Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Σε άμεση αποσαφήνιση της τάσης προσβλέπουν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Κρίσιμη η υπέρβαση των 730 μονάδων για τον FT 20. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Σε άμεση αποσαφήνιση της τάσης προσβλέπουν κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες, οι οποίοι προχώρησαν σε τοποθετήσεις τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Κινήσεις, που δικαιολογούνταν από την προεξόφληση αντίδρασης των χρηματιστηρίων, μετά από ένα έντονα πτωτικό κύκλο και την προοπτική αναστροφής της τάσης. Τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλοι εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης απέδωσαν μετά από καιρό έως και 12% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις

Η βελτίωση της θέσης των βασικών δεικτών, μετοχών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης της φοράς, που βρίσκει τον Γενικό Δείκτη έως 5,04% υψηλότερα σε διάστημα μίας εβδομάδας και σχεδόν 5,9% για τον Ftse20. Είναι όμως η πρώτη φορά, που σημειώνεται θετική απόδοση για βασικούς δείκτες σε ορίζοντα μήνα, με τον ΓΔ να έχει αντιδράσει 6,3% και 7,2% για τον 20άρη.

Μερική βελτίωση που αποδίδεται στην τεχνική αντίδραση ορισμένων τραπεζικών τίτλων και επιλεγμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στοιχείο ενδεικτικό της άμβλυνσης των ρευστοποιήσεων και της τακτικής πωλήσεων, που ακολουθούν σταθερά από τα υψηλά του Οκτωβρίου κυρίως οι ξένοι διαχειριστές.

Όμως ακόμη και τώρα οι ξένοι (…και οι ξένοι) εξακολουθούν να ελέγχουν σχεδόν το 49,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, διατηρώντας περίπου το 40% του μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων (μέσος όρος για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς).

Οι εκτός Ελλάδας διαχειριστές, επενδυτές είχαν εκροές 1,058 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ για έξη συνεχόμενους μήνες φαίνεται πως σχεδόν αποκλειστικά εγχώριοι παίκτες απορροφούν τις ρευστοποιήσεις τω ν ξένων που αποχωρούν.

Ωστόσο επιβράδυνση της τάσης φυγής παρατηρείται τον Ιούνιο, ενώ με ανεπίσημες τιμοληψίες ορισμένοι ξένοι επανέκαμψαν τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό σε μία αγορά, που συνολικά δεν ξεπερνά τα 56 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση δηλαδή ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα 12ετίας και ως προς ποσοστό συμμετοχής στοπ ΑΕΠ.

Βραχυπρόθεσμα οι παίκτες περιμένουν να δουν εάν ο (λ.χ) 20άρης μπορεί να κινηθεί άμεσα προς υπέρβαση των 730 μονάδων που θεωρείται μία ισχυρή τεχνική περιοχή ή θα κυλήσει και πάλι προς τις 700 μονάδες. Στην πρώτη περίπτωση το… παιχνίδι θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον, καθώς θα άνοιγε ο δρόμος για επαναπροσέγγιση των 770 μονάδων με αύξηση των συναλλαγών και αιχμή τις τράπεζες.

Στην άλλη καθώς η ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων θεωρείται ικανή στήριξη με…βάθος τα χαμηλά των 663 μονάδων (της 1/7) . Για τον δείκτη έχει σημειωθεί άλλη μία χαμηλότερη τιμή στις 655,5 μονάδες (8/6) που με το χαμηλό της 1/7 αποτελούν ένα ισχυρότατο- μέχρι τώρα- σημείο αναφοράς. Βέβαια στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τραπεζικός κλάδος επιβαρύνθηκε λόγω Κύπρου (ακολούθησε η Γενική με ανακοίνωση της για α.μ.κ) ανακόπτοντας την βραχυπρόθεσμη αντίδραση, που ξεκίνησε (λ.χ.) από τα 8,80 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Το αν θα έχει συνέχεια θα εξαρτηθεί βεβαίως από τον διεθνή περίγυρο (ζητούμενο ένα σερί του s&p 500 πάνω από τις 1.070 μονάδες) και τις δρομολογημένες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ηδη στην αγορά φημολογούνται πολλά, ενώ σενάρια εντάθηκαν μετά την επισημοποίηση της πρόθεσης της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει σε α.μ.κ αλλά και τις «σκληρές» αναφορές της Credit Suisse για τα stress test των ελληνικών τραπεζών.

Είναι εμφανές πλέον, πως το ΧΑ κινείται στον ρυθμό της προεξόφλησης της αποτίμησης των ελληνικών τραπεζών, των αποτελεσμάτων που θα βγουν και της …τελικής ετυμηγορίας που θα βαρύνει στην στάση κυρίως των ξένων διαχειριστών, επενδυτών.


----


Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Από ότι φαίνεται εώς τις 23 Ιουλίου η διεθνής τάση θα αυξήσει την επιρροή της στις διαθέσεις των εμπλεκομένων αφού η απουσία νέων που θα μπορούσαν να συγκινήσουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση επικεντρώνει την εστίαση σε εξωγενείς παράγοντες.

Το μίνι καλοκαιρινό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη πάντως έχει κάποια στοιχεία αισιοδοξίας που ακουμπούν σε κάποιες θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις (Δανεισμός Ισπανίας, Επιδόματα ανεργίας, ΑΕΠ Ευρώπης) δίνοντας μια καλή αφορμή για εισροές στις μετοχικές αγορές και μετατοπίσεις κεφαλαίων σε συμβόλαια νομισμάτων.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σε ρυθμούς αποτελεσμάτων με την Alcoa να ανοίγει την αυλαία στις 12 Ιουλίου, την Intel να ανακοινώνει στις 13, JPMorgan και Google στις 15, Citi, General Electric και Bank of America την Παρασκευή 16.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με πολύ ικανοποιητικό όγκο τον κινητό μέσο των 30 ημερών την Πέμπτη, μια άκρως δημοφιλή χρονοσειρά, η οποία έτυχε θετικής υποδοχής από την μεγάλη πλειοψηφία των τίτλων που διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Οι ταλαντωτές έδωσαν νέο υψηλό εξομαλύνοντας τις ανοδικές αποκλίσεις από την προηγούμενη διαδρομή τους από τις 1.500 μονάδες βελτιώνοντας πολύ την εικόνα του διαγράμματος της αγοράς.

Ο MΑCD ενίσχυσε την ποιότητα του αγοραστικού του σήματος το οποίο παραμένει σε ισχύ μετά την συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου παραμένοντας σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι συναλλαγές έδωσαν επίσης θετικά μηνύματα αφού η ενίσχυση των όγκων «εκεί που έπρεπε» ενδυνάμωσε την τάση και αποφόρτισε κάποια διάθεση κατοχύρωσης κερδών.

Το μεγαλύτερο κέρδος για τους αισιόδοξους την εβδομάδα που πέρασε είναι ότι οι απαισιόδοξοι άρχισαν να «ματώνουν» αφού το μέγεθος των ανοικτών θέσεων στα παράγωγα από εβδομάδα σε εβδομάδα δείχνει σημαντική συρρίκνωση.

Συμπερασματικά θα διατηρούσαμε μια μετριοπαθή θετική στάση έναντι της αγοράς καθώς η εως τώρα άνοδος έχει συντελεσθεί χωρίς ειδήσεις μεγάλου βεληνεκούς. Εκτιμούμε ότι και σε αυτή την φάση οι εμπλεκόμενοι αναζητούν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανακοινώσουν ειδήσεις που σε πτωτική αγορά ίσως να μην τιμολογούνταν θετικά.

Υπό αυτό το πρίσμα η συνδρομή των νέων που βρίσκονται στο παρασκήνιο της αγοράς θα βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη να υπερβεί άμεσα το επόμενο επίπεδο αναφοράς που εντοπίζεται στις 1.600 μονάδες".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.527,62 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,27%, περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 30,44%. Ο FTSE 20 σημείωσε κέρδη 5,99%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 2,89%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,12% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν οι Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας κατά 8,36%, οι Τράπεζες κατά 6,79% και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με άνοδο 6,63%.

Στον αντίποδα, απώλειες μόνο για τον κλάδο του Εμπορίου κατά 2,4%.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Χαιδεμένος (34,83%), Μαθιος Πυριμαχα (27,27%), Eurodrip (26,32%), Interwood (24,24%) και Dionic (22,22%).

Αντίθετα, οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εδραση (-35,71%), Medicon (-24,46%), Elmec Sports (-20,83%), Ελφίκο (-20,59%) και Καραμολέγκος (-20,51%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v