Περιορίζονται οι απώλειες στη Σοφοκλέους

Επιμένουν οι πωλητές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ με συνέπεια ο FTSE 20 να διορθώνει προς τις 280 μονάδες. Σε μόλις 17 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Επιχείρηση αντίδρασης στις τράπεζες με κέρδη για Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, MPB, Κύπρου.

Σε συμφωνία για ενίσχυση του τείχους προστασίας περίπου 800 δισ. ευρώ κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, όπως δήλωσε η Μαρία Φέκτερ. Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξήγησε ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης αφορά τη σύσταση του νέου μηχανισμού στήριξης (ESM) με νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ.

Με την ανακοίνωση αυτή η διαδικασία μετάλλαξης της Ε.Ε. σε μια νέας μορφής Ευρώπη περνά στην επόμενη και καθοριστικότερη φάση της. Από τούδε και στο εξής ο ESM είναι ακόμα ένας μοχλός διαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ των ισχυρών χωρών-μελών και των ανίσχυρων.

Αυτές οι εξελίξεις αποτυπώνονται διττά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο DAX και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ενισχύονται έως και 1,95%.

Όμως, στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζονται τα εγγενή προβλήματα, εκκρεμότητες και αναμφίβολα η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

Βασικοί δείκτες και μετοχές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα: ο FTSE 20 κατά 0,73% στις 282,67 μ. και κατά 0,74% ο Γενικός Δείκτης, στις 729,32 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις κι οι πιέσεις είναι σταθερές στις τράπεζες, πλην της Alpha Bank και της Marfin Popular. Με μάλλον μέτριες συναλλαγές, που όμως ως ποσοστό στο σύνολο του τζίρου παραμένουν αυξημένες.

Σταθερά χαμηλότερα των 2 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζα με συναλλαγές 1,3 εκατ. τεμαχίων. Η Eurobank σταθερά χαμηλότερα του 0,62 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στο 0,46 κι η Marfin Popular λίγο υψηλότερα στο 0,24 ευρώ.

Είναι άξιο αναφοράς πως λιγοστών εισηγμένων οι μετοχές επηρεάζονται από τη ροή των οικονομικών αποτελεσμάτων καθώς εξακολουθούν να παρασύρονται από το γενικότερα αρνητικό κλίμα.

Χαμηλότερες τιμές για Τιτάν, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Συνεχής η ροή οικονομικών μεγεθών ενώ στο ταμπλό υπερισχύει το κόκκινο χρώμα. Χαμηλότερες τιμές για Fourlis, Υγεία, Τέρνα Ενεργειακή, Χαλκόρ, Επίλεκτο, ΓΕΚ Τέρνα, Βωβός.

Αναμφίβολα μέσα στη γενικότερη ρευστότητα των ημερών οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέας οικονομικής ενίσχυσης, επιβαρύνουν περισσότερο το κλίμα. Εάν σε αυτές συνυπολογιστούν κι οι εκτιμήσεις του Π. Τόμσεν για νέες περικοπές (από τον Ιούνιο και μετά), τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πως μόνο σε μία περίπτωση θα μπορούσε να αναστραφεί βραχυπρόθεσμα το κλίμα στο Χ.Α., εάν δηλαδή προέκυπταν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης νεότερα θετικά για τις ελληνικές τράπεζες.

Ούτως ή άλλως, το euro2day παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εργασίες του Eurogroup και σε επόμενα θέματά του θα έχει εκτενέστερα και πιο εξειδικευμένα ρεπορτάζ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v