ΧΑ: Αιφνιδιαστικές αγορές στις τράπεζες

Αιφνιδιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης για τον “αδύναμο κρίκο” του ΧΑ, δηλ. τις τράπεζες (κέρδη 2,28%), χωρίς αυτό να έχει θετικές επιπτώσεις στο υπόλοιπο ταμπλό. Θετικά τεχνικά μηνύματα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ξαφνικό και μάλλον αιφνιδιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον και μάλιστα για τον θεωρούμενο “αδύναμο κρίκο” της Αγοράς, δηλαδή τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.
 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Σοφοκλέους (τουλάχιστον μέχρι τις 17.00), μετά από πολύ καιρό να επιδείξει σχετική ψυχραιμία στο ενδοσυνεδριακό γύρισμα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και να υπεραποδώσει αυτών όταν ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Όμως η συνεδρίαση που έληξε άφησε αναπάντητα ερωτήματα, όπως από πού προέκυψε αυτό το αναπάντεχο ενδιαφέρον για Τραπεζικούς τίτλους και που ήταν τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, γιατί την αισιοδοξία των όποιων αγοραστών δεν συμμερίστηκαν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και πως νοείται ο Γενικός Δείκτης ελάχιστα πριν τις 16.30 να καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1,8% και οι πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών;

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα δεν επαρκεί για μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, το +2,28% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +0,40% του FTSEM και του -0,05% του FTSES, αν μη τι άλλο δημιουργούν προβληματισμό.

Τι φοβίζει τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό και παραμένουν επιδεικτικά επιφυλακτικές;

Τι διάρκεια θα έχει το ξαφνικό ενδιαφέρον για Τραπεζικούς τίτλους και τι ήξεραν οι σημερινοί επιθετικοί αγοραστές που δεν το ήξεραν χθες;

Που πήγε ο σημαντικός δανεισμός τίτλων που σημειώθηκε χθες στο Χ.Π.Α.;

Μήπως όσοι αγόρασαν σήμερα, περισσότερο “αγόρασαν χρόνο” και λιγότερο μετοχές και απλά περιμένουν τα επόμενα νέα και την επόμενη κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων;

Για όλα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ αλληλοσυγκρουόμενες δείχνουν οι απόψεις και των ξένων αναλυτών με άλλους να υποστηρίζουν ότι οι Αγορές έχουν “δει” τα χαμηλά έτους και την Morgan Stanley να υποστηρίζει ότι το “bear market rally” πήρε τέλος και ότι οι χαμηλές αποτιμήσεις θα δικαιολογηθούν από τα σαφώς “ψαλιδισμένα” εταιρικά αποτελέσματα.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση άφησε θετικά τεχνικά μηνύματα που όμως οι αμέσως επόμενες καλούνται να τα επιβεβαιώσουν, αν όχι να τα επαυξήσουν. Έτσι παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του FTSE υψηλότερα των 2306 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2260, 2274 και 2293 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2241, 2228 και 2212 μονάδες.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να μην δείχνουν ότι ανησυχούν από το ανοδικό ξέσπασμα της υποκείμενης και να διατηρούν σε τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ρόλο θα παίξουν και οι αποκοπές μερισμάτων) και σε χαμηλό σχετικά επίπεδο τις συναλλαγές. Απόλυτα αποκαρδιωτικές οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. του FTSEM.

Ξεκινώντας από τους Δεικτοβαρείς τίτλους και από το Τραπεζικό ταμπλό όπου όλες οι μετοχές έκλεισαν “στα πράσινο”, με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων η Eurobank, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Πειραιώς, Alpha Bank, MPB, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο και θετική μεταβολή για Αγροτική και MIG.

Επίσης η είδηση για διαχείριση λοταρίας στο Οχάιο διέκοψε το πτωτικό σερί έξι συνεδριάσεων και έδωσε κέρδη μεγαλύτερα του 4% στην Intralot, όπως και τα Ελ. Πετρέλαια (μετά την ανακοίνωση των μεγεθών α΄ τριμήνου), κέρδη μεγαλύτερα του 2% για την Coca-Cola, διέκοψε το πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων η Βιοχάλκο ενώ θετικό κλείσιμο με λιγότερα κέρδη σημείωσαν Ελ Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αντίθετα μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών απωλειών και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον Μυτιληναίο, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% που συνδυάστηκε με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας τερμάτισαν την συνεδρίαση ΔΕΗ, Τιτάν και Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 14.55 ακολούθησε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση, έφθασε μέχρι τις 4281,57 και έκλεισε στις 4265,62 μονάδες με κέρδη 1,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 348 εκατ. από τα οποία τα 33,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Στο φίνις κρίθηκε η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών, ενώ η έκδηλη επιφυλακτικότητα επέτρεψε μόλις σε 7 τίτλους να κλείσουν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τέλος στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Καλπίνης – Σίμος, Λύκος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και S&B Βιομ. Ορυκτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v