Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για τεχνική αντίδραση στο ΧΑ

Η διόρθωση αφήνει ελπίδες για μια τεχνικής μορφής αντίδραση σήμερα-αύριο. Κλειδί τα 17,6 ευρώ για ΕΤΕ, οι αντοχές αντίδρασης των EFG, Alpha και η παραμονή του Dow άνω των 8.350 τις επόμενες 3-5 συνεδριάσεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χρωστούν μία ανοδική αντίδραση οι αγορές…θα την δώσουν σήμερα αύριο; Ή μήπως θα πρέπει να απασφαλίσουμε ΄΄όπλα, παλάσκες΄΄ και να λάβουμε (όσοι είναι αυτής της λογικής) ανοιχτές θέσεις πώλησης.

Πονηρή και η αυριανή συνεδρίαση, με τους πτωτικούς παίκτες να έχουν βγάλει σχεδόν 180 μονάδες από την ταχύτατη κατάρρευση του Ftse 20 από την κορυφή των 1.271 μονάδων και να έχουν (θεωρητικά) την πολυτέλεια να δώσουν μία ανοδική ανάσα στους αγοραστές.

Χθες βράδυ στην Wall ο Dow υποχώρησε σε κλείσιμο ελάχιστα παραμένοντας χαμηλότερα των 8.500 αλλά σε σχετική απόσταση από το εύρος στήριξης των 8.300-8.350 μονάδων.

Στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές γνώρισαν μία… άνευ προηγουμένου υποτίμηση αφού ο 20άρης αφέθηκε να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης από την τελευταία κορυφή.

Ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης αναφέρονταν έγκαιρα από την προηγούμενη εβδομάδα σε ΄΄δημιουργία σχηματισμών κορυφής΄΄ και εκτιμούσε διόρθωση μέχρι την περιοχή των 1.070 μονάδων για τον 20άρη.

Θα επιμείνουμε για ακόμη μία φορά πως η κίνηση της Εθνικής, που διαμόρφωσε κλίμα και τάση ήταν η αφορμή και όχι το αίτιο των όσων προηγήθηκαν τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Στάθηκαν η αφορμή, κατά την εκτίμηση μας, για να καλυφθούν πωλητικές-πτωτικές θέσεις, που με βάση τα στοιχεία της 12/6 ισοδυναμούσαν (σε αξία μόχλευσης) σε περισσότερα από 180-200 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους σε τράπεζες και λιγότερο σε άλλες μετοχές του Ftse20 ή επιλεγμένα χαρτιά του Mid 40.

Το ερώτημα, που δημιουργείται μετά την εκτεταμένη όσο και σύντομη διόρθωση είναι εάν υπάρχουν αντοχές και δυνάμεις να αντιδράσουν οι αγορές.

Να επαναπροσεγγίσει για παράδειγμα τις 8.700-.8.800 μονάδες ο DJIA να δώσει ένα περιθώριο αντίδρασης προς τις 2.280-2.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ δηλαδή προτού ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της μεγάλης διόρθωσης (που φαίνεται ξεκάθαρα από τους τεχνικούς σχηματισμούς και τα σχετικά διαγράμματα ).

Να υπάρξει δηλαδή αυτές τις ημέρες ένα περιθώριο να απεγκλωβιστούν βραχυπρόθεσμες θέσεις που αγοράστηκαν σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει κατ΄αρχήν η Εθνική να βρει στηρίγματα σε τιμές πάνω από τα 17,6 ευρώ και να πείσει για το ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης προς τα 19-19,5/20 ευρώ.

Επίπεδα, που θεωρούμε ότι θα είναι και τα καλύτερα δυνατά για τις επόμενες εβδομάδες.

Ανάλογη συμπεριφορά θα πρέπει να υπάρξει από την Eurobank (έχει χάσει περισσότερο από ένα ευρώ μέσα σε 3-4 συνεδριάσεις), βεβαίως η Alpha Bank που εμφανίστηκε εξαιρετικά αδύναμη χθες αλλά και μετοχές εταιρειών-σηματωρών.

Αντιθέτως για μετοχές μη τραπεζικών ομίλων και εταιρειών εκτιμούμε πως θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλύτερη συμπεριφορά και στο ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης αλλά και στη συνέχεια όταν αρχίσει να κατηφορίζει η αγορά.

Κρίσιμη εκ των πραγμάτων η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση καθώς θα εξαρτηθεί εάν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές για να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους, να αποχωρήσουν σταδιακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v