ΧΑ: "Κλειδί" οι 655 μονάδες για τον 20άρη

Η επαναπροσέγγιση των πρώτων αντιστάσεων, κυρίως των 655 μονάδων για τον FTSE-20, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη. Πωλητές στα τοπικά υψηλά της Εθνικής, πιέσεις σε ΟΤΕ, 3E. Κέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ.

Ισχνή, περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα, η αρχή της συνεδρίασης, που βρήκε τον μεν Γ.Δ. να αντιδρά στις 1.450 και τον FTSE-20 στις 658 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς, η αντίδραση και μόνο, η επαναπροσέγγιση δηλαδή των πρώτων τιμών που θεωρούνται απαραίτητες είναι ενθαρρυντική ένδειξη.

Ωστόσο, στις τοπικές… κορυφούλες βγήκαν πωλητές κυρίως σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ενώ επανήλθε χαμηλότερα και η Πειραιώς.

Ο Γ.Δ. μέσα σε μόλις 5 λεπτά υποχώρησε στις 1.440, ο δε FTSE-20 χαμηλότερα των 650 με τη διόρθωση της 3E να βαραίνει στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η κάθετη υποχώρηση των βασικών δεικτών έως τις 11:07 έφερε και άλλους πωλητές, κυρίως βραχυπρόθεσμους, οδηγώντας τους δείκτες σε άμεση επιβεβαίωση των ενδο-συνεδριακών στηρίξεών τους.

Ούτως ή άλλως, από τεχνικής πλευράς, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα για Γ.Δ. και 20άρη.

Αναμφίβολα η συνεδρίαση δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο, η αρχική αντίδραση στις αντιστάσεις αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάκαμψης, υπό προϋποθέσεις.

Πρακτικά δεν θα πρέπει η Εθνική να υποχωρήσει χαμηλότερα των 5,25 ευρώ, η Eurobank των 3,80, η Alpha Bank των 395 ευρώ.

Η αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών έγινε εντονότερη στο 10λεπτο μέχρι τις 11:15, όπου πραγματοποιήθηκαν και συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ αλλά και του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στην Πειραιώς.

Ο ΟΠΑΠ που ενισχύεται κατά 1,2% μπορεί να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στη διόρθωση κατά 1,1% της 3E στα 18,47 ευρώ.

Θα πρέπει ωστόσο, να απορροφηθεί η προσφορά που βγαίνει σε Εθνική, σε Alpha Bank (προς τα 3,95 ευρώ), και να αντιδράσει πάνω από τα 8 ευρώ ο ΟΤΕ.

Θεωρώντας εξαρχής δεδομένο πως η σημερινή συνεδρίαση θα απαιτούσε περισσότερη προσοχή και παρακολούθηση των τεχνικών χαρακτηριστικών της, περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Βεβαίως, αρκετά θα εξαρτηθούν και από το περιεχόμενο του φοροπακέτου.

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα βοηθά την Αθήνα καθώς στη Φραγκφούρτη ο DAX περνά με χαρακτηριστική άνεση τις 7.500 μονάδες, σε μία ομολογουμένως εντυπωσιακή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ιστορικά υψηλών για τον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζει η χαμηλού κόστους συντήρηση της Μέτκα, κοντά σε επίπεδα αποτίμησης μισού δισ. ευρώ, η λιγοστοί αλλά σταθεροί αγοραστές στα 5,28 ευρώ της ΕΥΔΑΠ, η προσπάθεια αντίδραση για το Υγεία, την FFGroup, της Τέρνα Ενεργειακής και δευτερευόντως των Forthnet, J&P ΑΒΑΞ.

Aν στη συνέχεια οι βασικοί δείκτες, μετοχές κρατήσουν τις απαραίτητες βραχυ-στηρίξεις, τότε θα έχει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο επαναφοράς του Γ.Δ. προς τις 1.448 και του 20άρη προς τις 657 μονάδες. Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v