Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με βάση τις 2.100 κοιτά υψηλότερα...

Ανοιχτό το σενάριο επαναπροσέγγισης των 2.280 - 2.320 μονάδων, αν και η Δευτέρα είναι "πονηρή". Οι πιέσεις σε ΟΠΑΠ - ΟΤΕ (κόβει μέρισμα) και οι ...παραγωγάδες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προβλημάτισε τους πολλούς η χθεσινή εικόνα της αγοράς, κυρίως η έκταση των ανοιχτών πωλήσεων, αλλά και η αδυναμία που παρουσίασε η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Και αν για το πρώτο, το θέμα του δανεισμού μετοχών-ανοιχτών πωλήσεων είναι λίγο ως πολύ γνωστό από 1/6 που επανήλθε το σχετικό μέτρο για το short selling, το δεύτερο προκάλεσε σειρά ερωτημάτων.

Τόσο για το μαζικό…ξεφόρτωμα μετοχών του Οργανισμού, με αφορμή εκτιμήσεις για πίεση στα έσοδα λόγω των νέων φόρο-μέτρων, όσο και για την άνεση με την οποία διευκολύνθηκαν ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι να κλείσουν "θέσεις πώλησης". Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ανεπίσημων πηγών, μέσω του shortάρισματος του ΟΠΑΠ διευκολύνθηκε το κλείσιμο πτωτικών θέσεων, χωρίς να γίνουν αγορές μετοχών από την υποκείμενη.

Θα φανεί από τη συνεδρίαση της Τρίτης εάν μπορεί να είναι βάσιμες αυτές οι πληροφορίες, καθώς η Δευτέρα θεωρείται εξαιρετικά "πονηρή" ημέρα. Μεθαύριο γίνεται η αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ (λογικά η τιμή της μετοχής…ξεκινά χαμηλότερα των 11 ευρώ) και οι "πωλητές" της αγοράς παραγώγων έχουν ήδη λάβει τις θέσεις τους.

Θεωρούν πως με τον ΟΠΑΠ σε πτωτική τροχιά και με τον ΟΤΕ να κόβει μέρισμα, έχουν διόρθωση …στρωμένη στο τραπέζι τους.

Δεδομένου, ότι με βάση το χθεσινό κλείσιμο η βαρύτητα της μετοχής του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στο 11,8%, του ΟΤΕ στο 10,3% ο Ftse20 λογικά ξεκινά με προεξοφλημένη αρνητική απόκλιση (discount).

Μένει να φανεί εάν η Εθνική, που μετρά 21,2% στην διαμόρφωση του Ftse20 μπορεί να κρατήσει και τον 20άρη και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Ο όμιλος της Εθνικής πάντως έπραξε και χθες το…χρέος του κρατώντας τιμές κοντά στα 18,5 ευρώ με μάλλον μέτριες συναλλαγές.

Βέβαια ο όμιλος, όπως υποστηρίζουν αρκετοί παίκτες, λειτουργεί ως…αποστραγγιστής ρευστότητας εν όψει της επικείμενης α.μ.κ κυρίως όμως ως μοχλός πίεσης στην συμπεριφορά άλλων τραπεζών, κυρίως την Eurobank.

Εκτίμηση, που εξηγεί τον υψηλότατο αριθμό ανοιχτών πωλήσεων που δέχεται σταθερά εδώ και μέρες η τραπεζική μετοχή. Κατά την εκτίμηση μας αυτό αποτελεί μία εύκολη πρόφαση και πρόχειρη δικαιολογία, αφού ανοιχτές πωλήσεις πίεσαν εκ περιτροπής και άλλες τραπεζικές μετοχές από την αρχή του μήνα (Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς) αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Για τον ΟΤΕ θα περιμένουμε μέχρι την συνεδρίαση της 30/6-1/7 προτού δεχτούμε πως η τεχνική προσέγγιση της μετοχής (και της επιμονής μας) είναι λαθεμένη. Ζητάμε την κατανόηση και θέλουμε την συγγνώμη φίλων (όπως του Ανδρέα, που μας τα…χωσε στον Εκη και καλά έκανε) αλλά ας δούμε τα πράγματα από Τρίτη και το ξανασυζητάμε.

Το ότι μετοχές εταιρειών όπως Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ/Τέρνα, Folli-Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Intralot αλλά και ΣΙΔΕΝΟΡ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΑΘ κ.α. κρατήθηκαν με σχετικά καλές συναλλαγές αποτελεί το κέρδος της χθεσινής συνεδρίασης.

Κατά την εκτίμηση μας, πάντα, και στο πλαίσιο της εκτίμησης πως βραχυπρόθεσμα οι 2.100 για τον Γενικό Δείκτη και οι 1.060-1.070 μονάδες για τον Ftse20 αποτελούν ικανοποιητικές στηρίξεις, βραχυπρόθεσμα. Με αυτή την προυπόθεση δεν θεωρούμε πως το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης προς τις 2.280-2.320 μονάδες έχει χαθεί.

----

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η διόρθωση εξελίσσεται µε ιδανικό τρόπο, χωρίς να τροµάζει ιδιαίτερα διατηρώντας την επενδυτική ψυχολογία περισσότερο σε στάση αναµονής παρά σε εγρήγορση για νέες πωλήσεις.

Η στάση αναµονής αποτυπώνεται και στους τζίρους οι οποίοι συρρικνώνονται είτε λόγω των αυξήσεων κεφαλαίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι οποίες απορροφούν ρευστότητα εκτός κύκλου χρηµατιστηριακών συναλλαγών είτε λόγω αδιαφορίας για τα τρέχοντα επίπεδα.

?στόσο η συστηµατική συρρίκνωση των τζίρων περισσότερο ευνοεί αυτή την περίοδο την υποχώρηση µε µετριοπαθή τρόπο της αγοράς συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε ολοένα και λιγότερους τίτλους.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης κινείται µε ταλαντώσεις εντός του εύρους που ορίζεται από τους
δύο κινητούς µέσους των 200 ηµερών (εκθετικός και απλός) µεταξύ 2.280 και 2.060 µονάδων.

Τα δυνατά ξεκινήµατα των ανοδικών συνεδριάσεων κατά την διάρκεια της εβδοµάδας δεν έτυχαν ανάλογης συνέχειας αφού ο Γενικός ?είκτης εµφανίζεται εξαιρετικά αδύναµος να συνεχίσει ένα σερί δύο ανοδικών συνεδριάσεων ή να κλείσει σε υψηλό ηµέρας που θα µετέβαλε την δυναµική της ανοδικής διόρθωσης.

Επιπλέον, την Τρίτη ο Γενικός ?είκτης κατέγραψε νέο τοπικό χαµηλό στις 2.100 µονάδες το οποίο µπορεί να προσεγγίσθηκε στιγµιαία και να ενεργοποίησε κάποια αντίδραση δεν είχε ωστόσο ανάλογη συνέχεια αφού όπως φαίνεται η λογική των αγοραστών κινείται σε αυστηρά βραχυπρόθεσµα πλαίσια.

Η επιβράδυνση της διόρθωσης είναι ένα θετικό στοιχείο για τα όρια ολοκλήρωσής της αφού ο χρόνος αυτή την περίοδο λειτουργεί υπέρ των πωλητών και θα αξιολογηθεί ακόµα πιο θετικά αν η ταχύτητα της µειωθεί και στο τέλος της ερχόµενης εβδοµάδας.

Οι ταλαντωτές έχουν ακόµα κάποια περιθώρια ώστε να θεωρηθούν υποτιµηµένοι αφήνοντας
περιθώρια υποχώρησης προς την ζώνη των 2.050 – 2.000 µονάδων σενάριο το οποίο αναιρείται µόνο σε διάσπαση και κλείσιµο πάνω από τις 2.280 µονάδες όπου κινούνται οι κινητοί µέσοι των 200 και 30 ηµερών σε ένα αρκετά αισιόδοξο και… µάλλον απίθανο ενδεχόµενο τηρουµένων των συνθηκών.

Συµπερασµατικά εκτιµούµε δεν έχει αλλάξει κάτι από τους καταλύτες που διαµορφώνουν τα δεδοµένα της ψυχολογίας ώστε να υποστηριχθεί κάποια ανοδική κίνηση µε µεγαλύτερη ένταση.

Η ωραιοποίηση κάποιων αποτιµήσεων (window dressing) ενόψει του κλεισίµατος του εξαµήνου (Τρίτη 30/6) δεν θα πρέπει να παρασύρει σε ενθουσιασµούς και απείθαρχες κινήσεις και ως εκ τούτου κάθε ανοδική κίνηση θα πρέπει να αντιµετωπίζεται µε σκεπτικισµό, έµφαση σε ρευστοποιήσεις και ισορροπηµένες θέσεις σε όσους τίτλους (?ΕΗ, Τ.Τ. ΟΤΕ κ.α.) εκτιµούµε ότι µπορούν να διαφοροποιηθούν µεσοπρόθεσµα και να επιδείξουν αµυντικότερη συµπεριφορά".

------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.162,65 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 3,19%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 21,05%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 4,46%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,99%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,14% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες από 0,6% έως 10,83% ενώ μόλις τρεις με κέρδη.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (10,83%), των Μέσων Ενημέρωσης (8,96%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (6,9%).

Αντίθετα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (2,31%), του Πετρελαίου & Αερίου (2,15%) και των Προσωπικών & Οικιακών Προιόντων (0,40%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Performance Technologies (35,44%), Ελφίκο (27,59%), Altec (21,74%), Κλωνατέξ (21,43%), Microland Computers (20,00%), Elbisco (KA) (17,14%), Ντοπλερ (16,44%), ATTICA Συμμετοχών (14,65%), Alma-Aτέρμων (11,54%) και Τιτάν (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εβροφάρμα (-18,33%), Plias (-17,39%),Σαράντης Γρ. (-16,91%), Vell Group (-15%), Δρομέας (-14,77%), Αττικές Εκδόσεις (-14,72%), Dionic (-14,29%), Κατσέλη (ΚΟ) (-13,85%), Γενική Τράπεζα (-13,51%) και Μηχανική (ΚΟ) (-13%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v