ΧΑ: Ζητούμενη η συνέχεια της αντίδρασης…

Θα μπορέσει το ΧΑ να ακολουθήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τα άλλα χρηματιστήρια στην καταγραφή νέων υψηλών; Στοίχημα για FTSE 20 ο στόχος των 1.271 μονάδων με ΕΤΕ, τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ασθμαίνοντας, μετά από το 5μηνο ράλι, τα χρηματιστήρια συνεχίζουν να κινούνται εκτός των ορίων της πραγματικής οικονομίας. Με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν σε ανοδική τροχιά, τον S&P 500 σε υψηλά 10 μηνών και το ΧΑ να αγωνίζεται να…προλάβει την απόδοση των ξένων χρηματιστηρίων.

Ενα από τα τελευταία στοιχήματα των παικτών, είναι αυτό που αφορά στο ενδεχόμενο καταγραφής νέων υψηλών και για το ΧΑ, κάτι που έχει συμβεί για πολλά ξένα και ορισμένες μετοχές-σηματωρούς από τον δικό μας FTSE 20. Στοίχημα, που κατά την εκτίμηση ακόμη και των απαισιόδοξων για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας μας φαίνεται επιτεύξιμο, καθώς η αντίδραση των δεικτών εδράζεται στην περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησης για παράδειγμα της ΕθνικήςΤράπεζας. Και ακόμη 3-5 μετοχών, που συνολικά όμως διαμορφώνουν κοντά στο 60-65% της διακύμανσης του FTSE 20.

Από τεχνικής πλευράς, η χθεσινή επίδειξη δύναμης της Εθνικής ενίσχυσε την εκτίμηση μας πως ο 20άρης θα επαναπροσεγγίσει τις 1.271 μονάδες με αιχμή τον τραπεζικό όμιλο. Είτε σε αυτή τη φάση (σήμερα-μέχρι την Τρίτη, Τετάρτη) είτε λίγο αργότερα (με αφορμή την προεξόφληση ίσως των μεγεθών τριμήνου) η Εθνική «δείχνει» προς τα 22 ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 24 ευρώ.

Το κλείσιμο της Wall (στις 9.398 με 0,39% ο DJIA-στις 1.013 ΜΕ 0,69% ο S&P500) διευκολύνει κινήσεις συντήρησης σήμερα στο ΧΑ, συνεκτιμώντας μάλιστα τον αυξημένο για αυτές τις ημέρες τζίρο, που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση. Συναλλαγές σχεδόν αποκλειστικά σε τραπεζικές μετοχές και «δεικτοβαρή χαρτιά» στο πλαίσιο της προεξόφλησης ενός ακόμη ανοδικού κύκλου με αιχμή τις τράπεζες και στόχευση την «διπλή κορυφή» για τον 20άρη.

Ηδη από αυτή την κατηγορία μετοχών 3-5 κινούνται σε νέα υψηλά, «τραβώντας» κατά μία άποψη και τις υπόλοιπες τραπεζικές και μη του 20άρη.

Μία 5άδα τίτλων με αιχμή την Εθνική Τράπεζα αλλά και τις Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola 3E, Τράπεζα Πειραιώς με την αρωγή ορισμένων ακόμη σηματωρών της κατηγορίας μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στον κυριότερο δείκτη του ΧΑ.

Σε αυτή την περίπτωση περιθώρια υπεραντίδρασης δείχνουν να έχουν-από τεχνικής πλευράς- σχεδόν οι μισές μετοχές του (παλιού) Mid40 και μία ομάδα 10-15 μετοχών χαμηλότερης αποτίμησης. Μαγιά υπάρχει και το πιθανότερο είναι, πως εάν βοηθήσουν οι ξένες αγορές η κατάκτηση νέων υψηλών για τον FTSE 20 (και πιθανότατα για τον Γενικό Δείκτη) μπορεί να επιτευχθεί προς το τέλος του μήνα.

Άλλωστε και από τον μεσαίο χώρο σημειώθηκαν χθες αρκετές ανοδικές εκλάμψεις με… νόημα και…παρασκήνιο. Με τζίρο ο Τηλέτυπος στα 4,84 ευρώ, με συναλλαγές 10,071 εκατ. τμχ η Alapis στα 0,70 ευρώ, η Sprider στα 1,59 ευρώ, η Sato στα 0,64 ευρώ, η Frigoglass στα 6,32 ευρώ, η Lavipharm στα 1,46 ευρώ, η νέα ΑΕΓΕΚ στα 2,31 ευρώ, Κλουκίνας-Λάππας στα 2,48 ευρώ, Μηχανική στα 1,91 ευρώ κ.α που χρήζουν…δεύτερης ματιάς.

Από αυτήν την άποψη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρούμε την προσέγγιση που επιχειρεί ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης καθώς αφορά στο... κυνήγι των αποδόσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v