Αντίδραση με τράπεζες και ΟΤΕ

Εντείνονται σταδιακά τα "πονταρίσματα" στην αγορά, που ανακτά τις 1.500 μονάδες με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο του ΟΤΕ (+3,6%). Κέρδη 5% για το ΤΤ, άνοδος 1,1% για την ΕΤΕ στα 6,1 ευρώ.

Εντείνονται σταδιακά τα "πονταρίσματα" στην αγορά, που ανακτά τις 1.500 μονάδες με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο του ΟΤΕ (+3,6%). Κέρδη 5% για το ΤΤ, άνοδος 1,1% για την ΕΤΕ στα 6,1 ευρώ.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Σε ήπιους τόνους συνεχίζεται η αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών με τον Γ.Δ. να παραμένει οριακά έστω πάνω από τις 1.500 μονάδες και με τον τζίρο να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Για συνεδρίαση τακτικής κάνουν λόγο βραχυπρόθεσμοι παίχτες και επενδυτές της αγοράς παραγώγων, καθώς η διακύμανση ειδικά του FTSE-20 γίνεται με γνώμονα τις ανοιχτές θέσεις στον συγκεκριμένο δείκτη.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο ο FTSE-20 ενισχύονταν 0,98% κοντά στις 689 μονάδες, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το τοπικό υψηλό ημέρας των 693,96 μονάδων.

Παίχτες της αγοράς παραγώγων σημείωναν πως στις 693 – 695 μονάδες (του 20άρη) καλύπτονται «θέσεις πώλησης» που έχουν ανοιχτεί από υψηλότερα και πέριξ της ζώνης των 720-730 μονάδων.

Πρακτικά εάν ο 20άρης αντιδρούσε σήμερα πάνω από τις 693, 695 μονάδες, ένα πολύ μεγάλο μέρος short θέσεων σε ΣME του FTSE-20 θα κλείσει, προσφέροντας υψηλές υπεραξίες και από αυτήν την τελευταία διόρθωση.

Στο ενδεχόμενο μάλιστα που ο FTSE-20 διαμορφώνονταν πάνω από τις 695 μονάδες, τότε θα μπορούσε να αντιδράσει στις 720-730 στο πλαίσιο μίας καθαρά τεχνικής και μόνο κίνησης.

Σημειωτέον πως με την ίδια μέτρηση ενδεχόμενη υποχώρηση του FTSE-20 κάτω από τις 670 μονάδες θα άνοιγε άμεσα τον δρόμο για διόρθωση στις 650 και πιθανότατα σε δοκιμασία των πολυετών χαμηλών στις 623,9 μονάδες.

Γι’ αυτό, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες θεωρούν εξαιρετικά… λεπτές αυτές τις συνεδριάσεις καθώς – όπως εκτιμούν – θα φανεί εάν η αγορά θα κινηθεί πράγματι προς νέα χαμηλά ή εάν με σημείο αναφοράς την ευρύτερη περιοχή, θα αρχίσει σταδιακά να κερδίζει πόντους.

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και η Εθνική, όπως βέβαια και άλλες μετοχές του κλάδου, αν και με συναλλαγές 37,5 εκατ. ευρώ, πριν από λίγο, δύσκολα μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα, για τη στάση που τηρεί το «έξυπνο χρήμα».

Ωστόσο, σε απόλυτο αριθμό σήμερα πραγματοποιούνται περισσότερα τεμάχια στην Πειραιώς (1,5 εκατ. μετοχές) έναντι 1,3 εκατ. μετοχών της Εθνικής.

Η ΕΤΕ νωρίτερα αντέδρασε έως τα 6,17 ευρώ, η Eurobank έως τα 4,29, η Alpha Bank έως τα 4,57 ευρώ.

Οι περισσότερες μετοχές της κατηγορίας κινούνται ανοδικά με το ΤΤ έως 4,2% υψηλότερα, ο Τιτάν έως 1,7%, η MIG έως 2,8%, η ΑΤΕ έως 1,9%.

Μέτριος ο τζίρος και χαμηλό το ενδιαφέρον σε μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση από όπου ξεχωρίζουν μεμονωμένα εξαιρέσεις.

Περισσότερο λόγο των συγκριτικά αυξημένων συναλλαγών ξεχωρίζει το 4,6% του Σαράντη στα 3,40 ευρώ, αλλά και η υπεραντίδραση των Ελληνικών Καλωδίων, ΑΧΟΝ Συμμετοχών, Lavipharm, Νηρέα, Παρνασσός, Pasal, Centric και ελάχιστων ακόμη εισηγμένων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v