"Ολική επαναφορά" μέσω τραπεζών στο ΧΑ

Επιστροφή από τη "Κόλαση” για το ΧΑ με διακύμανση 102 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις τράπεζες να κλείνουν με κέρδη 3,01%. Ανοδος για MIG, MPB, Alpha, ΕΤΕ. Ανάκαμψη για Πειραιώς (5,56%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Επιστροφή από την Κόλαση”, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται στα “τάρταρα” φθάνοντας στις παρυφές των 1600 μονάδων (με απώλειες 2,94%) και τελικά να κλείνει στις 1702,73 (+3,04%) αφού ενδοσυνεδριακά έφθασε έως τις 1705,02 μονάδες (+3,18%).

Μία από τα ίδια και στον Τραπεζικό δείκτη που από τις 1571,74 μονάδες (και απώλειες 4,27%) έκλεισε τελικά στις 1691,37 μονάδες με κέρδη 3,01%.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται εύκολα κατανοητό ότι οι λίγοι “θαρραλέοι” εναπομείναντες traders που αποτόλμησαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας, σημείωσαν αξιοπρόσεκτες υπεραξίες σε “intraday” κινήσεις.

Ίσως μία από τις πλέον ενδεικτικότερες περιπτώσεις ήταν η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που βρέθηκε εύκολα στα 4,94 ευρώ (-8,52%), για να αναρριχηθεί έως τα 5,72 ευρώ (+5,93%) και να κλείσει στα 5,70 ευρώ (+5,56%).

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση ήταν για γερά νεύρα, καθώς η Σοφοκλέους επηρεασμένη από τις σημαντικές απώλειες που είχαν προηγηθεί στην Wall Street (έδειξε επιδεικτικά αδιάφορη στο πάρτυ ορκωμοσίας του νέου προέδρου), αλλά και από την έκθεση της Deutsche Bank που “τσάκισε” τις τιμές – στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Έτσι ξεκίνησε έντονα πτωτικά και μάλιστα στις 10.51 ο Δείκτης “έβλεπε” το χαμηλό ημέρας των 1603,92 μονάδων, βρισκόμενος “τρίτο υπόγειο ρετιρέ”.

Τα τρομολαγνικά σενάρια “πρώτο τραπέζι πίστα” έφεραν πωλήσεις και από χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά αργά αντανακλαστικά που ξαφνικά “είδαν” μπροστά τους τις 1467 και τις 1200 μονάδες.

Οι απαισιόδοξοι που είναι και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η “ταλαιπωρία” στον Τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί και φέρνουν σαν επιχείρημα ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών Τραπεζών δείχνουν να έχουν περιθώρια υποχώρησης αν συγκριθούν με τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζικών ιδρυμάτων.

Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις που ακολούθησαν την σημερινή έκθεση της Deutsche Bank, δείχνουν ότι ίσως μπαίνουν σε φάση αμφισβήτησης – αντιπαράθεσης με τις “εισαγόμενες” εκθέσεις, Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και γενικότερα παράγοντες της Αγοράς.

Είναι σχετικά πρόσφατη η σκληρή κόντρα ΟΠΑΠ – Morgan Stanley, αλλά και η μήνυση που κατέθεσε κατά της Citigroup η Χαλυβουργική, για να έλθει η σημερινή “απάντηση” της Πειραιώς στην έκθεση του Γερμανικού οίκου.

Και εδώ οι ευθύνες για όλους όσους επέτρεψαν (αν δεν χειροκρότησαν κιόλας) τον ανθελληνισμό της Σοφοκλέους είναι τεράστιες. Απόλυτα λοιπόν φυσιολογική η συμπεριφορά των ξένων που συνεχίζουν να αισθάνονται ότι “παίζουν” μόνοι στο ταμπλό του Χ.Α. και μπορούν με μία έκθεση (ακόμα και αν αυτή προέρχεται από ξένο οίκο που βρίσκεται υπό την απειλή κατάρρευσης) να διαμορφώνουν πανεύκολα κλίμα και διαθέσεις.

Πάρα πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και κυρίως από το κλείσιμο του Dow Jones που καλείται σήμερα κιόλας να επανέλθει υψηλότερα των 8000 μονάδων, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 7400 μονάδες.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισαν την “ανέλκυση του Τιτανικού” μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να κρατήσουν την πρωτοπορία μέχρι τέλους, έστω και αν προς το τέλος οι “πράσινοι” τίτλοι πλησίασαν απειλητικά.

Από την άκρατη απαισιοδοξία που κατά την χθεσινή συνεδρίαση εκτόξευσε τις υποτιμήσεις, στην σημαντική αισιοδοξία οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων που έδωσαν στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη (οι τελευταίες πράξεις στα υψηλά ημέρας) και επανέφεραν τις υποτιμήσεις σε “λογικά επίπεδα”.

Επίσης αξίζει αναφοράς ότι η επιχείρηση αντίδρασης ξεκίνησε από το “αντίπαλο μη Τραπεζικό δέος” και συγκεκριμένα από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca-Cola για να ακολουθήσει αργότερα ο “δυσκίνητος” Τραπεζικός κλάδος.

Με την μεταβλητότητα να διανύει “πεδίον δόξης λαμπρόν” κάθε αναφορά σε τεχνική ανάλυση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επισφαλής.

Απλά αρκεί να αναφερθεί ότι για τον FTSE οι επόμενες αντιστάσεις στις 878, 884 και 894 μονάδες και οι στηρίξεις στις 850-845, 834 και 818 μονάδες.

Παραμένοντας στον 20αρη, με αρνητικό πρόσημο μόνο ο τίτλος της Αγροτικής, όμως οι περισσότεροι τίτλοι (πλην των Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank) έκλεισαν με πωλητές.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ο Τιτάν, του 5% οι Coca-Cola, Intralot, MIG, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Πειραιώς και του 4% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, MPB και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο τζίρος στα 188 εκατ. από τα οποία τα 16 αφορούσαν “πακέτα”, ενώ στην τελική εικόνα 98 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 101 πτωτικές και 30 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 18,56%.

Τέλος για μία συνεδρίαση που ο Δείκτης κλείνει με κέρδη μεγαλύτερα του 3%, η γενικότερη εικόνα του ταμπλό δεν συνηγορεί ούτε και για συγκρατημένη αισιοδοξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v