ΧΑ: Το βλέμμα σε Εθνική-ΟΠΑΠ

Εθνική και ΟΠΑΠ, μετά την συνεδρίαση θα καθορίσουν τις αντοχές του ΧΑ και τα περιθώρια του πτωτικού κύκλου που ξεκίνησε από τα υψηλά της 15ης Οκτωβρίου. Στις 2.400 μονάδες οι…ελπίδες των βραχυπρόθεσμων.

Σήμερα "κληρώνει" με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής και του ΟΠΑΠ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί, χωρίς ουσιαστικές; αντιδράσεις από τα μέσα Οκτωβρίου και τις 2.894 (ενδοσυνεδριακά 2.932 μονάδες στις 15/10), τον FTSE 20 από τις 1.558 (1.578 μοναδες), τον τραπεζικό από τις 3.970 (4.033 μονάδες) και με την Εθνική Τράπεζα από τα 27,79 ευρώ (28,25 ευρώ).

Ευρύς καθοδικός κύκλος, παρά το ότι την ίδια περίοδο τα ξένα χρηματιστήρια, η Wall-κυρίως ο Dow Jones- έδιναν πολύ καλύτερες τιμές και νέο υψηλό ο DJIA.

Σε αυτόν τον κύκλο ενσωματώθηκαν και σε μεγάλο βαθμό αφομοιώθηκαν ουσιώδεις αρνητικές εξελίξεις και νεότερα για την εθνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, την επιβάρυνση του κόστους έκθεσης των ξένων στην βεβαρημένη αγορά ομολόγων, ακόμη και το κερδοσκοπικό παιχνίδι αρκετών ξένων με την δευτερογενή αγορά.

Ανακοινώθηκαν αποτελέσματα τριμήνου ισχυρών ομίλων και επιχειρήσεων, που δεν προοιωνίζονται ένα ανέφελο 2010-κάθε άλλο μάλιστα- ενώ και η κυβερνητική αρρυθμία σε αρκετούς τομείς επενεργεί αρνητικά.

Φτάσαμε όμως μέχρις εδώ, στα χαμηλά των 2.400 με τον Γενικό Δείκτη να διαγράφει την Παρασκευή μία εντυπωσιακή κίνηση σχεδόν εκατό μονάδων (από τις 2.500 στις 2.405,5 μονάδες) όπου "χωνεύθηκαν" παράγωγα, θέσεις πώλησης στον FTSE 20 (1.269 μον.) σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το ότι "ζητείται επειγόντως αντίδραση στη Σοφοκλέους" είναι προφανές από τεχνικής πλευράς συνεκτιμώντας μάλιστα τα όσα αρνητικά έχουν επηρεάσει το ΧΑ από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σήμερα θα δοθεί ένα πειστικό δείγμα κυρίως με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας (και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ ) με τις δύο μετοχές να επηρεάζουν τα μέγιστα στην διακύμανση του 20άρη. Να δούμε, μέχρι που μπορεί να φτάσει σήμερα η πίεση στη μετοχή της Εθνικής καθώς πλησιάζουμε στο κρίσιμο διήμερο 26-27 οπότε και θεωρείται πιθανό, ό τι θα έχουμε έναν "γερό έλεγχο και δοκιμασία" της αγοράς μας.

Σε σχετικές δημοσκοπήσεις η αγορά προϊδεάζεται για τα μεγέθη της Εθνικής, που θα χρειαστούν δεύτερη και τρίτη ανάγνωση μέχρι τα…πολύ ψιλά γράμματα αν και το ερώτημα αφορά στην συνολικότερη συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζών και την θέση των ξένων απέναντι τους.

Προς διερεύνηση σήμερα και η διακύμανση της μετοχής της Alpha Bank, λόγω του δικαιώματος στην σχετική διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και την τιμή της στα 9,83 ευρώ.

Εάν αναζητούσαμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο να καταγράψουμε θα αναφερόμασταν στην "εξάμηνη παράταση στην επιβολή του φόρου υπεραξίας" με ό τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ΧΑ στην διάρκεια των επόμενων 2-3 εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v