ΧΑ: Μετ΄ εμποδίων η συνεδρίαση

Τεχνικά προβλήματα από την αρχή της συνεδρίασης στο ΧΑ. Ήπια, στο ρυθμό των ευρωαγορών, αντιδρά ο ΓΔ. Διψήφια κέρδη για τη Eurobank, άνοδος για Πειραιώς, Alpha, Coca Cola. Απώλειες για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ.

Επιφυλακτικά, διερευνητικά και με τεχνικά προβλήματα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με το Χ.Α. να ακολουθεί τον διστακτικό ρυθμό των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο στενό εύρος των 1.040-1.050 μονάδων η διακύμανση του Γενικού Δείκτη στα πρώτα 10΄-15΄, με σχετικά μέτριο τζίρο και μοιρασμένες τις μετοχές του Ftse Large Cap.

Προσπάθεια αντίδρασης από Alpha Bank, METKA, MIG, εντυπωσιακή συνέχεια για τη Eurobank, έως 7,8% για την Πειραιώς, αλλά...

Με μόλις 60 τεμάχια (στις 10.45) η μετοχή της CC HBC, διόρθωνε ελαφρώς (κατά 0,75% στα 20,04 ευρώ), επηρεάζοντας ανάλογα τη διακύμανση των δεικτών. Με στάθμιση σχεδόν 18% στη διαμόρφωση του Ftse Large Cap, αλλά και στον Γ.Δ., συνέπεια είναι η διατήρηση της στρέβλωσης με ακατανόητη κατά την εκτίμησή μας, που εκφράζουμε για πολλοστή φορά, στάση των αρμοδίων.

Λίγο πριν από τις 10.40, και για μικρό χρονικό διάστημα, το κεντρικό σύστημα πληροφόρησης του Χ.Α. λόγω τεχνικού προβλήματος τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να κολλήσουν από τα κεντρικά monitors των χρηματιστηριακών μέχρι οι πλατφόρμες ενημέρωσης και παροχής στοιχείων. Ωστόσο, λίγο αργότερα το πρόβλημα λύθηκε.

Την ίδια ώρα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν μετριοπαθείς κινήσεις και ήπιες τάσεις για τους βασικούς δείκτες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη ελαφρώς υψηλότερα στις 8.370 μονάδες, τον Ftse 100 στοΛονδίνο ομοίως στις 6.706, ενώ ο CAC 40 κατά 0,39% υψηλότερα στις 3.981 μονάδες. Στις 750 αντιδρούσε ο Euronext. 

Αξιοσημείωτη η αρχική δυναμική της μετοχής της Πειραιώς (έως το 0,343 ευρώ), η συνέχεια της ανοδικής πορείας της Eurobank προς το 0,51 ευρώ (με κέρδη 11%) και έχοντας προλάβει να κάνει συναλλαγές 132.050 τεμαχίων μέχρι τις 10.39.

Εντυπωσιακό το άνοιγμα και της Πειραιώς, όπου μέσα στα πρώτα λεπτά άλλαξαν χέρια 3,5 εκατ. τεμάχια! Έως το 0,569 η αρχική αντίδραση για τη μετοχή της Alpha Bank, με συναλλαγές κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Με λιγοστούς αγοραστές ο ΟΤΕ, με περισσότερους πωλητές ο ΟΠΑΠ, με μέτριο τζίρο η ΔΕΗ, που κερδίζει 1,79%.

Στον ΟΠΑΠ φαίνεται πως τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου επηρεάζουν αρνητικά αρκετούς που σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις τους. Σύμφωνα με τη UBS, τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου του Οργανισμού είναι χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Λίγο πριν από τις 11.00 και νέα ειδοποίηση για συνέχιση στο τεχνικό πρόβλημα από το Χ.Α., με τα συστήματα εκτός παιδιάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v