OΠΑΠ, OTE και τράπεζες θα κρίνουν τα νέα υψηλά

Μετά από ένα ανοδικό 4x4 η βραχυπρόθεσμη τάση μένει να αποσαφηνισθεί σήμερα-αύριο. ΟΠΑΠ, και ΟΤΕ οι δυνάμεις της ανόδου από τα χαμηλά της 3/9 με τις τράπεζες να αποτελούν πεδίο ήπιας (ακόμη) αντιπαράθεσης.

Εκανε το 4 Χ 4 της η αγορά και κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες μετρούν τις δυνάμεις τους για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Εν μέσω ενός μάλλον σταθεροποιημένου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια και λογικής νευρικότητας στην εγχώριο αγορά λόγω κυρίως των πολιτικών εξελίξεων.

Οι βασικοί δείκτες αντιδρούν ανοδικά, μετά την καταγραφή "χαμηλών" στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτεμβρίου οπότε και σημειώθηκαν "πυθμένες" στις 1.245 για τον Ftse 20 και στις 2.364 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που κοιτούν από τεχνικής πλευράς οι βραχυπρόθεσμοι αφορά στο ότι η "κορυφή" του 20άρη χθες στις 1.346,56 μονάδες ήταν κατά τι υψηλότερη από τις 1.341,26 της αμέσως προηγούμενης συνεδρίασης.

Κατά την εκτίμηση τους σήμερα-αύριο παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η αγορά προς τις δύο καίριες περιοχές των 1.355 και 1.370 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση η καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση από τα χαμηλά της 3/9 μπορεί να αλλάζει χαρακτήρα και να αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότερης κίνησης.

Ειδάλλως το μικρό αυτό κύμα, που ξεκίνησε αρχές του μήνα "κορυφώνεται" δίνοντας την θέση του σε μία πιθανή διόρθωση. Όλα αυτά αποτυπώνονται και στις θέσεις που λαβαίνουν τις τελευταίες συνεδριάσεις διορατικοί παίκτες της αγοράς Παραγώγων αλλά και εκείνοι, που δανείζονται μετοχές "εντός και εκτός κύκλου".

Κλειδί προφανώς παραμένει η κίνηση των τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να μην δημιουργεί και να μην ακολουθεί την αντίδραση, που κατά μείζονα λόγο οφείλεται στο σερί, που έχει διαγράψει από τα 16,50 μέχρι τα 18,34 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ δηλαδή η δεύτερη βαρύτερη μετοχή σε στάθμιση στον Ftse 20.

Ανάλογες βοήθειες έχουν δώσει πρωτίστως η ΔΕΗ (από τα 15 στα 15,98 ευρώ) και λιγότερο ο ΟΤΕ (από τα 10,33 στα 11,47 ευρώ). Πρακτικά τις τελευταίες κρίσιμες μέρες η αγορά κινείται με την λεγόμενη "μη τραπεζική τριάδα" του 20άρη τη στιγμή που ο κλάδος-ατμομηχανή του ΧΑ επιχειρεί να απορροφήσει τις πιέσεις που δημιουργεί αυτό που λίγο ως πολύ περιγράφει ο Χρ. Κίτσιος σε σχετικό θέμα ΄΄Που φοβάται το ΠαΣοΚ η αγορά΄΄.

Η αντιπαράθεση των δύο βασικών στρατοπέδων-μετώπων αποτυπώνεται όλο και συχνότερα στο… ταμπλό, με την κάθε πλευρά να έχει επιχειρήματα, μειονεκτήματα αλλά και άσσους στο… μανίκι της.

Από αυτή την άποψη η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση θεωρούνται κρίσιμες για την αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης και την… τύχη του κύματος, που απλώνεται ανοδικά από τα χαμηλά της 3/9.

Μένει λοιπόν να αποσαφηνισθεί η τάση, αυτή η κίνηση, να μετρηθούν οι αντοχές και τα "μυστικά όπλα" των δύο βασικών στρατοπέδων προτού φανεί εάν η αγορά δίνει σήμα εξόδου ή εισόδου-παραμονής με στόχο την υπέρβαση της ζώνης αντίστασης των 1.370-1.375 μονάδων.

Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v