Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται διάσωση και για το ΧΑ

Τις ραγδαίες εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, μετά την αποσαφήνιση των όρων δανεισμού της χώρας από Ε.Ε. και την υποβάθμιση από Fitch καλούνται να αποτυπώσουν από Δευτέρα οι αγορές μετοχών και ομολόγων. Τα στατιστικά.

Στα… νύχια των πανίσχυρων «αγορών» παρέμεινε παραδομένο το ΧΑ και την προηγούμενη εβδομάδα επιφυλάσσοντας τα πιο ενδιαφέροντα για την τελευταία ώρα της τελευταίας συνεδρίασης.

Οι φήμες αρχικά (με την συνδρομή της UBS) για επίσπευση του μηχανισμού βοήθειας έδωσαν ώθηση στις 4-5 τραπεζικές μετοχές για να ακολουθήσουν πιο συγκεκριμένες ειδήσεις και για τους όρους διάσωσης, ενώ ο Fitch έστελνε το δικό του μήνυμα, με την υποβάθμιση της χώρας κατά δυο βαθμίδες στο ΒΒΒ-. 

Η…αντανακλαστική αντίδραση της 9/4 αποδόθηκε στις αναφορές για άμεση προσφυγή της χώρας στο «μηχανισμό βοήθειας», ή εν πάση περιπτώσει σε οποιασδήποτε μορφής αποσαφήνιση του παιχνιδιού. Προς το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώθηκε και ότι η Ε.Ε. έφτασε σε συμφωνία για τους όρους ενός ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας, με πιο συγκεκριμένες αναφορές στους όρους και το κόστος μιας τέτοιας κίνησης.  

Η επιβεβαίωση της σύστασης ενός μηχανισμού βοήθειας εκτιμάται πως θα έχει οφέλη για την αγορά, το Χρηματιστήριο σε ορίζοντα πέραν μίας καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούν την κίνηση των τραπεζών και του FT20 άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις που «τρέχουν» σε ΕΕ και ΔΝΤ, με τις όποιες κινήσεις μπορεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Ζητούμενο -κατά την εκτίμηση τους- είναι εάν το ΧΑ μπορεί να εκμεταλλευτεί μία ανοδική ευκαιρία που θα δώσουν τα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα η Wall όπου ο Dow Jones έφτασε τις 11.000 μονάδες. Βέβαια στο ΧΑ «κάηκαν» η μία μετά την άλλη ανάλογες αφορμές, καθώς την περίοδο που σημειώνονταν υψηλές τιμές 18 μηνών στα χρηματιστήρια διεθνώς το ελληνικό παρέμενε δέσμιο των spreads και οι ελληνικές τράπεζες σε διαρκή αμφισβήτηση.

Οι εκτιμήσεις των ξένων παραμένουν επιφυλακτικές, με ενδεικτική την θέση της BNP Paribas που σημείωνε ό τι «η ελληνική πλευρά φτάνει στο τέλος αυτής τηα διαδρομής και απομένει μόνο ένα…τηλεφώνημα στο ΔΝΤ». Την ίδια στιγμή η δραστήρια στα ελληνικά πράγματα Goldman Sachs σε τελευταία έκθεση της (εσωτερικής χρήσης για ενημέρωση καλών πελατών της) προεξοφλεί προσφυγή της ελληνικής οικονομίας στον «μηχανισμό βοήθειας», ενώ ξένοι αναλυτές έλεγαν σε διεθνή ΜΜΕ και φόρα πως «έχει εξαντληθεί η υπομονή τους για το ελληνικό πρόβλημα».

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις αγορές ομολόγων και μετοχών με τους ξένους να "εκβιάζουν" ουσιαστικά την επίσπευση λήψης προκαθορισμένης (από τους ίδιους) απόφασης. Σχετικό για αυτό και το χθεσινό θέμα του Χρ. Κίτσιου.

Ζητούμενη θεωρείται πλέον η ενδεχόμενη αντίδραση της αγοράς, του ΧΑ στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην αξιοποίηση της βοήθειας.
 
Είναι επίσης ενδεικτικό των όσων συντελούνται αυτή την περίοδο και στο ΧΑ, πως μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης η αποτίμηση της Εθνικής είχε υποχωρήσει στα 7,7 δισ. ευρώ δηλαδή λίγο υψηλότερα των 7,3 δισ. ευρώ της Coca Cola 3E κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Με την ίδια λογική χρήζει αναφοράς η βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία οποιασδήποτε μετοχής του FT20 παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερη απόδοση τους τελευταίους μήνες. Κάτι, που ενίοτε μπορεί να «κρύβει» εξελίξεις. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση των ΕΛΠΕ (είναι μία από τις τέσσερις της κατηγορίας με θετική απόδοση από την αρχή του έτους), όπου η σταθερότητα της τιμής αποδίδεται στις μεθοδικές αγορές, που πραγματοποιεί η Paneuropean Oil & Industrial Holdings.

Η POIH (συμφερόντων του Σπ. Λάτση) έχει ενισχύσει τη θέση της στο μ.κ των ΕΛΠΕ μαζεύοντας από την αγορά, καθώς το ποσοστό της στην ιστοσελίδα της εισηγμένης εμφανίζεται στο 39,04% (έναντι 36,01% που αναφέρεται στο ase.gr).

Από τον FT20 στην ίδια κατηγορία (με θετική ή οριακά αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους) συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Ενώ από την ευρύτερα εννοούμενη μεγάλη κεφαλαιοποίηση Folli-Follie, Frigoglass, Μέτκα αλλά και Autohellas, ΕΥΔΑΠ και ακόμη ελάχιστες από αυτή την ομάδα.

---
 
Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Η αγορά έχει μπει εκ νέου σε διαδικασία αναμονής με ορόσημο αυτή την φορά την ημερομηνία της 15η Μαΐου όπου θα αποτυπωθούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μέτρων τα οποία θα γίνουν αντικείμενου αξιολόγησης και σχολιασμού από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και τους ξένους επενδυτές.

Επειδή ο ένας μήνας που μεσολαβεί είναι πολύς χρόνος για τις αγορές η στάση των ξένων επενδυτών κατευθύνεται κυρίως από την προηγούμενη ετυμηγορία των ξένων οίκων με ότι αυτό συνεπάγεται για την φθορά που επιφέρει στην εικόνα της οικονομίας και την ψυχολογία της αγοράς. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί από όσους κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους.

Για τις εισηγμένες εταιρίες πέρα από την προφανή επίπτωση στην απομείωση των στοιχείων του ισολογισμού των τραπεζών, η αύξηση του spread καθιστά πολύ αδύναμη την αποτίμηση των ταμειακών ροών αφού ο παρανομαστής πλέον κατεβάζει το μέγεθος της αξίας των μελλοντικών εισροών, ειδικά σε αυτές που έρχονται μετά την έλευση της τριετίας.

Σε αυτό το τεχνικής φύσεως δύσκολο κομμάτι της αποτίμησης υπάρχει και η ουσιαστική δυσκολία της εκτίμησης των οικονομικών συνθηκών για την τρέχουσα χρήση καθιστώντας σχεδόν ανέφικτο τον υπολογισμό ή την εκτίμηση των ωφελειών της τρέχουσας χρήσης.

Με απλά λόγια όλη η κατάσταση που διαμορφώνεται στο οικονομικό προσκήνιο έχει καταστήσει ανέφικτη την κλασική προσέγγιση αποτίμησης των μετοχών δίνοντας το «δικαίωμα» στην αγορά να κατεβάσει τον πήχη των αποτιμήσεων σε επίπεδα που παραπέμπουν σε υποτιμήσεις τόσο σε ιστορικό όσο και σε συγκριτικό επίπεδο με τις ξένες αγορές.

Η αποσαφήνιση της χρήσης της κοινοτικής βοήθειας εκτιμούμε ότι θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τάσεων της επόμενης εβδομάδας. Διατηρούμε ακόμα συντηρητική στάση έναντι αυξημένων θέσεων αποφεύγοντας ωστόσο την υιοθέτηση πωλησιακών παραγώγων καθώς εκτιμούμε ότι ένα σενάριο ανοδικής διόρθωσης είναι εντός των δυνατοτήτων της επόμενης εβδομάδας».


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.991,22 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,95% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 9,33%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 5,3%, ο Mid 40 υποχώρησε 5,56%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,89% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόνο ο κλάδος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ενισχύθηκε, εμφανίζοντας άνοδο 0,98%.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των προσωπικών προϊόντων, με πτώση 10,4%, ο κλάδος των Τραπεζών με υποχώρηση 7,47%, ο κλάδος της υγείας με πτώση 5,38% και ο κλάδος της Τεχνολογίας με πτώση 5,36%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελφίκο (25%), Ακρίτας (23,64%), Μπουτάρης (19,35%), CPI (19,23%), Plias (15,15%), Yalco (12,5%), Ευρωσυμμετοχές (12,5%), Μουζάκης (10,26%), Σέλμαν (10,17%) και Τεχνικές Εκδόσεις (9,09%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Τεξαπρέτ (-20%), Κυριακίδης (-17,02%), Jumbo (-16,97%), Eurobank (-12,71%), Χατζηϊωάννου (-12,5%), Κλωνατέξ (-12,5%), Νάκας (-12,06%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (-11,76%), Βογιατζόγλου Systems (-11,48%) και Φουρλής (-11,26%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v