Αιχμή η Εθνική, έκπληξη από Eurobank

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά με το ΧΑ προς τις 1.590 μονάδες. Εως 3,6% υψηλότερα στα 8,40 ευρώ η ΕΤΕ, ενώ η υπεραντίδραση της Eurobank στέκεται αφορμή για νέα σενάρια και εξελίξεις στον όμιλο, τον κλάδο.

Από τα επίπεδα, που διαμορφώθηκε η αγορά μετά τις 11:10 συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε συγχρονισμό μεταξύ τους αλλά και σε…ακολουθία με τις ευρωαγορές.

Σταδιακά ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε προς τις 1.575-1.585 μονάδες και έκτοτε παραμένει σε φορά 1,4-1,6% υψηλότερα.

Πανομοιότυπη διακύμανση και για τον FTSE 20, τον τραπεζικό από τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα «κρατά» τα 8,2 ευρώ.

Σχετικά ικανοποιητικές και οι συναλλαγές, έφταναν τα 62 εκατ. ευρώ (στις 13:48) από τα οποία 29,2 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 4,8 εκατ. στη μετοχή της Eurobank.

Προφανής η αναφορά μας στην Εθνική, που μετά το πρώτο ανιχνευτικό 15-20λεπτο σταδιακά κινήθηκε υψηλότερα φτάνοντας πριν από λίγο στα 8,40 ευρώ (με 3,6%).

Στην περίπτωση της Εθνικής μας έλεγαν, ό,τι η τακτική της… επίθεσης ως καλύτερης άμυνας αποδίδει καρπούς και μάλιστα οδηγεί ορισμένους «πωλητές» των παραγώγων σε αναπροσαρμογή των θέσεων τους.

Βέβαια ακόμη είναι αρκετά νωρίς, μόλις στην αρχή μίας πιεστικής διαδρομής που θα κρύβει και …παγίδες, ωστόσο η ομάδα της ΕΤΕ ξεκίνησε καλά και συνεχίζει καλύτερα την προσπάθεια της.

Αναφοράς όμως χρήζει και η Eurobank, που φαίνεται να διεκδικεί ρόλο στο… τραπεζικό προσκήνιο, με το εγχείρημα της επανόδου στις αγορές να λειτουργεί κατευναστικά στις αγορές.

Υπό προϋποθέσεις οι κινήσεις της Eurobank ενδέχεται να «κρύβουν» ενδιαφέρουσες εξελίξεις ακόμη και για θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του ομίλου.

Σχετικές πληροφορίες μας είχαν αναφερθεί στο σχόλιο του Σαββάτου.

Εν πάσει περιπτώσει η μετοχή ενισχύεται έως 5,8% υψηλότερα πλησιάζοντας το 5άρι, ενώ η Alpha Bank κερδίζει επίσης έδαφος προς τα 5,30 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση μας η επαναφορά στο… τραπέζι των συζητήσεων και πληροφοριών για ομίλους του κλάδου μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα υπεραξίες και να ωθήσει υψηλότερα την αγορά.

Ηδη ο FTSE 20 κυμαίνεται στις 775-780 μονάδες δηλαδή και πάλι εντός του «καναλιού» των 770-790 μονάδων. Εάν μάλιστα κρατήσει το «κλείσιμο» τότε οι παίκτες μπορεί να ανεβάσουν λίγο το ποντάρισμα.

Στις 6.532 μονάδες ο DAX παραμένει σε ανοδική φορά (έως 0,3%) συντηρώντας έτσι τις προσδοκίες και για τις υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής. Κλειδί, όπως έχει αναφερθεί θεωρείται η συνέχεια της κίνησης των βασικών αμερικανικών δεικτών καθώς το διάγραμμα του S&P 500 παραπέμπει μάλλον σε σχηματισμό κορύφωσης. Ούτως ή άλλως στα υπόψη μας είναι και η διακύμανση των DJIA και S&P 500 βεβαίως και του DAX.

Όμως προσώρας το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι εξελίσσεται αρμονικά αφήνοντας περιθώρια εγγραφής υπεραξιών πέραν των τραπεζικών και για άλλες μετοχές. Στα 12,78 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 5,79 του ΟΤΕ, στα 0,85 ευρώ του Marfin Investment Group. Στα 3,21 ευρώ ο Ελλάκτωρ, που φαίνεται να… χωνεύει τα νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών προτού επιχειρηθεί η υπέρβαση της αντίστασης.

Άξια αναφοράς είναι η υπεραντίδραση τραπεζικών μετοχών του Mid 40, σαν να επιχειρείται να προεξοφληθούν εξελίξεις που άμεσα είτε έμμεσα θα αφορούν και τους μεσαίους του κλάδου. Κατά 5,5% υψηλότερα η μετοχή της Γενικής Τράπεζας στα 2,87 ευρώ, στα 1,08 ευρώ της Proton Bank. Από κοντά Σιδενόρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛ, Alapis με αυξημένες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v