Δημιουργούν -πάλι- αρνητικό κλίμα οι ξένοι…

Πληθαίνουν σπέκουλα, προειδοποιητικές βολές και δημοσιεύματα και πάλι σε βάρος της Ελλάδας. Στα όρια των 1.600 μ. ο ΓΔ με «άδειασμα» στις τράπεζες και περιορισμένη ζήτηση. Κλίνει προς τις 6.000 μ. ο DAX.

Νέα… ρουκέτα αυτή τη φορά από την Κομισιόν- που σύμφωνα με το Reuters- συστήνει και άλλες περικοπές 4 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες για φέτος!!!

Ζόρικα τα πράγματα σε μία συγκυρία, που πληθαίνουν και πάλι τα αρνητικά δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ (Der Spiegel, Economist, Telegraph) τα CDs των ελληνικών τίτλων γίνονται ακριβότερα και από τα αργεντίνικα με, ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Αίφνης οι πωλητές έγιναν πιο επιθετικοί στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών με την Πειραιώς στο -5,6% τις υπόλοιπες να παρασύρονται και τους βασικούς δείκτες να πιέζονται μονομιάς προς τις στηρίξεις.

Στις 1.605 μονάδες πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, στις 780 ο FTSE 20 με τις συναλλαγές να έχουν αυξηθεί συγκριτικά το τελευταίο ημίωρο.

Προσφορά στη μετοχή της Εθνικής, που χάνει και τα 10,3-10,2 ευρώ, στην Eurobank που υποχωρεί στα 5,32 ευρώ και στην Alpha Bank που διορθώνει στα 5,49 ευρώ. Είναι άξιον αναφοράς, πως οι συναλλαγές-πωλήσεις εντάθηκαν όταν λίγο μετά τις 12.55 ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά τις 1.615 μονάδες με την Εθνική να «χάνει» τα 10,3 ευρώ και σημαντικές εντολές πώλησης να περνούν στο σύστημα.

Μέσα στο ίδιο ημίωρο εντάθηκαν φήμες για νέα προβλήματα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επιπρόσθετα η ελληνική οικονομία στη συνέχεια αν και λίγο ως πολύ όλοι οι εντός παιδιάς είμαστε… ψυλλιασμένοι για τα χειρότερα.

Μία εξήγηση που δόθηκε από ανθρώπους της αγοράς δεν σχετίζει το νέο «άδειασμα» με την αγορά Παραγώγων αλλά περισσότερο με τη διάθεση αρνητικής προεξόφλησης ορισμένων ξένων πελατών τους.

Απλά σε αυτή την καμπή των αγορών οι εν δυνάμει αγοραστές γίνονται ακόμη πιο επιφυλακτικοί και δικαιολογημένα περιμένουν για καλύτερες τιμές.

Βαραίνει όμως το κλίμα και στις ευρωαγορές καθώς οι αρχικά οριακές απώλειες για τον DAX φτάνουν πλέον το 1.2% με τον βασικό αυτό δείκτη να διορθώνει προς τις 6.014 μονάδες. Για τον εν λόγω δείκτη κρίσιμη θεωρείται η περιοχή στήριξης πέριξ των 5.950-5.980 μονάδων με την βραχυπρόθεσμη τάση να «βαραίνει» τα τελευταία 20-30 επικίνδυνα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v