ΧΑ:Άμεσος συγχρονισμός με τις πολιτικές εξελίξεις

Σε διαδικασία προεξόφλησης των όσων διαδραματίζονται ραγδαία, θεαματικά και… ιστορικά στον τόπο βρίσκεται το ΧΑ. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των χθεσινών στηρίξεων, στα «κλειδιά» της τάσης προστίθεται και ο ΟΤΕ.

Η αντίδραση «προσέκρουσε» στο πολιτικό ρίσκο, σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με βασικούς δείκτες, μετοχές να «αδειάζονται» από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Γνωρίζαμε πολύ καλά πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, θεαματικές και συνάμα ιστορικές και για ακριβώς αυτούς τους λόγους αποτυπώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο χρηματιστηριακό… ταμπλό.

Σε αυτή τη φάση, ακόμη και για εμάς τους βραχυπρόθεσμους, δεν μετρούν τόσο τα επίπεδα τιμών για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20 και μετοχές σηματωρούς, αλλά η προσπάθειά μας να ανιχνεύσουμε τα επερχόμενα.

Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις με την τρόικα και αυτό είναι μια ικανή παράμετρος που θα αποτυπωθεί άμεσα.

Διεύρυνση αποκρατικοποιήσεων ζητά ο Jean-Claude Juncker, τη στιγμή που ακόμη και οι θεωρούμενες εύκολες ιδιωτικοποιήσεις ξεκινούν με προβλήματα.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του ΟΠΑΠ, για τον οποίο ο Γιώργος Παπανικολάου κάνει λόγο για «διαγωνισμό στο… σκοτάδι».

Εμείς θα προσθέταμε πως προβλήματα υπάρχουν και με το ΤΤ, αρκεί κάποιος να ανατρέξει στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ταμιευτηρίου, να συγκρίνει τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελούν τα 5,3 δισ. ευρώ (ελληνικά ομόλογα) σε σχέση με τα διαθέσιμα, τα ίδια κεφάλαια του οργανισμού.

Γι’ αυτό κατά την εκτίμησή μας μετά το «άνοιγμα» της σχετικής προσπάθειας με το ΤΤ, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες στον ΟΤΕ. Άλλωστε, για το τέλος του μήνα έχει προγραμματιστεί, εδώ και καιρό, επίσκεψη κλιμακίου της Deutsche Telekom στην Αθήνα.

Όλη αυτή η ρευστότητα, η αβεβαιότητα, η επιφυλακτικότητα, αποτυπώθηκαν στις ακραίες διακυμάνσεις και την υψηλή μεταβλητότητα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σήμερα πιθανότατα θα επικρατήσουν πιο εξισορροπητικές τάσεις, αλλά όπως σημειώναμε από εχθές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καταλύτης παραμένουν οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v