Σε… ετοιμότητα η Σοφοκλέους

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συγκυρία στις διεθνείς αλλά και την εγχώριο αγορά. Σε συγχρονισμό οι διεθνείς αγορές με το ΧΑ να προσπαθεί να βρει ανάλογο… βηματισμό. Κλειδί τα 6,60-7,20 ευρώ για την ΕΤΕ.

Φοβήθηκε τα υψηλά 2 ετών η Wall και μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί η επιβεβαίωση της τεχνικότητας των αγορών. Που, όπως εκτιμούν αναλυτές, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία ελεγχόμενη διολίσθηση απαραίτητη όμως για την επιβεβαίωση των στηρίξεων και εν συνεχεία την εξέλιξη του σεναρίου αντίδρασης.

Σε αυτή την συγκυρία των αγορών στο ΧΑ μικροί – μεγάλοι ανέπτυξαν έντονη δράση εχθές (όπως σημειώνει εύγλωττα ο Θανάσης Σταυροπουλος) δίνοντας την αφορμή για την ανάδειξη (από το… βαθύ παρασκήνιο και το… εξώτερο περιθώριο) σε αρκετές εισηγμένες που δικαιούνται καλύτερης τύχης και χρηματιστηριακά.

Σε αυτό το περιβάλλον οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλά και συνάμα ενδιαφέροντα μέτωπα. Από το ΔΝΤ, που ετοιμάζει δάνειο «ασπίδα» για την ελληνική οικονομία (όπως μας πληροφορεί η Αγγελική Παπαμιλτιάδου) μέχρι τις συνεχείς- πυκνές παροτρύνσεις (και του ΔΝΤ) για να φορολογηθούν οι πλούσιοι Έλληνες (σχετικό θέμα των Financial Times, που έχουν αντιληφθεί τόσο την… αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου όσο την ανελαστικότητα των συνήθων υπόπτων, που κατά κύριο λόγο εισφέρουν μέχρι τώρα).

Ενδιαφέροντα όλα αυτά, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με τη μία ή την άλλη πρακτική του ΔΝΤ, τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς αυτό που μετράει είναι η ανάγκη να διευρυνθεί ουσιαστικά η… δεξαμενή εσόδων.

Οι βασικοί δείκτες συμπληρώνουν ένα τριήμερο σερί, που φέρνει τον Γενικό προς τις 1.533 από τα τελευταία χαμηλά των 1.470 (κυρίως όμως από τις 1.416 της 1/12) τον FTSE 20 προς τις 731, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και έντονη δραστηριότητα από μη τραπεζικά χαρτιά του 20άρη και αρκετές μετοχές εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τεχνικής πλευράς μερίδα παικτών θεωρεί απαραίτητη μία διόρθωση, που θα επιβεβαίωνε τις τελευταίες στηρίξεις και θα ενίσχυε το σενάριο της ανοδικής συνέχειας.

Το ενδιαφέρον είναι, πως σε αυτή την φάση παρατηρείται συγχρονισμός πολλών ξένων αγορών, με αξιοσημείωτη τεχνικότητα βασικών δεικτών, με το ΧΑ να φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση.

Άλλωστε τα στοιχήματα που παίζονται είναι τεράστια- σχεδόν ιστορικά θα λέγαμε- και αφορούν είτε στον «εκβιασμό» της ΕΚΤ να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κάποιας μορφής ποσοτικής χαλάρωσης, είτε αφορούν στο εσωτερικό της χώρας και το «ελληνικό στοίχημα» στο οποίο ποντάρουν αρκετοί ξένοι και εγχώριοι παίκτες.

Για την προοπτική επιμήκυνσης και το ποντάρισμα κυβέρνησης (και ΧΑ) η θέση του euro2day ήταν εξ΄αρχής ξεκάθαρη και γνωστή. Προς την κατεύθυνση της αγοράς. Κάτι, που φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει αρκετούς φίλους και πολλούς παίκτες που κινούνται στα μεσαία και χαμηλότερα κλιμάκια της αγοράς.

Οι συνεχείς αναφορές τους (προς την στήλη και το euro2day) πολύτιμες και καθοριστικές όσον αφορά στην ενδυνάμωση της θέσης μας, της θέσης των μικρότερων παικτών.

Από αυτή την άποψη συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο μίας τεχνικής διολίσθησης- ζητάμε την επιβεβαίωση των στηρίξεων- προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη συνέχεια.

Για αυτό και τις δύο τελευταίες ημέρες επιχειρούμε, μέσω του Εκηβόλου, να «ανεβάζουμε» υλικό και στοιχεία που θεωρούμε χρήσιμα κυρίως για όσους είναι μέσα στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v