Στοίχημα ομαλότητας "παίζουν" οι αγορές

Ράλι 3% στο ΧΑ ακολουθούν και οι ευρωαγορές καθώς προεξοφλείται διέξοδος στο ελληνικό αδιέξοδο. Πάνω από τις 300 μονάδες ο FT-20, εκτίναξη 8,5% για τον τραπεζικό δείκτη. "Μαζεύονται" τα spreads μετά την ΕΚΤ.

Το Χ.Α. προεξοφλεί τις εξελίξεις.

Έως 5,2% ενισχυόταν πριν από λίγο, στις 14:35, ο FTSE-20, που περνούσε και πάλι τις 300 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Εθνική.

Η διαφαινόμενη διέξοδος από το πολιτικό… αδιέξοδο των τελευταίων ημερών λειτουργεί κατευναστικά, αποτυπώνεται ανοδικά στο ταμπλό του Χ.Α. και ωθεί υψηλότερα τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η τρίτη φάση της σημερινής αντίδρασης πυροδοτήθηκε μετά τις 14:00 - 14:05, όταν δηλαδή έγινε γνωστή η θέση της Ν.Δ. και του κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με τη δανειακή σύμβαση.

Η εμφανής αλλαγή στάσης της Ν.Δ. και οι ραγδαίες εξελίξεις που ανοίγουν τον δρόμο για ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρέσουν στην αγορά.

Και δη στις τράπεζες, που όπως σημειώνουμε εμφανώς στα τελευταία σχόλιά μας αποτελούν το κλειδί των εξελίξεων.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η απομάκρυνση του ενδεχομένου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών (όπως… απειλούσε ο κ. Παπανδρέου) δικαιολογεί την υπεραντίδραση που εξελίσσεται από χθες στο ταμπλό.

Πόσο μάλλον που η άλλη πλευρά (Ν.Δ. - Ευάγγ. Βενιζέλος) τάσσεται υπέρ της προοπτικής κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων, αλλά μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών.

Αυτό καθίσταται σαφές, ενισχύεται δε από τις εισηγήσεις για μεταβατική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Η υπεραντίδραση κατά 17,3% της Εθνικής, κατά 18,5% της Eurobank, κατά 17,3% της Alpha Bank, αλλά και το 16,8% της Πειραιώς και το 21,9% του Τ.Τ. ενισχύουν ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών.

Η θεαματική αντίδραση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες (το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά) έχει ανάλογο αντίκτυπο στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι και βεβαίως στο ευρώ.

Ο DAX ενισχύεται κατά 2,3% προς τις 6.000 μονάδες, ακριβώς επειδή το Βερολίνο προεξοφλεί μία ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα εγκρίνει και τη σύμβαση της 26ης/10 και τις υπόλοιπες απαιτήσεις των Γερμανών.

Υψηλότερα κατά 2,3% αντιδρά και ο CAC στο Παρίσι, ενώ το ευρώ περνά και πάλι πάνω από το 1,38 δολ.

Το ενδεχόμενο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος με τρόπο που θα βολεύει και τις τράπεζες (ελληνικές και ευρωπαϊκές) αποτυπώνεται κατ' αρχάς στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μένει να φανεί πόσο μπορεί να επηρεάσει, άμεσα, τις αγορές ομολόγων, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για νέο ρεκόρ για τα ιταλικά και τα γαλλικά 10ετή ομόλογα, ωστόσο καλά ενημερωμένη πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των πιέσεων, εάν η διαφαινόμενη λύση στο ελληνικό πρόβλημα προσλάβει ακόμα πιο ξεκάθαρη μορφή και χαρακτήρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v