθούν. Δίνει τάση η Εθνική Τράπεζα, μετά το ισχυρό Q1. Το κλίμα στις αγορές και το σινιάλο της Fed.

Χρηματιστηριο: Ποιες μετοχές στέλνουν σήμα «αγοράς»

Μικτά πρόσημα στην Wall Street, με την Fed να αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον πρόεδρο της να βγάζει το ενδεχόμενο της αύξησης από το τραπέζι. Από την αρχική εκτίμηση για 3 και 4 μειώσεις επιτοκίων ο αριθμός περιορίστηκε στις 1 και 2, με τον πρώην υπ.Οικ των ΗΠΑ να κάνει λόγο ακόμη και για αύξηση, για να φτάσει στις χθεσινές δηλώσεις Πάουελ για το ότι θα χρειαστεί περισσότερο καιρό για να κόψει η Fed τα επιτόκια.

Από 0,46% υψηλότερα τα futures του S&P500, νέα ισχυρή μείωση για τον χρυσό-χαμηλότερα των 2.300$/ουγγιά, τα υψηλά επιτόκια- 5,25% με 5,50% (υψηλό 23ετίας) διαμορφώνουν τάση και για την αγορά μετοχών, ενώ δυσχεραίνουν την ΕΚΤ ως προς τον χρονισμό μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Από τις 17.932 μονάδες ο DAX, από τις 7.985 ο CAC40 και από τις 1.448,48 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μετά την χθεσινή αργία, συνεκτιμώντας τις δύο που ακολουθούν (Δευτέρα-Τρίτη) στο ΧΑ το πιθανότερο είναι πως η συνεδρίαση θα είναι περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα. Παρότι μετά και την ανακοίνωση των μεγεθών Q1/24 της Εθνικής δημιουργείται κλίμα θετικό για την τράπεζα, ευρύτερα για τον δεικτοβαρή κλάδο-μοχλό του χρηματιστηρίου.

Με θετικό "ταμείο" Απριλίου/4μηνου -ο ΧΑΜαιλέων έχει tips σύμφωνα με στοιχεία της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής για τους νικητές Ιανουαρίου-Απριλίου- μία καλή περίοδος για long επενδυτές που είχαν θέσεις τόσο σε large caps όσο σε mid&small caps. Ενα θετικό πρώτο 4μηνο, με τους επενδυτές στο ΧΑ να συγχρονίζονται με την γενικότερη τάση που διαμορφώθηκε στα ευρωπαϊκά, στην Νέα Υόρκη.

Στις 1.237,38 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με θετικό πρόσημο 3,55% τον Απρίλιο και 16,56% στο 4μηνο αλλά με διόρθωση 2,12% την τελευταία εβδομάδα, απόρροια ρευστοποιήσεων στο πλαίσιο μερικού "κλειδώματος" κερδών σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστών. Στα χαμηλά ημέρας οι εντολές την τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, εύλογα η προσοχή στην Εθνική (7,56) δευτερευόντως στην Πειραιώς (3,775) και Eurobank (2,01).

Αρχές Ιουνίου η απάντηση του SSM για το μέρισμα της Εθνικής, με τον Παύλο Μυλωνά να επαναλαμβάνει πως αρχικός στόχος της διοίκησης ήταν η διανομή μερίσματος μεταξύ 20% έως 25% των κερδών. Μένει να φανεί, αρχές Ιουνίου, εάν η στοχοθεσία που αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα επιβεβαιωθεί.
Το ύψος της τελικής διανομής μερίσματος είναι μία παράμετρος που σύμφωνα με χρηματιστές θα μετρήσει στην τακτική traders, επενδυτών.

Στις 3.513 μονάδες ο FTSE25, με την προσοχή των επενδυτών στα οικονομικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές διεργασίες, με τις όποιες ανακοινώσεις περιμένει η κοινότητα να τοποθετούνται από Τετάρτη και μετά.

HelleniQ Energy (8,43), AEGEAN (12,60), Cenergy Holdings (7,94), TITAN (29,75), Mytilineos (38,20), Autohellas (12,88), Coca Cola HBC (30,36), ΕΥΔΑΠ (5,72), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,62) με θετική τάση- από την τελευταία συνεδρίαση Απριλίου- και με ιστορικά-πολυετή υψηλά για Cenergy Holdings- TITAN Cement International.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v