Η Εθνική ξαναφέρνει το ΧΑ πάνω από τις 1.600

Ηπια κέρδη καταγράφει πλέον η Σοφοκλέους, ενώ μαζεύονται οι απώλειες και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Κέρδη 4% για την Εθνική Τράπεζα, στα 6,7 ευρώ ο ΟΤΕ σχεδόν στα… ίσα η αποτίμηση Alpha-EFG.

Ευρύτερη η διόρθωση του ευρώ και των χρηματιστηρίων με το ΧΑ απλά να… παρασύρεται από τη δίνη που τραβάει χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 1.590 μονάδες (-2,7%), ο FTSE 20 στις 768 (-2,4%) οι τράπεζες κατά 2,5% με την Εθνική Τράπεζα στα 10,23 ευρώ ανάλογη τάση επικρατούσε από Μαδρίτη μέχρι Φραγκφούρτη. Κατά 3,1% χαμηλότερα ο IBEX στις 9,322 μονάδες, κατά 2,2% ο PSI στις 6.903, o MIB κατά 3,6% στις 19.580, ο DAX κατά 2,7% στις 5.985 μονάδες. Περίπου την ίδια ώρα τα Συμβόλαια στην Wall παρέπεμπαν σε πτωτικό άνοιγμα του DJIA (κατά -0,9%) και του S&P 500 κατά 1,17% στις 1.105 μονάδες.

Στο ΧΑ με μάλλον μέτριες συναλλαγές συνεχίζεται η αποχώρηση παικτών, που εξακολουθούν να ρευστοποιούν γενικά τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χαμηλότερα και των 10 ευρώ, συγκεκριμένα στα 9,97 ευρώ (όπως εύστοχα μας διόρθωσε ο φίλος Νίκος από την Θεσσαλονίκη) η Εθνική με την αποτίμηση της στα 6,2 δις. ευρώ, ενώ σε σχεδόν ίδιο επίπεδο διαμορφώνονται Eurobank και Alpha Bank χαμηλότερα των 2,6 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Χαμηλότερες τιμές στα 4,53 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (-5,5%) την Τραπεζα Κυπρου στα 3,71 ευρώ (-1,7%), την Marfin Popular στα 1,68 ευρώ (-0,59%).

Η αξία των συναλλαγών μέτρια στα 68 εκατ. ευρώ (στις 13:20) αποδίδει όχι τόσο την απουσία εν δυνάμει αγοραστών αλλά την σπουδή των πωλητών να μην «σκοτώσουν» τελείως τις τιμές των μετοχών, που πωλούν.

Πλέον η συνολική αποτίμηση του ΧΑ υπολογίζεται, πως έχει συρρικνωθεί στα ελάχιστα επίπεδα των αρχών του Μαρτίου 2009, με την χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί χαμηλότερα του 25% ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ.

Η συνολικότερη διόρθωση, που πλέον παρασύρει το ευρώ, τα χρηματιστήρια μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι οδυνηρή και επώδυνη ενδέχεται ωστόσο να λειτουργεί κατευναστικά μεσοπρόθεσμα.

Για παράδειγμα για το ΧΑ θεωρείται θέμα ημερών η δοκιμασία των ελάχιστων τιμών της 6-9 Μαρτίου του ΄09, η περαιτέρω πίεση τραπεζικών και άλλων μετοχών στους πυθμένες τους.

Η καταγραφή ελάχιστων 10ετίας προδιαγράφεται πλέον όχι μόνο για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για αρκετές ακόμη αγορές. Ο βιαιότερος ίσως κύκλος, που θα οδηγήσει στα όρια του…πανικού πολλές αγορές μπορεί να είναι αυτός που θα οδηγήσει στην επόμενη ημέρα.

Προσώρας βέβαια μετράμε ζημιές για την πλειονότητα των μετοχών, καθώς μόλις 19 μετοχές δεν πιέζονταν χαμηλότερα. Σε αντίθεση με το πλήθος των 147 και πλέον που υποχωρούσαν πολλές εξ αυτών χωρίς καν αντιστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v