Στους ρυθμούς της τρόικας από σήμερα το ΧΑ

Μετά τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καλείται να αντιδράσει. Δύσκολα, όμως, αυτό θα λάβει πειστικό χαρακτήρα, αφού όλα τα θέμα εντός και εκτός των τειχών παραμένουν ανοιχτά.

Προσπάθεια αντίδρασης δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις χθεσινές πολύ μεγάλες απώλειες των αγορών, όμως είναι πολύ αδύναμη και δύσκολα πείθει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Ξεκινώντας από τα διεθνή χρηματιστήρια και την πέραν του Ατλαντικού πλευρά, οι αμερικανικοί δείκτες κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές τους απώλειες, που για τον Dow Jones έφτασαν μέχρι και τις 240 μονάδες, επιβεβαιώνοντας όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχίσει να τυγχάνει σχετικής «προστασίας», τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο όπου είναι οι αμερικανικές εκλογές.

Τελικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,79%, ο Nasdaq με πτώση 1,20%, ενώ απώλειες 0,89% σημείωσε ο δείκτης S&P 500.

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, παρά τα σχετικά ενθαρρυντικά στοιχεία από τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 49,5% (το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο) έναντι 48,2 τον προηγούμενο μήνα.

Παρά ταύτα, βρίσκεται χαμηλότερα από το 50, επίπεδο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, και αυτό κρατά επιφυλακτικούς τους αναλυτές, που συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου θα προχωρήσει και σε νέες κινήσεις καθώς ο υποδείκτης για την αγορά απασχόλησης επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο σε χαμηλό 40 μηνών.

Μεταφερόμενοι στη Γηραιά Ήπειρο, τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν διαθέσεις πολύ επιφυλακτικής αντίδρασης μετά τις χθεσινές περίπου συντριπτικές απώλειες. Από την άλλη, όμως, αξίζει ιδιαίτερη υποσημείωση ότι οι αποδόσεις στο ισπανικό 5ετές ομόλογο ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές του 10ετούς, ακουμπώντας σήμερα στο 7,5%.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς στην πρώτη θέση της ειδησεογραφίας βρίσκεται η χθεσινή κίνηση της Moody’s, που αναθεώρησε σε αρνητικό outlook τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διατηρώντας σταθερή τη Φινλανδία.

Ο οίκος δικαιολόγησε την εν λόγω κίνηση από την αυξημένη αβεβαιότητα για την αυξημένη κρίση στην ευρωζώνη και τη μεγάλη πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που θα έχει ευρύτερες συνέπειες και στα υπόλοιπα μέλη της ένωσης, και κυρίως στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμη κι αν αυτό αποφευχθεί, η βοήθεια που θα απαιτηθεί για την Ισπανία και την Ιταλία θα επιβαρύνει τις χώρες με την καλύτερη βαθμολόγηση, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η έκθεση της RBS, που εκτιμά ότι στους επόμενους 3-6 μήνες η Ισπανία θα υποβιβαστεί σε junk από τη Moody’s.

Ερχόμενοι στα δικά μας, το ελληνικό χρηματιστήριο με πολλά τραύματα, αφού ο Γενικός Δείκτης χθες κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 45 μηνών, δεν αποκλείεται σήμερα να επιχειρήσει ανοδική αντίδραση, όμως αυτή πολύ δύσκολα θα διατηρηθεί καθώς όλα τα καυτά θέματα εντός και εκτός των τειχών παραμένουν ανοιχτά.

Πολύ επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, θεωρούν ότι από σήμερα το Χ.Α. θα αρχίσει να κινείται στους ρυθμούς της τρόικας, η οποία για τις επόμενες περίπου 20 μέρες θα απασχολήσει την οικονομική και την επενδυτική κοινότητα.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, του οποίου η εικόνα επιβαρύνθηκε σημαντικότατα, αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι 575 και οι 625 μονάδες. Καθοδική διάσπαση του πρώτου άκρου θα ανεβάσει πολύ στροφές στην πτωτική τάση, ενώ αντίθετα επιστροφή με κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 625 μονάδων θα επαναφέρει τα συγκρατημένα αισιόδοξα σενάρια.

Επειδή αυτό το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε κίνηση που δεν θα έχει προϋποθέσεις για κλείσιμο υψηλότερο των 625 μονάδων μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να εκλαμβάνεται.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v