ΧΑ: Στον ρυθμό ακόμη ενός... εκβιασμού

Στη μέγκενη ακόμη ενός εκβιασμού, οι αγορές και το ΧΑ. Με πτώση 3,5% άνοιξε το Χρηματιστήριο. Το ενδιαφέρον στην τηλεδιάσκεψη και στα όσα θα ανακοινωθούν, με κλειδί τις 840 μ. για ΓΔ και τις 355 μ. για FΤ20.

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση σύμφωνα με την Έλενα Λάσκαρη, στον… αέρα το δεύτερο πακέτο βοήθειας, με την οικονομία, την κοινωνία και τις αγορές σε νέο ασφυκτικό κλοιό πιέσεων.

Στις 864,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 365,8 ο Ftse20 έπειτα από το καλό κλείσιμο της Παρασκευής και την υπεραπόδοση αρκετών μετοχών-σηματωρών.

Ωστόσο, τα όσα διαδραματίστηκαν για ακόμη ένα σαββατοκύριακο, η δραματοποίηση των εξελίξεων φαίνεται να ξεδιπλώνουν άλλον έναν εκβιασμό των εμπλεκομένων. Της μεν τρόικας - δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, των δε κυβερνώντων προς την οικονομία, την κοινωνία.

Καθίσταται όμως προφανές πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί κατ' αυτόν τον τρόπο, με αυτήν την… άθλια, αναποτελεσματική τακτική(;) που έχει φέρει τα πράγματα στο μη… παρέκει.

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις από το γερμανικό μέτωπο δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Νέα ήττα της κ. Ά. Μέρκελ, συντριβή και έξοδος από την τοπική Βουλή του Βερολίνου για τον βιετναμέζικης καταγωγής 37άρη κ. Φ. Ρέσλερ, με την κοινή γνώμη της Γερμανίας να σκληραίνει περισσότερο. Ενδεικτικό το νέο… διαφημιστικό τρικάκι του περιβόητου πλέον Focus (δες σχετικό θέμα με τη… βυθισμένη Ακρόπολη).

Σε αυτό το περιβάλλον είναι φανερό πως οι δανειστές - τρόικα θα ζητούσαν ό,τι τους ενδιαφέρει και μάλιστα αμέσως, αρχής γενομένης από τα νέα μέτρα και τους σχετικούς διαγωνισμούς - αποκρατικοποιήσεις που εσπευσμένα θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσο για τις τιμές και τις χρηματιστηριακές αξίες, ας… προσέχαμε.

Στις τράπεζες, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικό θέμα που αναδεικνύει η Αναστασία Παπαϊωάννου για "μπλόκο" της ΤτΕ στην απορρόφηση εντόκων.

Στα 3,19 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (ζητούμενη εξαρχής ήταν η υπέρβαση των 3,30 - 3,35 ευρώ), στο 1,70 η Alpha Bank, στο 1,19 η Eurobank, στο 0,61 η Πειραιώς, υψηλότερα Marfin Popular, Τ.Τ., Κύπρου.

Όμως, κατά την εκτίμησή μας, η κίνηση της 16ης/9 έγινε στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (στα 6,15 ευρώ με 410.265 τεμάχια), ενώ τις προηγούμενες ημέρες ανάλογο ενδιαφέρον είχαν πρωτίστως η ΔΕΗ και δευτερευόντως ο ΟΠΑΠ. Με αφορμή την υπεραντίδραση της μετοχής των ΕΛΠΕ, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί άμεσα εξελίξεις που σχετίζονται με την εισηγμένη αλλά και με το δίδυμο ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ και τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας.

Στα 3,70 ευρώ ο Μυτιληναίος, στο 1,60 η Ελλάκτωρ, στα 3,49 η Βιοχάλκο.

Ωστόσο, με την τροπή που έλαβαν εκ νέου τα πράγματα, την άμεση υποχώρηση του ευρώ από το 1,38$ στο 1,3680 (μικρή επαναφορά από νωρίτερα στις αγορές), το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών εστιάζεται αφενός στη (νέα) τηλεδιάσκεψη, στα όποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Αφετέρου στην επιβεβαίωση (ή όχι) των άμεσων στηρίξεων και συγκεκριμένα των 840 - 845 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 355 για τον Ftse20 και ενδεικτικά των 3,05 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v