Nέα ψυχρολουσία για το Χρηματιστήριο

Μόλις μια συνεδρίαση κράτησαν τα θετικά πρόσημα. Το ΧΑ επέστρεψε στο γνώριμο κόκκινο φόντο, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές και καταγράφοντας νέα χαμηλά. Ισχυρές απώλειες για MIG, TT.

Νέα ψυχρολουσία (μετά το πολυήμερο σκωτσέζικο… ντους) επεφύλαξε η συνεδρίαση στα χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να "γυρίζουν" σχεδόν κάθετα μετά τις 15.30-15.40.

Στις 982 μονάδες τελικά ο Γενικός Δείκτης με πτώση 1,8% και στις 427 μονάδες ο Ftse20, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Αφορμή αυτή τη φορά η επιβάρυνση της γαλλικής αγοράς ομολόγων και η σχεδόν παράλληλη διόρθωση του CAC 40 στο Παρίσι, που έδωσαν τροφή σε φήμες και αναφορές για πιθανή υποβάθμιση των γαλλικών τίτλων.

Με εξαιρετικά νωπή την βαθιά διόρθωση των αγορών, απόρροια της διεθνούς κρίσης, το ένα μετά το άλλο τα ευρωπαικά χρηματιστήρια παρασύρθηκαν χαμηλότερα, τη στιγμή που ο χρυσός συνεχίζει να "λάμπει", κερδίζοντας 32 δολάρια στα 1.772 δολάρια την ουγγιά. 

Ο DAX έχασε (λίγο μετά τις 15.45) και πάλι τις 6.000 μονάδες. Πιέσεις εκδηλώθηκαν στον  Ftse100 και στους δείκτες των χρηματιστηρίων της "περιφέρειας", ενώ το ΧΑ, σχεδόν με τη μία, γύρισε προς τις 980 μονάδες χάνοντας τις 1.000 λίγο πριν τις 15.45΄ χωρίς σημαντική αντίσταση.

Κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις έσπευσαν να κατοχυρωθούν με μία …πληκτρολόγηση, καθώς τα νέα έκαναν το γύρο της αγοράς και οι απώλειες του CAC 40 διευρύνονταν. Όταν λίγο μετά τις 16.25 ο γαλλικός δείκτης διόρθωνε πλέον κατά 2,1% (στις 3,100 μονάδες) ο ΓΔ υποχωρούσε στις 980, ο Ftse20 στις 425 μονάδες με πωλήσεις στην πλειονότητα των τραπεζικών και μη μετοχών των δεικτών FT.

Είναι άξιον αναφοράς, πως περίπου την ίδια ώρα με μεγαλύτερες απώλειες διόρθωνε το γερμανικό χρηματιστήριο (προς τις 5.820 μονάδες) δείγμα του βαθμού αλληλεξάρτησης και αλληλοεπηρεασμού όχι μόνο των χρηματιστηρίων των ισχυρών ευρωπαικών χωρών.

Το άμεσο "γύρισμα" των αγορών επιβεβαιώνει το πόσο ευπαθείς και ευάλωτες είναι και θα παραμείνουν για καιρό ακόμη οι αγορές. Με τους δείκτες κοινωνικής αντοχής σε επικίνδυνα σημεία και την τάση να επιβαρύνεται, μετά μάλιστα τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Αγγλία.

Η ημέρα μπορεί να ξεκίνησε με ενθαρρυντικές ενδείξεις, καθώς η ανοδική αντίδραση της Wall των ασιατικών αγορών ώθησε υψηλότερα και τις ευρω-αγορές. Με τις μετοχές και το ευρώ να παίρνουν… ανάσες και (κυρίως) τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να παίρνουν από την αρχή θέσεις αγοραστή.

Εως τις 1.025,9 μονάδες αντέδρασε ο ΓΔ, έως τις 448,4 ο Ftse20 με το σύνολο των μετοχών να κινούνται ανάλογα. Αναφερόμαστε σε ημερήσια υψηλά, που από εδώ και πέρα θα παραμείνουν οι πρώτες αντιστάσεις, με τη μετοχή της ΕΤΕ έως τα 4,28 ευρώ, της Alpha Bank έως τα 2,79 , της Eurobank έως τα 2,45 ευρώ.

Στον ίδιο ρυθμό μετοχές των Βιοχάλκο, Μυτιληναίου,. Ελλάκτωρ, Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και των υπόλοιπων του δείκτη. Ανάλογη κίνηση για πολλά χαρτιά του FtMid και Small Cap.

Καλοδεχούμενη χαρακτηρίζαμε την αντίδραση, ωστόσο η αδυναμία της ΕΤΕ να υπερβεί την περιοχή των 4,30-4,35 ευρώ σε συνδυασμό με το μέτριο τζίρο μας κρατούσε συγκρατημένα επιφυλακτικούς. Όχι βέβαια, πως φανταζόμασταν αυτό, που θα επακολουθούσε στη συνέχεια και πως μία μέρα μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις παραγόντων της Fitch για την αγορά γαλλικών ομολόγων θα προέκυπτε θέμα με τα CDS των τίτλων.

Περισσότερο μας τραβούσε την προσοχή η κατάσταση στην Αγγλία τα όσα "άναψαν" από ένα εντελώς τυχαίο περιστατικό που λειτούργησε σαν σπίθα σε ένα εύφλεκτο κοινωνικά περιβάλλον στην Ευρώπη παρά τα γαλλικά ασφάλιστρα που νωρίς το πρωί δεν παρέπεμπαν σε ό τι εξελίχθηκε σταδιακά μετά τις 15.00.

Όλα αυτά όμως δείχνουν πόσο ευπαθείς είναι πλέον οι ευρωπαικές αγορές, πόσο ευάλωτο το ευρώ και πόσο κοντά στο επόμενο ντόμινο οι ευρωπαικές οικονομίες. Ακόμη και οι ψύχραιμοι και άτεγκτοι γερμανοί αισθάνθηκαν τους κλυδωνισμούς της γαλλικής αγοράς με το χρηματιστήριο να συνειδητοποιεί πως ο βαθμός συσχέτισης του Βερολίνου με το Παρίσι μόνο αμελητέος δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Όμως εκτός των όσων διαδραματίσθηκαν στις ευρωπαικές αγορές τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες στο εγχώριο μέτωπο παραμένουν. Κατ΄αρχήν το μείζον θέμα της μετακύλησης των ελληνικών ομολόγων εάν όλα πάνε κατ΄ευχήν θα ολοκληρώνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώναμε και στα ενδοσυνεδριακά σχόλια μας πρόκειται για σημαντικό (χρηματιστηριακά) χρόνο. Περίοδος κατά την οποία η διακύμανση των μετοχών του κλάδου θα επηρεάζεται ανάλογα από αρνητικές ή θετικές ειδήσεις.

Υπό αυτές τις προυποθέσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθεί εάν λ.χ οι 412 μονάδες για τον Ftse20 είναι το ελάχιστοτατο σημείο του πυθμένα. Εάν πρακτικά τα χαμηλά της Εθνικής στα 3,91 ευρώ είναι το ελάχιστο σημείο. Ωστόσο οι εντολές αγοράς που βγήκαν στην χθεσινή συνεδρίαση δείχνουν, πως κάποιοι τοποθετούνται (και όχι όλοι κατ΄ανάγκη βραχυπρόθεσμα) με επενδυτικό ορίζοντα σε μία ομάδα μετοχών.

Σημ. Και να σκεφτούμε πως για τρεις μήνες έχουν "παγώσει" οι ανοιχτές πωλήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v