Οι τράπεζες παίζουν... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Σε οριακές απώλειες περνά ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να περιορίζουν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη τους. Πωλητές στα blue chips, κόντρα κίνηση για ElvalHalcor.

Οι τράπεζες παίζουν... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Με οριακές απώλειες για τα ευρωπαϊκά, με θετικό ταμείο για τη Wall Street και με νέα υψηλά κλείνει η εβδομάδα.

Πλησιάζοντας προς την κορυφή 14ετίας οι αγοραστές επιχειρούν σήμερα έως τις 1.505,35 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό τη Eurobank.

Μέτριας αξίας συναλλαγών η σημερινή αντίδραση, πιθανότατα με τη λογική της διερεύνησης της περιοχής άνω των 1.500 για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστών.

Οριακά αρνητική η τάση των futures στη Νέα Υόρκη αλλά στο συν 1,42% για τον S&P500.

Με αρνητικό πρόσημο η τάση για τον DAX -τόσο σήμερα, στις 18.668, όσο σε διάστημα εβδομάδας καθώς διορθώνει 0,49%, στο πλαίσιο ενός μηνιαίου ανοδικού κύκλου με καταγραφή νέων υψηλών. Λογική συνεπώς η στάση των τελευταίων ημερών.

Στο 0,51% η μέχρι τώρα θετική μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη, σε εβδομαδιαίο διάστημα, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 152 εκατ. (μέχρι και το χθεσινό «κλείσιμο»), σύμφωνα με τον Σίμο Θεοφανίδη. Οπως σημειώνει ο Risk Officer της Alpha Trust, «έχοντας ως αιχμή του δόρατος τις τραπεζικές μετοχές και με φόντο την ένταξη του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" και της Optima Bank στον δείκτη MSCI Small Cap, οι αγοραστές έκαναν ακόμη ένα βήμα».

Ολο και εγγύτερα της κορυφής 14ετίας, το νέο βήμα με τον τραπεζικό κλάδο σε υπεραπόδοση, αποτέλεσμα της ανακοίνωσης των μεγεθών Q1 των Eurobank, Alpha Bank. Πρακτικά, χωρίς να παραβλέπει κάποιος τα σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, η δυναμική επαναφοράς προς την κανονικότητα είναι διακριτή, όπως και η εστίαση της κοινότητας στα επιμέρους που κάθε διοίκηση έχει να παρουσιάσει. Από τα επόμενα στοιχήματα της κοινότητας, το επόμενο placement της Εθνικής, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει τα νεότερα από νωρίς.

Στα 2,138 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με νέα άνοδο και συνολικά 2,74% στην εβδομάδα και 18,53% στον μήνα. Ο Γιώργος Α. Σαββάκης είχε από την προσυνεδρίαση και την τεχνική προσέγγιση για τη μετοχή, όπως και της Alpha Βank.

Eurobank, Alpha Βank, ETE και Πειραιώς, το «καρέ» με τον μεγαλύτερο τζίρο και σταθερούς αγοραστές από τις 11:00. Κορυφή στις 1.346,15 μονάδες -νέο υψηλό, στις 11:36 και μερική κατοχύρωση στη συνέχεια.

Στα 3,80 εκατ. ο τζίρος μέσω πακέτων, αρχικά σε Real Consulting, στη συνέχεια σε Eurobank, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς.

Κυρίως πωλητές στα blue chips, ξεχωρίζει όμως με κόντρα κίνηση η ElvalHalcor. Με σταθερές αγορές από νωρίς και μάλιστα έως τα 2,105 ευρώ.

Από τα mid caps, ξεχωρίζουν η αντίδραση των Intracom Holdings (3,68), Intralot (1,194), το νέο υψηλό για τη μετοχή της Profile (5,42) και το συν 2,85% για τον τίτλο της Premia στο 1,228 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 275 χιλ. τμχ.

Στις 44/61 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v