Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έπιασαν κορυφή και η συνέχεια

Μετά την ανοδική χθεσινή κίνηση, ισχυρά blue chips και τράπεζες βρίσκονται σε νέες κορυφές. Ποια είναι τα ζητούμενα για τους βασικούς δείκτες. Πτώση σχεδόν 7% στη Jumbo στο ξεκίνημα.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έπιασαν κορυφή και η συνέχεια

Σε ρυθμό οικονομικών μεγεθών 3μήνου οι επενδυτές στη Wall Street, σερί έξι συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο για τον DJIA, το εκτενέστερο από τον Δεκέμβριο, σημείο αναφοράς παραμένει για τους long η δυσκολοκατάβλητη αντίσταση των 5.200 μονάδων για τον S&P 500.

Μετά από θετική συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση ξεκινά για τον DAX από τις 18.498,38 (0,37%), στο Παρίσι για τον CAC40 από τις 8.131,41 (0,46%) και στο Λονδίνο για τον FTSE100 από 0,49% υψηλότερα, στις 8.354,05 μονάδες.

Συνεδρίαση σε αναστάσιμο κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς traders και επενδυτές έσπευσαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των τριών αργιών, με τα αποτελέσματα ομολογουμένως εντυπωσιακά. Η αξία συναλλαγών των 210,5 εκατ., με τα 27 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και με τα 115 εκατ. να πραγματοποιούνται σε «καρέ» μετοχών -Εθνική (8,14), Πειραιώς (3,789), Eurobank (2,034) και ΟΠΑΠ (15,57)-, παρέπεμπε σε συνεδρίαση αναθεώρησης δεικτών/εισροών, ενισχύοντας εκτιμήσεις long παικτών πως τα νέα υψηλά (14ετίας, αυτή την φορά) είναι εφικτά.

Οι εσπευσμένες αγορές από «ισχυρά χέρια» σε τίτλους των Εθνικής, Coca Cola, TITAN, Cenergy Holdings, Jumbo (συνδυαστικά με τη διάθεση 3% του μ.κ. σε ιστορικά υψηλά) προϊδεάζουν για επόμενο κύκλο, με τους long να στοχεύουν προς την περιοχή των 1.500 μονάδων. Ηδη μετοχές εταιρειών του δείκτη «τιμολογούνται» σε πολύ υψηλότερες ή και ιστορικά υψηλά τους -αναντίστοιχα με τις 1.473 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Στα 7,445 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής, αμφισβητώντας άμεσα τη δεύτερη Eurobank των 7,559 δισ., σε συνέχεια μίας κόντρας χρηματιστηριακών αξιών που έχει και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Αμφότερες οι μετοχές, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στάθμισης στους διεθνείς δείκτες FTSE/Russell, κυρίως όμως του MSCI Greece Standard, διαγκωνίζονται για το ποιος όμιλος θα είναι πρώτος στο monitoring διαχειριστών ξένων funds.

Παράλληλα τα νέα ιστορικά υψηλά μετοχών ομίλων μεγέθους Jumbo, Cenergy Holdings, ειδικότερα ως προς τον πρώτο, που διατέθηκε ποσοστό 3% αντί του αρχικού 1,5% (με εύλογο discount), προϊδεάζουν για επόμενες διαθέσεις μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών -μικρότερα ή μεγαλύτερα placements, με τουλάχιστον 2-3 να είναι σε διαδικασία προετοιμασίας. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, εκτιμούν χρηματιστές με ρόλο στη σχετική διαδικασία, θυμίζοντας πως η διάθεση είθισται να γίνεται σε ανοδικούς κύκλους -σε μεγαλύτερες αποτιμήσεις.

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκε η θέση όσων υπεραμύνονται της λογικής πολλαπλής διαπραγμάτευσης, σε ΧΑ και χρηματιστήρια λ.χ. Λονδίνου, Παρισιού, Βρυξελλών. Οντως η συμφωνία της διοίκησης του ομίλου TITAN Cement International με broker του Euronext συνέβαλε στη διεύρυνση της εμπορευσιμότητας στις Βρυξέλλες -διευκολύνοντας έτσι την απευθείας είσοδο funds στο χαρτί.

Οπως και η αντιστάθμιση τιμής που «παίχτηκε» για τον τίτλο της Cenergy Holdings -με τους traders να εκμεταλλεύονται το γεγονός πως η τιμή στο ΧΑ δεν είχε μεταβληθεί το 3ήμερο της ανόδου της στο Euronext. Αυτά ενδεικτικά και μόνον καθώς ήταν αρκετές οι ενθαρρυντικές για τους long ενδείξεις από τη χθεσινή συνεδρίαση, αφού επιβεβαιώθηκε η τάση διεύρυνσης των επιλογών τους και σε άλλες μετοχές.

Νέα υψηλά για μετοχές εταιρειών μεγάλης, μεσαίας αλλά και χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, λ.χ. Optima Bank (11,02), Performance (6,60), SunriseMezz (0,383), Δομική Κρήτης (4,78) Logismos (1,47). Παράλληλα με οικονομικά μεγέθη -είτε Q1/2024 είτε 2023- όπου αποτυπώνεται το πόσο φθηνή ή ακριβότερη είναι μία μετοχή/εισηγμένη, όπως τα «μετρά» από νωρίς ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Τεχνικά, για τον ΔΤΡ ζητούμενη -κατ' αρχάς- η επιβεβαίωση των 1.263 μονάδων ως στήριξη. Ειδικότερα τα 7,89 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής συγκριτικά με τα 2,021 της Eurobank. Οπως επίσης η αλλαγή... δεκάδας για μετοχές των Jumbο -πέρασε το όριο των 30 ευρώ-, ΤCI -ομοίως-, με το στοίχημα να περνά στο αν θα... 40αρίσει σήμερα-αύριο η μετοχή του group Mytilineos.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v