Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χωρίς νέα "καύσιμα" δεν πάει πουθενά…

Ασθμαίνει το ΧΑ καθώς γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές οι πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Κλειδί οι 210 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη και ζητούμενη η επιβεβαίωση του εύρους 310-330 για τον FTSE Large Cap.

Έμεινε από δυνάμεις η τραπεζική αντίδραση, σημείωνε στο χθεσινό σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Με τον Γενικό Δείκτη να «κλείνει» τελικά στις 952.78 μονάδες, τον FTSE Large Cap στις 324,29 και με τον Τραπεζικό Δείκτη τελικά χαμηλότερα των 220 στις 217,68 μονάδες.

Το, ότι ο κλαδικός δείκτης δεν «κράτησε» ούτε την ελάχιστη απαιτούμενη διαφορά από τα χαμηλά έτους είναι ένα θέμα, τουλάχιστον για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και στο όριο των τριών (το πολύ) συνεδριάσεων.

Ομως είναι γνωστά και τα προβλήματα του κλάδου και οι εκκρεμότητες- ουσιώδεις μάλιστα-όσον αφορά στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Και από αυτή την άποψη το γεγονός, πως ο κλαδικός δείκτης «αποφεύγει» την διόρθωση χαμηλότερα των 200 μονάδων δίνει χρόνο και πόντους στην αγορά.

Ωστόσο καθημερινά πληθαίνουν οι ενδείξεις, πως σε διεθνές επίπεδο προετοιμάζεται μία υποχώρηση τιμών ενδεχομένως «βολική» για όσους σχεδιάζουν να κινηθούν ενεργότερα τον Φεβρουάριο.

Η Αθήνα πήρε από το ΔΝΤ αυτό, που περίμενε (και είχε προεξοφλήσει η αγορά...) έστω και με αυστηρές προειδοποιήσεις. Στο σχετικό θέμα διαβάζουμε, πως «... "πράσινο φως" για την εκταμίευση ποσού ύψους 3,24 δισ. ευρώ έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην συνεδρίαση της Τετάρτης. Ωστόσο παράλληλα, μέσω της Κριστίν Λαγκάρντ απευθύνει και αυστηρές προειδοποιήσεις. «Θα χρειαστούν σθεναρές μεταρρυθμίσεις και ευρεία εσωτερική υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος», υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάντ σε δήλωση της. Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού».

Το πρόβλημα όμως παραμένει για την πραγματική οικονομία. Εφιαλτικά τα όσα αναφέρονται στο θέμα της Ελενας Λάσκαρη για «...νάρκη στις προοπτικές ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, με ότι αυτό συνεπάγεται στο μέτωπο των πιθανών νέων μέτρων που θα απαιτήσει σε αυτή την περίπτωση η τρόικα, βάζει η εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων προς το Δημόσιο στα 56,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, 13,2 δισ. ευρώ «γεννήθηκαν» το 2012, καθώς υπό το βάρος της υπερφορολόγησης εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και άλλοι τόσοι από πεποίθηση προχώρησαν σε στάση πληρωμών».

Και σε αυτό το μέτωπο δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες κινήσεις, σα να λέμε...σταγόνα στον ωκεανό. Ετσι όμως δεν προχωρά, δεν πάει πουθενά ούτε η πραγματική οικονομία, προφανώς ούτε η καθημαγμένη κοινωνία με το ΧΑ εύλογα να εμφανίζει σημάδια «κόπωσης».

Από τεχνική πλευρά μπορεί οι ενθαρρυντικές ενδείξεις να μένουν ενεργές αλλά δεν αρκούν για να γίνει η διαφορά. Με βρίσκει σύμφωνο το διάγραμμα και νομίζω ότι θα κάνει νέα προσπάθεια μέχρι της 22/1 όπου θα δούμε κάποια κορυφή στον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από το 1000 και μετά νέο γύρισμα ως τα τέλη του μήνα.

Θεωρούμε ενδεικτικές τις αναφορές αναγνωστών του euro2day (από τον χθεσινό Εκηβόλο) και συγκεκριμένα του trader, ο οποίος θυμίζει, ότι «...Ο Φεβρουάριος συνήθως αποτελεί μήνα  κορύφωσης κάθε προηγούμενης ανοδικής κίνησης και πιστεύω ότι πάνω από το 1100 δε θα δούμε σε πρώτη φάση... Νομίζω χαμηλότερα του 933 δε θα δούμε αύριο». Αλλά και του Ιωάννη Δεληγιάννη, ο οποίος παρατηρεί, πως «...ο 20αρης πλέον δεν αντιπροσωπεύει την αγορά καθώς υστερεί του ΓΔ κατά πολύ! Μιχαήλ με το δεύτερο (ανοδική παγίδα) «συμφωνούν» τα bonds της Ισπανίας και Ιταλίας. Μέχρι στιγμής έχουν καταπληκτική αρμονία και αν συνεχίσουν έτσι θα έχουμε μικρή διόρθωση, μετά οριακά νεότερα τοπικά υψηλα (πάνω απο τα 344) και μετά...κατάρρευση. Λες τελικά η ''γραμμή λαιμού'' του 25άρη να είναι οι 360 μονάδες του Φεβρουαρίου 2012 ???? και να έχουμε βύθιση μέχρι τις 230 μονάδες ??».

Εμμένουμε στην επιβεβαίωση των 310 μονάδων για τον...25άρη ως κάτω όριο και «δοκιμασία» στο ενδεχόμενο αντίδρασης των 330 μονάδων του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v