Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την "οχύρωση"... η κατοχύρωση

Σε τραπεζικές μετοχές, κυρίως στην Εθνική, κατοχυρώνονται, όπως ήταν λογικό, κερδοφόρες και συνάμα βραχυπρόθεσμες θέσεις. Ανοδικά ΔΕΗ, ΜΡΒ, Μυτιληναίος και ΑΤΕ που ωφελείται από την ευρωενίσχυση της ΕΒΖ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μέχρι τη μία ποσοστιαία μονάδα έφτασε το εύρος της διόρθωσης στα πρώτα 10 - 15 λεπτά της συνεδρίασης.

Δεδομένης της υεπαραπόδοσης συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών, κυρίως της Εθνικής και της Eurobank, από τις χαμηλές τιμές της Τετάρτης, θα ήταν λάθος τακτική εάν δεν επιδιωκόταν η κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων. Πόσο μάλλον που αυτές κερδίθηκαν μέσα σε ουσιαστικά 2,5 συνεδριάσεις.

Η αγορά ισορροπεί στις 3.380 - 3.390 μονάδες, με τις απώλειες να έχουν μαζευτεί στο -0,5% -  0,6%.

Για τον FTSE-20 η κίνηση αυτή υπήρξε αντίστοιχη σε ανάλογης έκτασης διόρθωση, που μετά τα πρώτα 20 - 25 λεπτά επανέφερε τον δείκτη και πάλι υψηλότερα των 1.850 μονάδων.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως οι θέσεις επιδιώκεται να κατοχυρωθούν… εκ περιτροπής.

Με μεγαλύτερη την πίεση για την Εθνική (υποχωρεί προς τα 25,4 ευρώ) και με μικρότερης έκτασης πωλήσεις στη Eurobank, που αντιδρά οριακά στα 15,62 ευρώ.

Η λογική αυτής της προσπάθειας θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη από παράγοντες της αγοράς και μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Πρακτικά, οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής μπορεί να πιέζουν μέχρι και 2,4% χαμηλότερα την τιμή, η σαφώς μικρότερη όμως προσφορά στη Eurobank επιτρέπει στη μετοχή της να λειτουργεί αντίρροπα στη διόρθωση της… άσπονδης φίλης της.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να έχει… βάθος η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που ενδοσυνεδριακά γράφει νέα χαμηλή τιμή με απώλειες μέχρι και 2,9%, για να αντιδράσει προς τα 14 ευρώ στη συνέχεια.

Στον ΟΤΕ είναι προφανές πως πέραν της Deutsche Bank, που κοινοποιεί τις θέσεις που αποκτά σε όλο και χαμηλότερες τιμές, ο μεγάλος χαμένος παραμένει η ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

Σε αυτή τη συνεδρίαση-καμπή για τη βραχυπρόθεσμη τάση του 20άρη επιστρατεύεται η ΔΕΗ (στα 22,20 ευρώ με 2,8%), ενώ υψηλότερα διαμορφώνονται Αγροτική, ΜΡΒ, Μυτιληναίος και ΕΛΤΕΧ.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς ξεχωρίζει η αντίδραση της Βιομηχανίας Ζάχαρης κατά 4,9%, στα 2,60 ευρώ. Η αντίδραση της ΕΒΖ αλλά και της μητρικής ΑΤΕ αποδίδεται στην είδηση για τα 20 εκατ. ευρώ που έλαβε η ΕΒΖ από την Ε.Ε. ως πρώτη δόση της ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση της δραστηριότητας και τη στάθμιση της ζάχαρης. Πρόκειται για ανάσα ρευστότητας που αποτυπώνεται και στο +6,5% της ΑΤΕ.  
 
Επίσης, ξεχωρίζουν οι τίτλοι του ΟΛΘ κατά 3,5% στα 35,5 ευρώ, της Altec κατά 3,7% στο 0,85 ευρώ αλλά και του Ιατρικό (2,11 ευρώ), της Lavipharm (1,57 ευρώ) και της Βαλκάν (2,87 ευρώ).

Ζητούμενη για τη συνέχεια η διατήρηση αυτής της τάσης, ειδικότερα όσον αφορά στις Εθνική - Eurobank, στις χρήσιμες στηρίξεις από τη ΔΕΗ, την ΜΡΒ, την Αγροτική και λοιπές δυνάμεις του 20άρη, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης, οπότε και λογικά θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες κινήσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v