Σοφοκλέους: Στα "blue chips" ο πρώτος λόγος

Η σχετικά άνετη και άμεση υπέρβαση των 4.120 μονάδων ενεργοποίησε τα αγοραστικά αντανακλαστικά μερίδας παικτών σε "βαριά χαρτιά", όπου κατοχυρώθηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Σε ανοδικό κανάλι ΟΤΕ, ΤΤ, Μυτιληναίος και Κύπρου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από καλή βάση, τις 4.118 μονάδες, ξεκινάει η συνεδρίαση. Στα πρώτα 5-10 λεπτά απορροφάται η όποια μικρή προσφορά βγαίνει στην Εθνική από τα 35,78 ευρώ, στην Πειραιώς από τα 20,22 ευρώ, στην Alpha Bank από τα 21,82 ευρώ.

Ο πήχης ανεβαίνει υψηλότερα και προσεγγίζεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία η πρώτη περιοχή αντίστασης των 4.120 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας οδήγησε σε επιθετικότερες κινήσεις ορισμένους παίκτες σε Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΤΕ και ακόμη ορισμένους τίτλους εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Σταδιακά η μετοχή της Marfin Popular Bank αντιδρά προς τα 5,58 ευρώ, της Coca Cola Hellenic προς τα 30,78 ευρώ, του Μυτιληναίου προς τα 8,68 ευρώ, της Alapis προς τα 2,18 ευρώ, για να ακολουθήσουν και άλλοι τίτλοι αυτής της κατηγορίας.

Επανέρχεται σε βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά η μετοχή της Βιοχάλκο προς τα 7,30 ευρώ, η ΓΕΚ προς τα 7,80 ευρώ, η Singular Logic προς τα 2,4 ευρώ, ενώ αντιδρούν θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Μηχανική, Χατζηιωάννου, Τράπεζα Αττικής, Lavipharm, Sprider και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές καλή, στο περίπου 3 προς 1, όταν ο Γενικός Δείκτης προσέγγιζε τις 4.140 μονάδες (0,9%), με αιχμή τον FTSE 20 (επανέρχεται προς τις 2.170 μονάδες), με συναλλαγές μάλλον μέτριες. Εν πάση περιπτώσει ο τζίρος στην αρχή της συνεδρίαση είναι συγκριτικά μετριότερος απ’ ότι χθες-προχθές.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε αφομοίωση της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης των έξι συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, την κατοχύρωση θέσεων χθες κοντά σε υψηλές τιμές και την διαμόρφωση προς το κλείσιμο χαμηλότερων, που μέχρι τώρα λειτουργούν ως βάση και πιθανό σημείο αναφοράς για την αναμενόμενη επόμενη ανοδική αντίδραση.

Τώρα, εάν αυτή η κίνηση σηματοδοτείται από σήμερα, δηλαδή μια συνεδρίαση νωρίτερα απ’ ότι υπολόγιζαν ορισμένοι αναλυτές, θα πρέπει να θεωρηθεί καλοδεχούμενη. Αυτό, κατά την εκτίμησή τους, γιατί αυτή τη φορά υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες η «μόχλευση» να μην παραμείνει σε εταιρείες Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αλλά να διαχυθεί και σε ένα ικανό μέρος του… ταμπλό.

Οι πρώτες ενδείξεις δίνουν περί τις 55 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 1%, αύξηση συναλλαγών σε τίτλους όπως Λιβάνης, Sato, Rainbow, Cyclon, Revoil, Κρι Κρι, Κυριακίδης και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία δυναμικότητος.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτής της μερίδας των αναλυτών περί διάχυσης της «μόχλευσης», τότε η ανοδική αντίδραση καλώς να επισπευσθεί κατά μια συνεδρίαση. Να διαμορφωθούν βάσεις για τα «βαριά χαρτιά» και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αντίδρασης ενός μέρους του ευρύτερου ταμπλό, που κατά την εκτίμησή μας παραμένει αδικαιολόγητα εγκλωβισμένο σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v