Τεχνικά, έτοιμο να κάνει την υπέρβαση το ΧΑ

Παρά τη μονοδιάστατη τραπεζοκεντρική ανοδική αντίδραση, το ΧΑ δείχνει να έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να κινηθεί υψηλότερα. Κάποια στιγμή, όμως, ο τραπεζικός κλάδος εκτός από φήμες θα χρειαστεί και είδηση...

Το ΧΑ καλείται να κάνει την τεχνική υπέρβαση, έστω και αν παραμένει σε μονοδιάστατη ανοδική κίνηση, καθώς ο τραπεζοκεντρικός του χαρακτήρας του επιτρέπει να θεωρεί ότι κινείται με ανοδικό σήμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως από σενάρια και φήμες εδώ ή λίγο υψηλότερα ο τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί και είδηση για να μπορέσει να διατηρήσει το ανοδικό momentum.

Μικτά τα μηνύματα από το εξωτερικό με τη Wall Street χθες το βράδι να κλείνει με σημαντικά κέρδη.

Ας σημειωθεί ότι ο δείκτης «σηματωρός» S&P 500 πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (1.112 μονάδες) και αν δώσει δύο ακόμη κλεισίματα πάνω από το εν λόγω όριο δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για να κινηθεί προς τις επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 1.125 και στη ζώνη 1.140-1.148 μονάδες.

Αντίθετα, τα κλεισίματα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνουν μικτή εικόνα στον απόηχο της κίνησης της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 4,5%.

Άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ή οριακά χαμηλότερα δείχνουν τα πρώτα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από Deutsche Bank και UBS επισκιάζονται από τις ζημιές ρεκόρ 17,2 δισ. της ΒΡ η οποία ανακοίνωσε ότι στους επόμενους 18 μήνες θα προχωρήσει σε πωλήσεις παγίων αξίας 30 δισ.

Πριν επιστρέψουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο ίσως αξίζει υποσημείωσης η είδηση του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική τράπεζα Ziraap Bankasi ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοστό στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Η τεχνική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου επιτρέπει τη συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο 20άρης πέτυχε χθες κλείσιμο υψηλότερα των 800 μονάδων και αν δώσει άλλα δύο κλεισίματα πάνω από το εν λόγω όριο ανοίγει για κίνηση περίπου 10% και συγκεκριμένα στην επόμενη αντίσταση των 885 μονάδων, καθώς θα «επιχορηγηθεί» και από σημαντικό «short covering”.

Από τους τραπεζικούς τίτλους που συνεχίζουν να αποσπούν τη μερίδα του λέοντος σε τζίρο και ενδιαφέρον ασφαλώς την παράσταση χθες κέρδισε ο τίτλος του ΤΤ, με κέρδη 16,77%.

Εν μέσω φημών που άλλες αναφέρουν στην πλευρά των αγοραστών ξένο «παίχτη» που έχει πάρει θέση και σε άλλο εγχώριο τραπεζικό τίτλο και άλλες αναφέρουν σαν αγοραστή εγχώριο τραπεζικό όμιλο που μπορεί να κάνει “relance” στην πρόσφατη πρόταση της Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να επιτυγχάνει ανοδική διαφυγή μετά από παρατεταμένη συσσώρευση και αυτό θα επιβεβαιωθεί αν σήμερα επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 1.806 μονάδων.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 1.881 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v