Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο κάθεται η μπίλια στη Σοφοκλέους

Συνεχίζεται η αποκόμιση κερδών στο XA μετά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ημερών. Κάτω από τις 750 μονάδες με αυξημένο όγκο συναλλαγών ο ΓΔ. Ισχυρές πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, κυπριακές. "Πράσινη" εξαίρεση η Eurobank.

Εκ προοιμίου ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη η σημερινή συνεδρίαση, δικαιώνει μέχρι τώρα τους επίμονους. Με έντονη μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες, μετοχές με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές (κάτι που καθιστά ευχερή την είσοδο - έξοδο ακόμη και των ενδοσυνεδριακών παικτών) και με εξαιρετικά χρήσιμη τη μέχρι τώρα τεχνική συμπεριφορά της αγοράς.

Το παιχνίδι απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον όταν σταδιακά μετά τις 11.30-11.40 οι αγοραστές επανήλθαν από τα χαμηλά της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να μαζευτούν αισθητά.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 746,9 μονάδων αντέδρασε έως τις 765, ενώ ανάλογη διακύμανση σημειώθηκε και για τους Ftse20, Τραπεζικό Δείκτη. Εξίσου ενδιαφέρουσα η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς λίγο μετά τις 13.50 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 69 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 16,6 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική και άλλα 7,3 στη Eurobank.

Λίγο μετά τις 16.00 όμως, οι πιέσεις επανήλθαν, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 750 μονάδες και τον FTSE 20 να κινείται στις 284 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής κινείται κάτω των 2 ευρώ, ενώ η τρίτη διεκδικήτρια, η Alpha Bank, κινείται στην περιοχή του 1,64 ευρώ. Η κερδισμένη των τελευταίων ημερών είναι η Eurobank που παραμένει και σήμερα με θετικό πρόσημο.

Πάντως το γεγονός πως και στις μετοχές των τριών σημειώνονται αυξημένες συναλλαγές κι υψηλή μεταβλητότητα με εναλλασσόμενη φημολογία - διαρροές για το ποιος είναι εν τέλει ο επικρατέστερος παραπέμπει σε επίσπευση της ανακοίνωσης από την πλευρά της Credit Agricole.

Σημαντική θεωρείται η σταθερή και κατά τη διάρκεια της διόρθωσης ανθεκτικότητα του ΟΠΑΠ, με τους αγοραστές να μαζεύουν το σύνολο της όποιας προσφοράς βγήκε από τα χαμηλά των 6,49 ευρώ. Η μετοχή από τεχνικής πλευράς έχει κάνει μία καλή βάση στα 6,40-6,50 ευρώ.

Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να πει κάποιος και για τη μετοχή του ΟΤΕ όπου πέριξ των 3 ευρώ διαμορφώνεται μία ισχυρή ζώνη στήριξης. Κυρίως όμως ο ΟΠΑΠ σήμερα αντιδρά εύλογα ανοδικά. Σε σχετικό θέμα του Φώτη Κόλλια αναφέρονται λεπτομέρειες για τη διαγωνιστική διαδικασία και τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, όσους δηλαδή έχουν περάσει στη δεύτερη φάση.

Με πωλητές Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΔΕΗ αλλά και Coca Cola Hellenic, με τον Μυτιληναίο να έχει τις περισσότερες συναλλαγές (περί το 1,4 εκατ. τεμάχια) και τα Ελλ. Πετρέλαια να πρέπει να κρατήσουν οπωσδήποτε τα 6,60 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v