Για το "χατ τρικ" πηγαίνει η Σοφοκλέους

Πήρε δύο πολύ "πονηρές" συνεδριάσεις το ΧΑ και πλέον αρχίζει να ποντάρει στην ισχυροποίηση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Αιχμή οι τράπεζες, οδηγός η Εθνική και οι προσδοκίες για υπεραντίδραση μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Καλά τα πηγαίνει το ΧΑ δύο συνεδριάσεις τώρα, που κατά την ερμηνεία διορατικών παικτών, θεωρούνταν εξαιρετικά "πονηρές".

Πράγματι με λίγες συναλλαγές, σκάρτα 200 εκατ. ευρώ, και με την προσφιλή παλιότερα τακτική του…τσούκου-τσούκου ball, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τα χαμηλά των 2.278,9 (17/8) μέχρι τα υψηλά των 2.350 μονάδων.

Στο ίδιο διάστημα ο FTSE 20, με αιχμή τι άλλο τις τράπεζες, φτάνει πάλι στις 1.229 κρατώντας "ζεστό" τον στόχο της επαναπροσέγγισης των 1.271 μονάδων. Αναμφίβολα για αυτό το στοίχημα, το ΧΑ χρειάζεται την συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως της Wall που χθες βρήκε ως…πρόσχημα το "αργό" για να κρατηθεί στις 9.279 ο Dow Jones και στις 996,4 μονάδες ο S&P 500.

Νωρίτερα τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε ανοδική αντίδραση, μέχρι και 1,2%, για τον δείκτη.

Στο ΧΑ οι ισχυροί επενδυτικοί-επιχειρηματικοί κύκλοι, που πόνταραν και συνεχίζουν να προσβλέπουν σε επανάκτηση της "διπλής κορυφής" φαίνεται πως έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αναδιάρθρωσης των θέσεων τους, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν επανατοποθετηθεί σταδιακά από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Εάν τους βγει ή όχι το ποντάρισμα θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις συνεκτιμώντας πως οι αγορές αντιδρούν στην προεξόφληση και διορθώνουν στην είδηση.

Σε θέσεις μάχης λοιπόν τόσο στην Εθνική Τράπεζα, που πέρασε άνετα χθες τα 21 ευρώ, στην Alpha Bank που φλερτάρει και πάλι με την υπέρβαση των 10 ευρώ (παραιτήθηκε τελικά και τυπικά χθες ο Χάρης Σιγανός) όσο στην Eurobank και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις.

Σε αυτή την αντίδραση των τραπεζών (στην υπέρβαση και πάλι των 3.000 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών) ποντάρουν και αρκετοί παίκτες, που δραστηριοποιούνται σε άλλες μετοχές του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτόνομη θα πρέπει να θεωρείται η κίνηση της Coca Cola 3E λόγω του μεγάλου αγοραστή, που υπάρχει εδώ και καιρό, ενώ σε συσχέτιση με την διακύμανση της αγοράς θεωρείται το ενδεχόμενο αντίδρασης μετοχών όπως Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Fourlis, ATEbank, Γενική Τράπεζα, Folli-Follie, Sarantis αλλά και εισηγμένων χαμηλότερης αποτίμησης.

Με γνώμονα την διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη τάση ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Centric, Nutriart, Πετζετάκις, Imperio, Ελληνικά Καλώδια, Forthnet, Revoil κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v