Προεξοφλούν συμφωνία και είδηση από τις τράπεζες

Το ΧΑ προεξοφλεί συμφωνία Αθηνών – Τρόικας και αντιδρά ανοδικά. Μοχλός οι τράπεζες, αιχμή τους η ΕΤΕ, με την αγορά να περιμένει κίνηση, ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συντηρείται η νέα βραχυπρόθεσμη αντίδραση με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.300, τον FTSE-20 υψηλότερα των 590 μονάδων και την Εθνική σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ.

Με μέτριες συναλλαγές και κόντρα στην ομοβροντία υποβαθμίσεων.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτήν την κόντρα κίνηση Εθνικής, τραπεζών και ΧΑ στην προσπάθεια προεξόφλησης μίας λύσης στο ελληνικό αδιέξοδο.

Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και κάνουν λόγο για εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με επίκεντρο την Εθνική, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από καμία πηγή, ωστόσο, διάχυτη είναι η αίσθηση σε ορισμένους χρηματιστηριακούς κύκλους πως επίκειται κίνηση που θα βοηθούσε την αγορά.

Αυτό, εξηγεί εν μέρει την ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών, τη στιγμή που η Deutsche Bank χαμηλώνει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ο κινεζικός οίκος Dagong υποβαθμίζει την Ελλάδα σε CCC.

Ωστόσο, έχουμε να παρατηρήσουμε κυρίως από τεχνικής πλευράς, πως ο 20άρης αντέδρασε έως τις 594,2 μονάδες, δεν υπερέβη δηλαδή ενδοσυνεδριακά τις 600 που ήταν εξαρχής ζητούμενο.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και για τη μετοχή της Εθνικής που αντέδρασε έως τα 5,15, αλλά δεν υπερέβη τα 5,20 ευρώ.

Αναμφίβολα, είναι ενθαρρυντική ένδειξη η κίνηση της Εθνικής σταθερά πάνω από τα 4,80 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών πριν από λίγο κυμαίνονταν στα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία 13,5 στη μετοχή της Εθνικής, 3,8 στον ΟΠΑΠ, 5,6 εκατ. στην 3E, 3,1 στην Alpha Bank και περίπου 1,9 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.

Για τον ΟΤΕ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ύψος του τιμήματος (390 εκατ. ευρώ) που θα καταβάλει η Deutsche Telekom για το 10% του Οργανισμού, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Μάρως Τσαντήλα.

Επίσης, από τεχνικής πλευράς, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την επιβεβαίωση των ενδοσυνεδριακών στηρίξεων (όπως είχε αναφερθεί στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας), κάτι που δεν αποκλείεται να ισχυροποιήσει στη συνέχεια την αντίδραση στο ΧΑ.

Εάν δούμε έστω και ενδοσυνεδριακά τον 20άρη πάνω από τις 600 μονάδες και την Εθνική να πατά τα 5,20 ευρώ, θα έχουμε μία ισχυρότερη ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μέχρι τότε, μένουμε στην υπεραπόδοση της Βιοχάλκο, της ΜΡΒ, της Alpha Bank, της Κύπρου, της MIG, αλλά και των υπόλοιπων χαρτιών του 20άρη.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η αντίδραση της Intralot, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Υγεία, της Τέρνα Ενεργειακής, του ομίλου FF Group.

Περίπου την ίδια ώρα, ο DAX κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα των 7.100 μονάδων, ενώ το ευρώ διαμορφώνεται στα 1,45 δολ.

Περίπου στις 14:20 το spread του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε λίγο προς τις 1.339,2 μονάδες βάσης, ενώ στις ξένες αγορές το brent κυμαίνονταν στα 115,4 δολ. ο δε χρυσός στα 1.531 δολ. ανά ουγγιά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v