ΧΑ: Η άνοδος του ευρώ δημιουργεί προσδοκίες

Προσδοκίες για αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «γεννά» η ανάκαμψη του ευρώ. Έστω και τεχνητά το ΧΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει άμεσα ακόμα και από χαμηλότερες τιμές μία συγχρονισμένη κίνηση των αγορών.

Με… τεχνητές βοήθειες το χθεσινό κλείσιμο στο ΧΑ, αλλά εδώ που είμαστε δεν έχουμε και πολλές απαιτήσεις. Το ζητούμενο από το μεσημέρι της Τρίτης ήταν να βρεθούν οι κατάλληλες δυνάμεις, να συντονιστούν για να επιχειρηθεί μία αξιοπρεπής αντίδραση. Με την συνδρομή και των ξένων, την αναμενόμενη αντίδραση του ευρώ και με την Wall αλλά και τον DAX να μην δίνουν σήματα εξόδου η συνέχεια είχε ενδιαφέρον.

Στις 1.476 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 703 ο FTSE 20, δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τις τράπεζες με την Εθνική Τράπεζα από τα 8,97 να κερδίζει…πόντους έως τα 9,75 εχθές (υψηλά ημέρας) και τελική τιμή στα 9,50 ευρώ. Ανάλογη κίνηση εξελίσσεται για τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους και την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη και αρκετών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο FTSE 20 πλησίασε, έως τις 707 μονάδες, δεν πέρασε όμως τις 710 ούτε κινήθηκε έως τις 720 μονάδες με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση, που εξελίσσεται.

Το πιθανότερο είναι, πως μπορεί να έχει συνέχεια όσο αντιδρά το ευρώ και όσο στηρίζει η ΕΚΤ το τραπεζικό σύστημα. Μεγαλύτερη ρευστότητα στις τράπεζες υπόσχεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ , ενώ όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαιωάννου «σε διήμερο road show, με αντικείμενο την πορεία και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμμετέχουν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Το road show, διεξάγεται στην Μαδρίτη και διοργανώνεται από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha Bank, της Eurobank, της Πειραιώς ενώ η διοίκηση της Εθνικής δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων».

Στα 3,80 ευρώ η Eurobank, στα 4,50 η Alpha Bank, στα 3,81 ευρώ η Πειραιώς και η αγορά χρειάζεται τις τράπεζες εάν θέλουμε να δούμε υψηλότερες τιμές.

Όμως όσο οι βασικοί δείκτες παραμένουν χαμηλότερα από τις αντιστάσεις (μέχρι πρόσφατα στηρίξεις) θα εμμένουμε στην χθεσινή διαπίστωση μας πως…οι εκτιμήσεις των αναλυτών διίστανται και πάλι ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση. Ορισμένοι εξ αυτών «βλέπουν» αδυναμία υπέρβασης των 710 και 720 μονάδων, γύρισμα του δείκτη προς τα χαμηλά της Δευτέρας- Τρίτης και στη συνέχεια- εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις- νέα ανοδική κίνηση για σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Αλλοι ποντάρουν σε άμεση υπέρβαση των 720 μονάδων και αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πρακτικά η διάσταση απόψεων αποτυπώνεται και στις θέσεις διορατικών παικτών της αγοράς Παραγώγων με τους πολύ βραχυπρόθεσμους να «κλείνουν» θέσεις αγοράς ποντάροντας σε διόρθωση μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αυτά αναφέρονταν στο σχόλιο με τίτλο «Δοκιμάζεται η αντίδραση στη Σοφοκλέους» και προσώρας δεν αλλάζει κάτι. Όμως είναι σημαντική η προσδοκία ενός ανοδικού κύκλου είτε άμεσα, είτε μετά από μία νέα διόρθωση 2-3 ημερών και εκκίνηση από τα χαμηλά (ή ακόμη και χαμηλότερα) που θα έδινε ευκαιρίες για κίνηση του 20άρη πέραν και των 820 μονάδων.

Αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο προετοιμασίας για έναν κύκλο που θα μπορούσε να φέρει τον FTSE 20 από 10-12% ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Για αυτό προσεκτικά παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις διορατικών παικτών και βραχυπρόθεσμων του ΧΠΑ, που συνήθως «πιάνουν» την τάση.

Μέχρι τώρα μένουμε στο γεγονός του «γυρίσματος» σημαντικότατων θέσεων «πώλησης» του ευρώ και «αγοράς» δολαρίων σε αντίστροφες από τα χαμηλά του 1,18-1,19 $ προσεκτικά πάνω από το 1,2$ . Τάση, που όσο δεν υποχωρεί ο DAX δεν υποχωρεί χαμηλότερα της στήριξης του οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μία τελευταία ευκαιρία για μία κίνηση ανακούφισης, πριν την επόμενη «βουτιά».

Το ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα, το αργότερο μέχρι την Τρίτη-Τετάρτη είναι εάν η…Σοφοκλέους θα έχει τις δυνάμεις να ακολουθήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για αυτό και η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται εξ΄ ίσου σημαντική για όσους κυνηγούν την βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v