Ρευστοποιήσεις κερδών στο Χρηματιστήριο

Ακραία διόρθωση χωρίς εμφανή λόγο οδηγεί τον FTSE 20 σε πτώση προς τις 330-335 μονάδες. Συγκριτικά πιο ευπαθής η Κύπρου στον τραπεζικό κλάδο, ανθεκτικότερες ΕΤΕ, Eurobank, ΤΤ και Alpha. Στα 150 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Σε άγαρμπη και περισσότερο αντανακλαστική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων οδηγείται η αγορά μετά το μεσημέρι. Με αιφνίδια αλλαγή κλίματος και τάσης, με τον FTSE 20 να διορθώνει νωρίτερα προς τις 330 μονάδες, και ενώ οι απώλειες σε τραπεζικές μετοχές φτάνουν έως και το 8,68% στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά την πώληση μεγάλου πακέτου τραπεζικών μετοχών, λίγο μετά τις 14:10, και η ακραία διακύμανση της Τράπεζας Κύπρου επηρέασε αρνητικά κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Από τις 14:10 μέχρι και πριν από λίγο η Κύπρου είχε τη χειρότερη συμπεριφορά και αυτό για ορισμένους στεκόταν αφορμή για εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων. Ενδεικτικό και το εύρος της διακύμανσης από το 0,824 έως το 0,705 ευρώ.

Η δεύτερη φάση διόρθωσης ξεκίνησε περίπου στις 15:30, πάλι μετά από νέες πωλήσεις κυρίως στην Κύπρου, που συν τω χρόνω επηρέασαν πτωτικά την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια την Alpha, τη Eurobank, τη Marfin Popular και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Περίπου στις 15:55 η Εθνική Τράπεζα αντιδρούσε οριακά προς τα 2,77 ευρώ, η Eurobank περισσότερο προς το 0,94 και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προς το 0,795 ευρώ.

Τα δύο γυρίσματα που, σημειωτέον, εκδηλώθηκαν σε ισάριθμες φάσεις μετά τις 14:10 είχαν μια ενδιάμεση αναλαμπή στο διάστημα 15:05-15:20. Το σύνολο των θέσεων που ρευστοποιήθηκαν προσέγγιζε μέχρι πριν από λίγο τα 25 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντας σημείωναν στο euro2day.gr πως ούτε στο Bloomberg ούτε στα κεντρικά τερματικών ΑΧΕΠΕΥ είχε εμφανιστεί ή είχε καταγραφεί κάποια αρνητική φήμη, πληροφορία ή είδηση που να δικαιολογεί την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες περίπου δύο ώρες.

Ωστόσο, η ουσία είναι πως κάποιος ισχυρός παίκτης προχώρησε σε σημαντική κατοχύρωση θέσης του και αυτό επηρέασε βραχυπρόθεσμα το κλίμα.

Σημειώνουμε πως μέχρι τώρα έχουν γίνει στις τράπεζες κυρίως τρία πακέτα. Ένα των 350.000 τεμ. στα 2,37 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, ένα των 200.000 στην Alpha Bank και άλλο ένα των 200.000 στη Eurobank.

Σημαντικές πωλήσεις έχουν γίνει και στην Τράπεζα Κύπρου όπου συνολικά πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 16 εκατ. τεμάχια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v