ΧΑ: Κλειδί οι τράπεζες και η... εναλλαγή θέσεων

Πτωτικό άνοιγμα στο ΧΑ με αφορμή την διόθρωση στην ΕΕ. Οροφή οι 355 μονάδες για τον 25άρη και οι 200 για τις τράπεζες. Αναμονή στον τραπεζικό κλάδο για την έλευση της τρόικας. Στο προσκήνιο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Επί τα αυτά και η χθεσινή συνεδρίαση. Ακόμα μία στη φάση της συσσώρευσης, που πλέον ξεπερνά τον ενάμιση μήνα καθώς οι βασικοί δείκτες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στενό εύρος τιμών.

Στις 1.039,5 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 349,3 ο FTSE Large Cap, με τις τράπεζες να ενισχύουν κατά τι τη θέση τους και τον κλαδικό δείκτη στις 192,9 μονάδες. Όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, οι πωλητές ήταν σε ρόλο... Big Brother, με «φράγματα» οσάκις η αγορά έδειχνε διατεθειμένη να ξεφύγει λίγο παραπάνω.

Ενδεικτικές οι ενδοσυνεδριακά υψηλές κορυφές, για τον μεν 25άρη στις 353,4 μονάδες, για τον δε τραπεζικό στις 197,5. Ο FTSE Large Cap έγραψε άλλη μία τοπική κορυφή μετά τις 351,5 ωστόσο δεν κινήθηκε υψηλότερα των 355.

Κλειδί οι τράπεζες και η εναλλαγή θέσεων που μεθοδικά συνεχίζεται κυρίως στη μη τραπεζική 3άδα των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Η Εθνική κράτησε το 1 ευρώ, έκλεισε στο 1,04 ευρώ, ο κλαδικός δείκτης επιχείρησε προς τις 200 μονάδες (που είχαμε θέσει ως στόχο στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας), αλλά προς το τέλος εξαντλήθηκε προς τις 193.

Παραμένει ωστόσο σταθερά άνω των 180 κι οι διεργασίες στον κλάδο εντείνονται, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς προσβλέπουν στην έλευση της τρόικας, στις αρχές Μαρτίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές μας υποστηρίζουν πως το θέμα της παράτασης του χρόνου αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ής/4 για εύλογο διάστημα έχει κλείσει.

Παρ' όσα... φοβικά κατά καιρούς διαδίδονται και φημολογούνται, οι πηγές μας τόσο στην ΤτΕ όσο και στο ΤΧΣ επιμένουν πως θέμα μη παράτασης δεν υφίσταται. Μένουν ωστόσο ανοιχτά πολλά ουσιώδη, που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και τη δομή των νέων σχημάτων, όμως αυτό είναι άλλο θέμα.

Η ήπια συσσώρευση στις τράπεζες αποδίδεται ακριβώς σε αυτήν την αναμονή της επιβεβαίωσης και από το κλιμάκιο της τρόικας του... εύλογου χρόνου παράτασης των ΑΜΚ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κλαδικός δείκτης θα μπορούσε να κινηθεί άνω των 200 μονάδων (στόχος οι 220-225 μονάδες) εάν βέβαια πληρωθούν τα στοιχειώδη.

Στον ρυθμό της συσσώρευσης, με κυκλικές τοποθετήσεις, πολλοί παίκτες, που εδώ και καιρό ενεργοποιούνται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στην αρχή της εβδομάδας ήταν η σειρά για τη μετοχή του ΟΠΑΠ να γράψει νέα υψηλότερη κορυφή, εχθές της ΔΕΗ. Οι τρεις μετοχές (αυξημένες στάθμισης επίσης) προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις και από την αρχή του έτους συγκεντρώνοντας καθημερινά σημαντικό ποσοστό συναλλαγών και μερίδιο ενδιαφέροντος.

Μέχρι να εμφανιστεί ο... joker, το Χ.Α. δεν δείχνει διατεθειμένο να κινηθεί επιθετικά άνω των 360 μονάδων, αλλά ούτε και ανησυχητικά χαμηλότερα των 326 και των 318 μονάδων, όσον αφορά πάντα τον FTSE Large Cap.

Η χθεσινή κίνηση της Fed, που «τρόμαξε» τη Wall, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη κι η στήλη θεωρεί απρόβλεπτο παράγοντα το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που παραπέμπουν σε κοινοβουλευτικό και λειτουργικό... διχασμό στη γειτονική Ιταλία. Αυτό το απεύχονται όπως ο διάολος το λιβάνι το Βερολίνο και ο Σόιμπλε, εάν κρίνουμε μάλιστα με βάση τις νουθεσίες των Γερμανών προς τους Ιταλούς ψηφοφόρους να είναι «συνετοί» και «εχέφρονες», με την ένταση της παρέμβασής τους απροκάλυπτη, σε βαθμό που ο Καβαλιέρε να... καταντά συμπαθής. Αν είναι δυνατόν!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v