Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτος στόχος η υπέρβαση των 775 για FT 20

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των 775 για τον FΤ 20 θα άνοιγε τον δρόμο γι ατην επαναπροσέγγιση των 800-810. Συνεχίζονται οι εισροές από το ΄΄έξυπνο χρήμα΄΄ και σε μη τραπεζικά χαρτιά. Κινητικότητα στα μικρομεσαία.

Για γενικευμένη άνοδο με κρατική… περιβολή έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με την εξέλιξη της συνεδρίασης να δικαιώνει μέχρι κεραίας τους υπέρμαχους της τεχνικής ανάλυσης, καθώς η απρόσκοπτη υπέρβαση των 1.650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 765 για τον FT 20 "απελευθέρωσε" και βραχυπρόθεσμες δυνάμεις.

Μάλιστα η υπεραντίδραση δεικτών FT εισηγμένων χαμηλότερης αποτίμησης ενίσχυσε την εκτίμηση όσων πόνταραν στο ενδεχόμενο "μόχλευσης" στα μεσαίο-μικρά.

Επιτέλους το… ταμπλό προσφέρει – τις τελευταίες συνεδριάσεις επιλογές και ευκαιρίες πέραν των γνωστών του 20άρη. Ο ΓΔ στις 1.662, ο FT 20 στις 775,5 μονάδες με μόλις μία (Τιτάν) μετοχή της κατηγορίας να υποχωρεί.

Εκ των πραγμάτων η βραχυπρόθεσμη τάση αποσαφηνίστηκε (από εχθές και σχετικό διάγραμμα του φίλου Στέφανου Γεωργίου στον Εκηβόλο) εξέλιξη που ωθεί τον 20άρη κατ΄αρχήν στην ανάγκη επιβεβαίωσης των 775 μονάδων. Ξεκινώντας από αυτήν την προυπόθεση θα περιμένουμε στη συνέχεια την στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων καθώς υπό προυποθέσεις είναι εφικτή η επαναπροσέγγιση των τελευταίων υψηλών, δηλαδή των 800-810 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα θα αρχίσει να αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους κυνηγούν την προεξόφληση των εξελίξεων (σε ορίζοντα έως τις 25/3).

Εάν το χθεσινό… ξέσπασμα δεν ήταν μία "ανοδική παγίδα" για να μας παρασύρει σε βραχυ-τοποθετήσεις σε υψηλότερες τιμές τότε το ανοδικό σενάριο θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Μεσο-μακροπρόθεσμα υιοθετούμε (σχεδόν) απόλυτα την εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης eZMarket πως το "έξυπνο χρήμα" περισσότερο αγοράζει παρά πουλάει εκτίμηση που μας κρατά μέσα στο παιχνίδι για ορίζοντα 8-12 μηνών.

Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε στενότερα και πιο επίμονα την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Να παρακολουθούμε το ποντάρισμα ορισμένων βραχυπρόθεσμων στα καλούμενα "κρατικόχαρτα", στη "μόχλευση", που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες σε μετοχές μη τραπεζικών εταιρειών (θυγατρικών όμως τραπεζικών ομίλων) με την περίπτωση του Αστέρα να είναι ενδεικτική.

Ανάλογες περιπτώσεις πληθαίνουν στο ταμπλώ, κάτι που προσδίδει νεύρο στην αγορά και "λύνει τα χέρια" και αρκετών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και λόμπυς. Καλοδεχούμενη η επανεμφάνιση τους, η επαναδραστηριοποίηση τους με την αυξανόμενη συναλλακτικότητα σε μετοχές μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων να αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της τάσης.

Με την προυπόθεση, πως η χθεσινή αντίδραση ΔΕΝ ήταν "ανοδική παγίδα" (όπως λέει και ο φίλος Βασίλης Γεώργας), με την προυπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης κίνησης (και όμως φίλε nik/salonk η αγορά κινείται πρωτίστως τεχνικά αυτή την περίοδο…) μπορεί να έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση στόχος η επαναπροσέγγιση των 800-810 μονάδων και βλέπουμε… Συν τω χρόνω θα "ανέβουν" και διαγράμματα στον Εκηβόλο για καλύτερη παρακολούθηση του Γενικού Δείκτη και της μετοχής σηματωρού της Εθνικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v