ΧΑ: Σημείο αναφοράς οι 1.550 μονάδες

Η απώλεια των 1.600 μονάδων φέρνει το ΧΑ αντιμέτωπο με την δοκιμασία επιβεβαίωσης (ή όχι) των 1.550 μονάδων. Μετά τον παρ΄ολίγον «γάμο» ΕΤΕ- Alpha βγαίνουν τα… μαχαίρια. Κίνδυνος να χαθούν και τα 6,80 ευρώ για την ΕΤΕ.

Χάνουν ερείσματα οι αγοραστές, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος καθώς ο Γενικός Δείκτης συνέχιζε την διόρθωση του προς τις 1.599,9 μονάδες, ο FTSE 20 προς τις 749,1 με βαρίδι και πάλι τις τράπεζες.

Ειδικότερα τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που υποχωρώντας κατά 5,14% πιέστηκε στα 7,01 ευρώ δηλαδή στο ελάχιστο ημέρας.

Ούτως ή άλλως βεβαρημένη- από τεχνικής πλευράς- η μετοχή της Εθνικής (σ.σ δεν μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά τα κρίσιμα 8,1 ευρώ ούτε στην ανοδική συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής) ήταν θέμα χρόνου να «πληρώσει» μαζεμένα λαθεμένους χειρισμούς και πλήθος ανοιχτών-δανεισμών θέσεων.

Ο πωλητής στην τραπεζική επέμενε και εχθές πιέζοντας χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη την στιγμή που αναδύονταν μέρος από το παρασκήνιο της παρ' ολίγον συμφωνίας με την Alpha Bank.

Η θέση της στήλης γνωστή, δεδομένη και ξεκάθαρη όσον αφορά όχι μόνο τους δύο ομίλους ή την εύνοια-στήριξη του Δημοσίου (όλων ημών των φορολογούμενων), της ΤτΕ, της ΕΚΤ βεβαίως… λεπτομέρειες που θα πρέπει να καθιστούν λίγο πιο προσεκτικούς κάποιους μεγαλόσχημους όταν ομιλούν τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνία παρακολουθεί «τσιτωμένη».

Πλούσιο το παρασκήνιο και σημαντικά τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Γιώργου ΠαπανικολάουΕθνική-Alpha Bank βγήκαν τα «γάντια» … από το οποίο αναπαράγουμε συμμεριζόμενοι απόλυτα την εκτίμηση πως πρόκειται για "…μία μάχη που εκτός των άλλων δίνει την αίσθηση ότι η υπόθεση κάθε άλλο παρά έχει λήξει".

Εξ ΄αρχής γνωρίζαμε- όσοι κινούμεθα και βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ- πως το όλο ποντάρισμα είχε ορίζοντα προς τις 24-25 Μαρτίου και πως στην διάρκεια αυτής της διαδρομής ούτε το ΧΑ ούτε οι ευρωαγορές κυρίως ο DAX θα συνέχιζαν ανοδικά χωρίς διορθώσεις.

Στο πλαίσιο της επικράτησης απόλυτα φοβικών συνδρόμων στην ελληνική πλευρά, στην οικονομία-κοινωνία, οι γερμανοί έχουν όλα τα όπλα με το μέρος τους.

Για αυτό και είχαμε προεξοφλήσει (και επιμένουμε σε αυτή την εκτίμηση), πως η"βοήθεια" θα δοθεί (σε συνολικό πακέτο…) με τους όρους που θέλει ο ισχυρός δηλαδή την τροποποίηση του συντάγματος των χωρών μελών, την πλήρη προσαρμογή των εθνικών κυβερνήσεων (που θα διαθέτουν ακόμη πιο περιορισμένη εξουσία- κυριαρχία) στα κελεύσματα των Βρυξελλών και πιθανότατα στο εύθετο μέλλον του Βερολίνου.

Για τέτοιες καταστάσεις είμαστε προετοιμασμένοι και επιμένουμε στο ποντάρισμα σε 6-10 το πολύ 12 μετοχές επιχειρήσεων, ομίλων που θα αποτελέσουν το δέλεαρ των ξένων, των γερμανικών συμφερόντων.

Το πότε ίσως φαίνεται από την στάση των γερμανικών ΜΜΕ που εκτιμούν, πως "…η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αργεί, αφού δεν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον από γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα".

Στο .. ακόμη στεκόμαστε και σε αυτή την προσέγγιση επιμένουμε, πως δηλαδή οι τρέχουσες αποτιμήσεις αρχίζουν να γίνονται μεν ελκυστικές αλλά κατά την εκτίμηση των ξένων μπορεί να γίνουν ελκυστικότερες, ευτελέστερες.

Για ένα κομμάτι ψωμί…που θα έλεγαν και οι παλιότεροι.

Και από αυτή την άποψη παρακολουθούμε το "έξυπνο χρήμα" που συνεχίζει να τοποθετείται- περισσότερο σε φάσεις διόρθωσης και επικράτησης φοβικών συνδρόμων- σε συγκεκριμένες μετοχές εταιρειών.

Από τεχνικής πλευράς μένει να φανεί σε αυτή την φάση εάν οι 1.550 μονάδες μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς ή αν θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω υποχώρηση των βασικών δεικτών, μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v