ΧΑ: Μπορεί και χωρίς τις τράπεζες

Κέρδη για 6 συνεδριάσεις από το ΧΑ χωρίς τη... συνδρομή των τραπεζών. Στα όρια των 880 ο ΓΔ χρειάζεται το κάτι παραπάνω από την εκταμίευση της δόσης για να επιχειρήσει την υπέρβαση. Προχωρούν αλά Greca οι ιδιωτικοποιήσεις.

Αγνοώντας τις τράπεζες το ΧΑ έκανε το 6 Χ 6, όπως μέτρησε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη στις 877,70, τον FTSE Large Cap στις 306,38 και με τον δείκτη «μεσαίας κεφαλαιοποίησης» στην περιοχή των 1.080-1.090 μονάδων.

Το ΧΑ γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχει ΗΔΗ προεξοφλήσει και την επαναγορά και το «πράσινο φως» των δανειστών για την δόση. Αυτό, που σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τις εξελίξεις είναι οι ουσιώδεις επιμέρους προϋποθέσεις από την πλευρά των δανειστών και η προοπτική εισροής μέρους των οφειλόμενων στη πραγματική οικονομία. Ενδεχόμενο, που από τούδε και στο εξής θα πρέπει να συνεκτιμάται βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

Ενδεικτικά τα όσα αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας για τις επαφές με τις τράπεζες για το πολύ σημαντικό θέμα της επανεκκίνησης ορισμένων έργων. Κάτι, που δεν αφορά άμεσα, «σήμερα-αύριο» το ΧΑ ωστόσο θα βαρύνει στην περαιτέρω πορεία συγκεκριμένων εταιρειών. Κατά την εκτίμηση μας ορισμένοι εκ των αγοραστών μετοχών των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Αβαξ κινούνται με γνώμονα αυτή την βραχυ-μεσοπρόθεσμη λογική. Το αν θα δικαιωθούν οι επιλογές τους είναι ένα άλλο ερώτημα πλην όμως οι κινήσεις αυτών των παικτών είναι πλέον εμφανείς.

Οι τράπεζες αναμφίβολα παραμένουν κλάδος-κλειδί, παρά την απομείωση της θέσης τους και την ενίσχυση άλλων-εναλλακτικών δυνάμεων η ταλαιπωρία, το βάρος και η επιφυλακτικότητα όμως και εύλογες είναι και αποτυπώνονται χρηματιστηριακά στο...ταμπλώ. Περιμέναμε καλύτερη συμπεριφορά από την Εθνική, είναι αλήθεια, αλλά για πολλοστή φορά μας απογοήτευσε.

Βραχυπρόθεσμα σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος και της ρευστότητας επικεντρώνονται σε επί μέρους μέτωπα, με ευδιάκριτη την μόχλευση σε μετοχές εταιρειών που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται με τις περίφημες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα όσα διαδραματίζονται λ.χ. με τα «κρατικά λαχεία» είναι ενδεικτικά και των άμεσων ωφελημένων (Ιντραλοτ) συνεπειών (ΟΠΑΠ) και του αλά...Greca τρόπου, που ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση εννοούν την σχετική διαδικασία. Οταν μάλιστα η πλευρά των αρμοδίων σπεύδει να προβάλλει το τίμημα του 1,5 δισ. ευρώ για να...διασκεδάσει τις εντυπώσεις η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο. Τίμημα όχι σε τρέχουσες αξίες, με τα 190 εκατ. ευρώ προς είσπραξη το...τρικάκι παραπέμπει στην αλήστου μνήμης ανάλογη περίπτωση της συμφωνίας ΟΛΠ-CoSco.

Οι περισσότεροι θυμόμαστε, πως η τότε κυβέρνηση είχε σπεύσει να...πανηγυρίσει για το τίμημα των 4,5 δισ. ευρώ (!) που εν τέλει αποπληθωρισμένο και σε τρέχουσες τιμές ήταν- δεν ήταν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ήτοι 8 φορές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χαμηλότερο; Ξεχνιώνται θα πείτε, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και όπως φαίνεται θα συνεχισθεί. Εν πάσει περιπτώσει το πως θα αποτυπωθούν και αυτά στη...μαρκέτα είναι ένα ερώτημα.

Προσώρας και κυρίως από τεχνική πλευρά ζητούμενη παραμένει η υπέρβαση των 880 για τον ΓΔ και των 310 μονάδων για τον 25άρη. Με ή χωρίς τράπεζες είναι ένας ελάχιστος στόχος, που θα πρέπει να επιτευχθεί προκειμένου να έχει νόημα και ενδιαφέρον η συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v