ΧΑ: Κλειδί οι "αντοχές" των τραπεζών

Θωρακίζουν οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες τη στιγμή, που η Fitch δεν μεταβάλλει το rating της Ελλάδας μέχρι το Q4. Κλειδί η στάση των βραχυπρόθεσμων που εχθές κατοχύρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των «θέσεων προεξόφλησης».

Στα 48 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το…κοντέρ ενίσχυσης των τραπεζών, καθώς το διεθνές Σύστημα έχει κάθε λόγο να προστατέψει, θωρακίσει το εγχώριο.

Παρ΄όλα αυτά οι "αγορές" και το οικονομικό επιτελείο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή γενική απεργία, καθώς οι ξένοι αρθρογράφοι στην πλειονότητα τους θεωρούν αστάθμητο-σημαντικό παράγοντα την κοινωνική ανοχή- αντοχή απέναντι στα τελευταία μέτρα.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, κυρίως όσοι είχαν ποντάρει σε ακόμη έναν κύκλο προεξόφλησης δικαιώθηκαν και με ομολογουμένως υψηλές αποδόσεις κατοχύρωσαν εχθές το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους.

Οι χθεσινές τοπικές κορυφές θεωρούνται- προσώρας- οι αντιστάσεις εν όψει του επόμενου κύκλου με τον Γενικό Δείκτη να έχει αντιδράσει έως τις 1.903,3 μονάδες, τον FTSE 20 έως τις 942,9, τις τράπεζες έως τις 2.035 μονάδες και την Εθνική Τράπεζα έως τα 13,06 ευρώ.

Η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 1.853 μονάδες αφήνει εκ των πραγμάτων ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβεβαίωσης (ή όχι) των αμέσως χαμηλότερων ενδοσυνεδριακών τιμών στις 1.836, 1.825 μονάδες με την αμέσως χαμηλότερη σε πολύ πιο "επώδυνα" επίπεδα (1.718,3 μονάδες στις 29/4).

Πολλά θα εξαρτηθούν από την διεθνή συγκυρία και τις αντοχές των τραπεζών. Στην Wall "οικονομία και deals έδωσαν φτερά" γεγονός, που κρατά πιθανή την προοπτική ολοκλήρωσης ενός κύκλου για τον S&P 500 (καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η 18μηνης διάρκειας κίνηση του).

Αναμφίβολα ενδεχόμενη άμεση περαιτέρω διόρθωση των ξένων αγορών θα καθιστούσε ακόμη πιο δυσχερή την κατάσταση για την ελληνική.

Ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός της αποκλιμάκωσης των spreads για τα ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα, καθώς οι "αγορές" φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής εν όψει του επόμενου χτυπήματος τους.

Από την άλλη θα πρέπει να συνεκτιμάται- σε αυτή την φάση- πως μόλις τριών σημαντικών ευρωπαικών χρηματιστηρίων οι βασικοί δείκτες δεν έχουν εισέλθει σε διαδικασία διόρθωσης.

Πρόκειται (σύμφωνα με την eZMarket) για τον ελβετικό SMI, τον αγγλικό FTSE 100 και βεβαίως τον γερμανικό DAX, που έχει πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του.

Στο ΧΑ μένει να διαγραφεί το επόμενο κίνητρο, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες προεξόφλησης και μίας πιθανής νέας κίνησης.

Καθοριστική η στάση των ξένων απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, με την απόφαση της Fitch να μην μεταβάλλει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έως το τέταρτο τρίμηνο να αποτυπώνει την γενικότερη στάση-διάθεση των ξένων.

Ανάλογα με την πορεία, που θα έχουν αφ΄ενός η κοινοβουλευτική έγκριση του "νέου πακέτου" κυρίως όμως από την κοινωνική υποδοχή του, θα εξαρτηθούν πολλά. Και αν στο κοινοβουλευτικό πεδίο έστω και κατ΄ αρχήν συναίνεση φαίνεται πως θα υπάρξει, καθώς ασκούνται τεράστιες πιέσεις στον αρχηγό της Ν.Δ από τους ευρωπαίους ομολόγους του (κυρίως την γερμανίδα καγκελάριο) μένει να φανούν τα όρια εφαρμογής των μέτρων και κυρίως η αποτελεσματικότητα τους.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως στον χώρο των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι επίσης εκρηκτική- από τη στιγμή που η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς μέσα 6 μήνες (εάν δεν κάνουμε λάθος…)- ψαλιδίζει σημαντικά τα κέρδη τους, ενώ επιβαρύνεται περισσότερο το επενδυτικό-αναπτυξιακό περιβάλλον.

Μένει να φανεί στην πράξη, πως θα κινηθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες και πόσο γρήγορα η κυβέρνηση θα επιτύχει να ανοίξει το παιχνίδι σε επιμέρους κλάδους ενδιαφέροντος τους. Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την δυσχερή συγκυρία "οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας εγκαλούν το ΥΠΕΚΑ για φωτογραφική ρύθμιση".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v