Στην ...Alpha το κλειδί της συνεδρίασης

Ζητούμενη η…ηρεμία στο ΧΑ, με τις ξένες αγορές στην τελική ευθεία για το κλείσιμο των βιβλίων τους. Κλειδί η Εθνική και η Alpha Bank λόγω εισαγωγής 123 εκατ. μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

Επιχείρηση…ηρεμίας στη "Σοφοκλέους", μετά από μία εβδομάδα, που η αγορά "είδε τα περισσότερα". Και αν οι έξωθεν ανάσες συνέβαλαν στο να αμβλυνθεί η βραχυπρόθεσμη πίεση στη συνεδρίαση της 4/12 η συνέχεια προοιωνίζεται αμφίρροπη.

Με τις αγορές να μην έχουν πει ακόμη την… τελευταία λέξη τους, την Wall να "πατά" άλλοτε στο κανάλι προς τις 11.000 και άλλοτε να κλίνει χαμηλότερα. Σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ, εξαιρετικά ευάλωτο, όχι αναίτια βρίσκεται συχνότατα στο επίκεντρο "επιθέσεων" είτε υποτιμητικών είτε κερδοσκοπικά ανοδικών.

Παρ΄ όλα αυτά και μετά την έντονη μεταβλητότητα των προηγούμενων συνεδριάσεων φαίνεται, πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο διακύμανσης για τον Ftse20, που ως χαμηλό έχει τις 1.121 μονάδες (πυθμένας στις 27/11) και υψηλό τις 1.312 μονάδες (κορυφή στις 3/12). Στη συνεδρίαση της 4/12 ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.248,8 αφού ανασύρθηκε από τα χαμηλά των 1.194 μονάδων με γενναίο μάζεμα από συγκεκριμένους παίκτες.

Χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν, πως ο Δεκέμβριος παρά το ότι είναι ένα παραδοσιακά φιλικός μήνας για τις αγορές, διεθνώς, συνηθέστατα δε και για την ελληνική ειδικά φέτος "κρύβει" μία ιδιαιτερότητα. Αυτήν, που αφορά στον τυπικό, θεωρητικό χρόνο "΄κλεισίματος" των βιβλίων πολλών ξένων οίκων, καθώς αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο ανοιχτό απ΄ότι πέρυσι. Έναν από τους χειρότερους της τελευταίας 20ετίας.

Φέτος φαίνεται πως οι τιμολογήσεις θα γίνουν σε ικανοποιητικά υψηλότερα επίπεδα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμπεριλαμβάνει και το ΧΑ, κυρίως τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών του Ftse20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως ακόμη υπολείπονται 18 συνεδριάσιμες (μαζί με την σημερινή) για να ολοκληρωθεί τυπικά ο απολογισμός. Μένει να φανεί εάν σε αυτό το επιπλέον χρονικό περιθώριο (πέρυσι τα περισσότερα μεγάλα σπίτια είχαν ΄΄κλείσει΄΄ 30 Νοεμβρίου) θα επιχειρηθεί να τιμολογηθούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ή η πλειονότητα των παικτών θα μεταφέρει θέσεις (σε τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες ) στον επόμενο μήνα.

Για αυτό εκτίμηση μας παραμένει, πως "τίποτε δεν έχει κερδηθεί τίποτε δεν έχει χαθεί….ακόμη" όσον αφορά τη μία και τελευταία ανοδική ευκαιρία, που θα διευκόλυνε αρκετούς.

Τεχνικά ενδεχόμενη υπέρβαση των κορυφών της 3/12 θα ξανάβαζε τον 20άρη, την αγορά σε ρότα αντίδρασης με αιχμή τράπεζες και δεικτοβαρείς μετοχές. Εκτίμηση, που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) μέσω της Εθνικής (στα 21,40 ευρώ) που έχει πλέον ένα διπλό χαμηλό στα 19,40-19,41 ευρώ περιοχή απ΄όπου μαζεύτηκε δύο φορές (στις 27 και 30 Νοεμβρίου) και ειδικά σήμερα μέσω της Alpha Bank.

Σημειωτέον, πως από σήμερα εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της τράπεζας, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, το σύνολο των οποίων ανέρχεται σε 123 εκατ. τεμάχια. Με την τιμή της μετοχής να έχει δαιμορφωθεί στα 9 ευρώ, με χαμηλό τα 8,72 την Παρασκευή, διπλό πυθμένα στα 8,3-8,5 ευρώ και ένα αρνητικό σερί τριών καθοδικών συνεδριάσεων από 2 έως και 4 Δεκεμβρίου με συναλλαγές σχεδόν οκτώ εκατ. τεμαχίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v