ΧΑ: Αντιδρούν τα "βαριά" - Έντονη μεταβλητότητα

Υψηλότερα των 3.300 μονάδων αντιδρά η αγορά, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν μετοχές του 20άρη, που υστέρησαν χθες. Χαμηλός ο τζίρος, περιορισμένες οι συναλλαγές στο ευρύτερο κομμάτι της αγοράς. Κέρδη τραπεζών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πάνω από τις 3.300 μονάδες διαμορφώνεται ο Γ.Δ., με τον FTSE-20 να έχει αντιδράσει μέχρι τις 1.979,5 μονάδες.

Η ούτως ή άλλως ξεκάθαρα τεχνικής μορφής αντίδραση φέρνει την Εθνική μέχρι τα 28,20 ευρώ, τη Eurobank προς τα 14,72 ευρώ, την Πειραιώς στα 17,58 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 15,20 ευρώ.

Από την αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν υψηλότερες τιμές για πολλές μετοχές του 20άρη και του MID-40 με συνέπεια η μέχρι τώρα διακύμανση να είναι σαφώς πιο περιορισμένη απ' ό,τι η χθεσινή.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν μικρής έκτασης συναλλαγές σε επίπεδο Γ.Δ. λίγο υψηλότερα των 3.277 μονάδων.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, βασικοί δείκτες και μετοχές συντηρούνταν χωρίς ιδιαίτερη προσφορά σε τιμές αρκετά υψηλότερα από τις αρχικές, ενώ επιλεγμένες ήταν οι κινήσεις των εν δυνάμει αγοραστών.

Θεωρούμε πως βασική επιδίωξη των ισχυρών επενδυτικών κύκλων που πάτησαν γερά χθες στα χαμηλά της αγοράς είχαν ως καταρχήν μέλημα την επιβεβαίωση της ζώνης των 3.100 μονάδων.

Τουλάχιστον γι’ αυτή τη φάση.

Η προοπτική της συντήρησης της ανοδικής φοράς υψηλότερα των 3.360 - 3.380 μονάδων και πιθανώς των 3.420 μονάδων στη συνέχεια είναι λογικό να εξαρτάται από την πορεία των ξένων αγορών.

Μέχρι τώρα η συντήρηση της τάσης, γύρω στη 1 ποσοστιαία μονάδα για τον Γ.Δ., φαίνεται να επιτυγχάνεται χωρίς σημαντικό κόστος.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό πως λειτουργούν τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα αυτά που φέρνουν με μία συνεδρίαση καθυστέρηση την Coca Cola 3E κατά 3,75% στα 16,62 ευρώ.

Όπως επίσης κατά 2,1% τη ΔΕΗ στα 19,70 ευρώ, ή τον ΟΤΕ κατά 3,2% στα 15,14 ευρώ.

Για τη μετοχή των ΕΛΠΕ συντηρείται η αντίδραση κατά 2,6% στα 8,74 ευρώ, μετά και την ανακοίνωση των σημαντικών επιχειρηματικών κινήσεων, συνεργιών.

Να προσεχθεί πως η τρέχουσα τιμή των ΕΛΠΕ διαμορφώνεται κοντά στη λογιστική αξία της εταιρίας.

Προφανώς καλύτερο το κλίμα και για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, αν και η όποια αντίδραση μετοχών μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης επιτυγχάνεται με συναλλαγές λίγων χιλιάδων μετοχών.

Ο Σφακιανάκης, για παράδειγμα, διαμορφώνεται στα 6,56 ευρώ, ο Ακρίτας στο 1,40 ευρώ, η Moda Bagno στο 1,15 ευρώ, ο Νηρέας στα 2,16 ευρώ, η Βαλκάν στα 2,82 ευρώ, η Lavipharm στο 1,76 ευρώ, η SATO στο 1,13 ευρώ, ο Χατζηιωάννου στο 0,82 ευρώ.

Για τη συνέχεια, θεωρείται λογική μια μικρή διολίσθηση του Γ.Δ., που ενδεχομένως να φτάσει και σε τιμές οριακά χαμηλότερα των 3.300 μονάδων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε εκείνες τις τιμές η αγορά χρειάζεται προσοχή, προκειμένου να διατηρηθεί η τάση βασικών δεικτών, μετοχών και να μην ακυρωθεί η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v