ΧΑ: Προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει...

«Μουδιασμένο» το ΧΑ από τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» προσπαθεί να σηκώσει…κεφάλι πάνω από τις 2.000 μονάδες. Αντιδρούν Εθνική (1,35%), Αγροτική (3,75%) και Eurobank (1%), Alpha Bank (1,75%) κ.α.

Εμφανώς «μουδιασμένη» η αγορά καθώς οι εξελίξεις δυσάρεστες στην πλειονότητα τους πέφτουν πλέον κατά ριπές στην χώρα, την οικονομία, το χρηματιστήριο.

Από την αρχή της συνεδρίασης έγινε εμφανής η προσπάθεια ορισμένων εγχώριων κύκλων να κρατήσουν τις τράπεζες, τον FTSE 20 με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί για λίγο τις 2.000 μονάδες. Εως τις 2.005 έφτασε η αρχική αντίδραση με τον τραπεζικό δείκτη να φτάνει μέχρι τις 2.250 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα στα 16,04 ευρώ.

Οι συναλλαγές στα πρώτα 30-40 της συνεδρίασης επικεντρωμένες σε τραπεζικές μετοχές, καθώς σε σύνολο 24-25 τα 10 εκατ. ευρώ είχαν γίνει μόνο στην Εθνική. Ακολούθως σε Alpha Bank, που επιχειρήθηκε να πιάσει τα 6,5 ευρώ, ενώ και η Eurobank αντέδρασε κατά 1,5% στα 6,10 ευρώ. Στα 4,40 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, στα 6,13 ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με τους εν δυνάμει αγοραστές να ανεβάζουν πολύ προσεκτικά τον πήχη.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος, ούτως ή άλλως η οικονομία και το ΧΑ αναζητούν ανάσες μέχρι την επόμενη…βουτιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι λογικό να εκτινάσσεται-εκτός από τα επιτόκια- και ο βαθμός μεταβλητότητας μίας αγοράς και μάλιστα της ελληνικής που ρηχή και…αγόμενη και φερόμενη από τους ξένους κινείται όπως το επιθυμούν.

Δεν είναι τυχαίο, πως στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης και όταν αμερικάνικο hedge fund πωλούσε επιθετικά ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας γερμανικά το εύρος διακύμανσης των τραπεζών ξεπερνούσε το 5% , ενώ τραπεζικές μετοχές που είχαν φτάσει να ενισχύονται μέχρι 2% έχαναν σχεδόν 6% και 7% σε διάστημα 1-2 ωρών.

Με τη μεταβλητότητα στο… κόκκινο ουσιαστικά ο χρόνος κυκλοφορίας της ρευστότητας επιταχύνεται ακόμη και ενδοσυνεδριακά εξωθώντας το ΧΑ στα όρια του. Συνεχείς εγκλωβισμοί και εναλλαγές θέσεων μεταξύ υποκείμενης και αγοράς Παραγώγων δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες ακόμη και για έμπειρους παίκτες

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, που επιχειρείται να…σηκώσει κεφάλι η Τιτάν ξεπερνά και πάλι τα 20 ευρώ, ο Μυτιληναίος αντιδρά προς τα 4,53 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 4,28 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών, με τον Γενικό Δείκτη οριακά στις 2.000 μονάδες, διαμορφώνεται στο 3 προς 1 με σχεδόν 80 μετοχές να αντιδρούν. Από το υπόλοιπο…ταμπλώ ξεχωρίζει (με γνώμονα και την αξία των συναλλαγών) η Σέλμαν στα 0,67 ευρώ, η εβζ στα 1,03 ευρώ, ο Νηρέας στα 0,59 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v