Ηπια αποκόμιση κερδών στις τράπεζες

Ανθεκτική αποδεικνύεται η στήριξη των 2.380 μονάδων και τα 20 ευρώ για την Εθνική. Αντισταθμίζεται η διόρθωση με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ενώ επιστρατεύεται και ο ΟΤΕ που βλέπει τα 12 ευρώ. Στο 1 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στήριξη στις 2.380 μονάδες και απορρόφηση της προσφοράς, που βγαίνει κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Αυτή φαίνεται να είναι η επιδίωξη ισχυρών επενδυτικών κύκλων, που κινούνται μέχρι στιγμής επιτυχώς στο ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά έχει διορθώσει μέχρι τις 2.392 μονάδες καθώς η Εθνική έφτασε μέχρι τα χαμηλά των 20,05 κράτησε δηλαδή τα 20 ευρώ αν και η κύρια στήριξη για τη μετοχή-σε αυτή τη φάση- έχει διαμορφωθεί χαμηλότερα προς τα 19,2 ευρώ.

Εκτός της Εθνικής πωλήσεις βγαίνουν σταθερά και στη Eurobnak μέχρι τα χαμηλά των 8,74 ευρώ ενώ προσώρας καρτούν η Πειραιώς στα 7,93 ευρώ και η Κύπρου στα 4,90 ευρώ.

Από την διάθεση των εν δυνάμει αγοραστών και την βραχυπρόθεσμη πορεία των βασικών δεικτών στην Wall θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει άμεση συνέχεια στην ανοδική αντίδραση ή θα μεσολαβήσει ένας αναγκαίος γύρος διόρθωσης- απαραίτητος για την εξαέρωση, αποθέρμανση της αγοράς- που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει και νέους παίκτες.

Μέχρι τώρα οι ενδείξεις από την Wall αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής υποχώρησης των δεικτών (υπολογίζεται έως το 2%) κάτι που θα επηρεάσει ανάλογα και το ΧΑ. Όμως η μέχρι τώρα φορά παραμένει ανοδική γεγονός που δημιουργεί αγοραστικό ενδιαφέρον στις εκάστοτε διορθώσεις του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20.

Από τον 20άρη ξεχωρίζουν ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αν και «πλάτη» καλείται σήμερα να βάλει ο ΟΤΕ. Στη μετοχή του Οργανισμού είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 15 εκατ. ευρώ (δεύτερος μετά την Εθνική και τα 25,3 εκατ. ευρώ) με την τιμή να αντιδρά κατά 2,3% μέχρι τα 11,94 ευρώ.

Δεδομένης της αυξημένης στάθμισης των μετοχών του ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρούμε λογική μία «κόντρα κίνηση» αυτών των δυνάμεων στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες.

Η σχέση ανοδικών –καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου ένα προς ένα με 105-110 μετοχές να κινούνται υψηλότερα. Αυτό όμως, που προέχει σε αυτή τη φάση της αγοράς είναι η επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς των Dow Jones και S&P500 μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής, κάτι που θα διευκόλυνε και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε αυτό το κλίμα μετοχές εταιρειών όπως ΑΕΓΕΚ (0,37 ευρώ), Axon (1,39 ευρώ), Ολυμπιακή Τεχνική (0,63 ευρώ ), MLS (1,65 ευρώ) κ.α από αυτή την κατηγορία μπορεί να παραμείνουν στο προσκήνιο. Μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η επόμενη κίνηση-κύκλος σε Wall και ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v