ΧΑ: Σε εξέλιξη βραχυπρόθεσμο ράλι προεξόφλησης

Με έξι στις έξι συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις επιχειρείται στο ΧΑ η προεξόφληση των διεργασιών για το PSI+. Αιχμή οι τράπεζες, οδηγός η ΕΤΕ που «πάτησε» το €1,70. Κλειδί το ενδεχόμενο υπέρβασης των 270 μ. για τον FT 20.

Το σερί προεξόφλησης συνεχίστηκε χθες για έκτη συνεδρίαση, με τον FTSE 20 στις 260,84 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική και συμπαραστάτες την υπεραπόδοση των Alpha-Eurobank.

Προφανώς και πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης των διεργασιών και του τελικού αποτελέσματος για το PSI+, σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, καθώς η Goldman Sachs ωθεί σε νέο υψηλό έξι μηνών τον S&P 500. Οριακά χαμηλότερα των 1.300 μονάδων ο αντιπροσωπευτικότατος αυτός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αλλά και στις 6.355 μονάδες ο DAX και στις 3.265 μονάδες o CAC.

Όμως, το κυριότερο μέρος του πονταρίσματος αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Το Χ.Α., ως καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός, επιχειρείται να αποτυπώσει την πληροφόρηση, τα διάφορα σενάρια και τις κινήσεις των ισχυρών παικτών. Και οι insiders από τα χαμηλά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στέλνουν καθημερινά σαφές μήνυμα, που μετά το χθεσινό κλείσιμο παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον και από τεχνική πλευρά.

Εκ των ων ουκ άνευ τεχνική προϋπόθεση είχε θεωρηθεί ένα κλείσιμο για τη μετοχή της Εθνικής πάνω από το 1,70 ευρώ. Αυτό επιτεύχθηκε χθες στο 1,71 ευρώ, με υψηλό ημέρας το 1,74 ευρώ και συναλλαγές 7,066 εκατ. μετοχών.

Η υπεραπόδοση των Alpha-Eurobank στο 0,554 και στο 0,384 ευρώ έρχεται να ενισχύσει όσα ακούγονται για τη διαδικασία συγχώνευσης των δύο ομίλων.

Ισχυρότερη, ωστόσο, τεχνική προϋπόθεση θεωρείται (κυρίως από την ομάδα της eZMarket) η ανοδική διάσπαση των 270 μονάδων για τον FTSE 20. Ο δείκτης έγραψε χθες υψηλό ημέρας στις 263,41 μονάδες κι έκλεισε στις 260,84 μονάδες, κρατώντας ζωντανές τις προσδοκίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση, η σε εξέλιξη βραχυπρόθεσμη φορά αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Εάν συμβεί αυτό, θα επιμείνουμε στις επόμενες αναφορές μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v